Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.02.2013.
07:43
Večernje novosti A

"Srpska vojska sklona korupciji"

Istraživanje Transparensi internešenela pokazalo da je srpska vojska sklona korupciji. Zloupotreba u sistemu odbrane ima manje nego u drugim segmentima društva, pišu beogradske Večernje novosti.

Rizik od korupcije u Vojsci Srbiji, pokazalo je istraživanje Transparensi internešenela
 

Srbija se, prema nalazima britanskog Transparensi internešenela, koji je ispitivao korupciju u sistemu odbrane u 82 zemlje sveta, našla u grupi država visokog rizika od ove društvene boljke.

Mada su uspostavljeni svi preduslovi za efikasnu civilnu kontrolu sektora odbrane, parlamentarni nadzor je mali, a aktivnost resornih odbora nedovoljna.

"Srbija je na sredini tabele sa ocenom D+, koja zapravo znači da je rizik od korupcije velik, da se čine napori da se on smanji, ali da se tome još ne pristupa na sistemski i sistematičan način ", kaže za Večernje novosti Radomir Cvetković iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je bio partner britanskim istraživačima u projektu.

Dimitrijević; Rizik raste sa siromaštvom

Visok rizik od korupcije u vojnom sektoru vojni analitičar i istoričar Bojan Dimitrijević objašnjava velikim svotama koje se obrću u namenskoj industriji i nabavkama opreme. On kaže da u tom pogledu nismo izuzetak, jer su afere potresale i većinu država u regionu i Evropi.

"Rizik od korupcije raste sa siromaštvom, posebno ako je veliki novac u igri. Da će neko u takvim uslovima pre primiti mito računaju i proizvođači opreme, koji čak kalkulišu procenat za korupciju. Takvim pojavama trebalo bi da se suprotstave državni organi u kojima bi sedeli kompetentni ljudi, koji ne zavise od promene vlasti", kaže Dimitrijević.

Najbolje kotirane su zemlje iz grupe A i njih ima najmanje - samo dve. U našoj grupi D+ je, od suseda, BiH, dok su ostalo mahom afričke zemlje. Ova grupa čini 18 odsto svih zemalja sa spiska. Ispred nas su Bugarska i Hrvatska, a iza nas Rusija i Kina. Najgore rangirane su zemlje Trećeg sveta u kojima besne nemiri.

Istraživanje je rađeno prošle godine, pa se svi podaci, praktično, odnose, na aktivnosti prethodne vlade. A spisak primedbi koje Transparensi internešenel ima na njihov rad je poduži. Recimo, formalno su budžeti odbrane dostupni javnosti, iako ne u detalje, ali je nadzor nad njima redak. Ministarstvo odbrane ima lovišta i nacionalne parkove za koje se veruje da godinama nisu bili predmet kontrole.

„Postoje dokazi o povremenim vezama organizovanog kriminala i njihovog osoblja,“ navodi se decidirano u izveštaju.

Istraživači, takođe, konstatuju da godišnje račune u sektoru bezbednosti, uključujući odbranu i tajne programe, kontroliše državni revizor, ali ti izveštaji nisu predmet skupštinske rasprave. U sistemu odbrane Srbije osam odsto budžeta odlazi na poverljive troškove, dok upravljanje i evidentiranje najrazličitijih materijalnih resursa kojima se raspolaže ostaje neuređeno.

Milan Mijalkovski, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da je korupciji izložen svaki segment društva, pa i sistem odbrane. On, međutim, smatra da je ovih zloupotreba u oružanim snagama manje nego u drugom sferama.

"Više pokazatelja proteklih godina ukazivalo je na potrebu da se i sistem odbrane nađe pod lupom državnih organa i javnosti.Problem je, između ostalog, i što tela koja se bave otkrivanjem i sprečavanjem korupcije i civilnom kontrolom vojske nemaju dovoljno stručnih i profesionalnih ljudi", kaže Mijalkovski.

Profesor napominje da bi bilo dobro i da skupštinski Odbor za odbranu formira tela, sastavljena od stručnjaka za pojedine oblasti, koji nisu političari, i koji bi se bavili svim aktuelnim pitanjima sistema odbrane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 07:46
Нисмо ми корумпирани, већ окупирани.
Ponedeljak 04.02.2013. 09:01
korumpirani, xexexe jooooojjjjjj ne samo nasa vojska, nego svakoooooo. sto nebi uzo 2000evra kad imas 200evra mesecno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online