Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.01.2013.
17:11 >> 20:20h
Beta A

"Niste slomili Srbe na Kosovu"

"Svako ko je u Prištni Briselu, Vašingtonu ili Beogradu pomislio da je slomljen otpor Srba na Kosovu i Metohiji, grdno se prevario", poručio je sa mitniga u severnoj Kosovskoj Mitrovici predsednik te opštine Krstimir Pantić.

"Mi ne branimo samo sever pokrajine, već čitav prostor Kosova i Metohije, i neka naša braća koja žive južno od Ibra, u koncentracionim logorima 21. veka, ne brinu, nećemo ih ostaviti na milost i nemilost neprijateljima srpskog naroda", rekao je Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Na mitingu, kojem je prisustvovalo oko 10.000 ljudi, aklamacijom je danas prihvaćena deklaracija u kojoj se kaže da niko nema pravo da ukida institucije Srbije koje deluju na severu Kosova.

 

Srbi sa severa Kosova su na skupu najavili sve vidove građanske neposlušnosti, čak i barikade na putevima, da bi sprečili formiranje prištinskih institucija i na severu.

 

U deklaraciji se odbacuju svi sporazumi Beograda i Prištine postignuti u Briselu uz posredsovanje EU, i ocenjuje se da niko nema pravo da "menja ustavno-pravni poredak" i "uspostavlja granice i carine sa Srbijom" na prelazima Jarinje i Brnjak.

Pantić je upozorio predstavnike vlasti u Srbiji da se, kako je rekao, "ne drznu i ne razgovaraju sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem", i da jasno kažu sa kim će sarađivati.

"Od vlade zahtevamo da od nas ne traži da ćutimo i pristajemo na nešto što je neprirodno, da nas ne teraju da živimo u nezavisnom Kosovu", rekao je Pantić.

Predsednik SO Leposavić Slavko Stefanović ukazao je da su Srbi, što ih više pritiskaju i prete, jači, otporniji i čvršći.

"Izdržaćemo i ne možemo i nećemo dati ono šte ni jedan narod na svetu ne bi dao", kazao je Stefanović.

Presednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je u "ime istine" Beogradu: "Znamo za jadac, istina je da su svi briselski sporazumi Haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i da se želi da se silom integrišemo u nezavisno Kosovo".

"Znamo da je vlastima i državi Srbiji teško, ali ne možemo da prihvatimo, makar to dolazilo i od naših vlasti, da budemo cena dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora za EU", rekao jeRistić.

On je kao posebnu uvredu označio izjavu premijera Ivice Dačića u Skupštini Srbije: "Šta vi, Srbi sa severa Kosova, mislite, da će sedam miliona ljudi da pati zbog nekoliko desetna hiljada vas sa severa".

U ime zdravstvenih radnika govorila je direktorka Bolnice Milena Cvetković, u ime srpskih domćina Svetomir Jasnić, Dečijeg obdaništa Gordana Savić, učenika Gimnazije Milica Stevanović, penzionera Dušan Prodanović, omladinaca Nemanja Jakšić i udruženja "Nikad granica" Aleksandar Pavić.

Prigodnim programom predstavio se hor "Nušić", a pored državnih zastava, bili su i transparenti na kojima je pisalo "Poštujte Ustav", "Kosmeta se odriču samo izdajice" i "Podrži nas Srbijo".

Skup je protekao bez incidenata, a trajao je oko dva sata.

Predstavnici Inicijative "Nikad granica“, u čijem radu učestvuje i SNP Naši, prisustvovali su današnjem protestnom skupu u Kosovskoj Mitrovici na poziv lidera Srba sa severa Pokrajine. Ispred SNP Naši u delegaciji je bio Bojan Savić.


Ispred Inicijative "Nikad granica“ skupu se obratio koordinator inicijative Aleksandar Pavić.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 18:21
Braco na Kosovu i Metohiji,ako nesto mozete sami uradite,po sistemu use i u svoje kljuse.Vlast u Beogradu ne zanima nista dalje od Dedinja.
Sreda 30.01.2013. 20:18
No comment .. Zivela S.Koreja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online