Sreda 30.01.2013.
17:11 >> 20:20h
Beta

"Niste slomili Srbe na Kosovu"

"Mi ne branimo samo sever pokrajine, već čitav prostor Kosova i Metohije, i neka naša braća koja žive južno od Ibra, u koncentracionim logorima 21. veka, ne brinu, nećemo ih ostaviti na milost i nemilost neprijateljima srpskog naroda", rekao je Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Na mitingu, kojem je prisustvovalo oko 10.000 ljudi, aklamacijom je danas prihvaćena deklaracija u kojoj se kaže da niko nema pravo da ukida institucije Srbije koje deluju na severu Kosova.

 

Srbi sa severa Kosova su na skupu najavili sve vidove građanske neposlušnosti, čak i barikade na putevima, da bi sprečili formiranje prištinskih institucija i na severu.

 

U deklaraciji se odbacuju svi sporazumi Beograda i Prištine postignuti u Briselu uz posredsovanje EU, i ocenjuje se da niko nema pravo da "menja ustavno-pravni poredak" i "uspostavlja granice i carine sa Srbijom" na prelazima Jarinje i Brnjak.

Pantić je upozorio predstavnike vlasti u Srbiji da se, kako je rekao, "ne drznu i ne razgovaraju sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem", i da jasno kažu sa kim će sarađivati.

"Od vlade zahtevamo da od nas ne traži da ćutimo i pristajemo na nešto što je neprirodno, da nas ne teraju da živimo u nezavisnom Kosovu", rekao je Pantić.

Predsednik SO Leposavić Slavko Stefanović ukazao je da su Srbi, što ih više pritiskaju i prete, jači, otporniji i čvršći.

"Izdržaćemo i ne možemo i nećemo dati ono šte ni jedan narod na svetu ne bi dao", kazao je Stefanović.

Presednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je u "ime istine" Beogradu: "Znamo za jadac, istina je da su svi briselski sporazumi Haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i da se želi da se silom integrišemo u nezavisno Kosovo".

"Znamo da je vlastima i državi Srbiji teško, ali ne možemo da prihvatimo, makar to dolazilo i od naših vlasti, da budemo cena dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora za EU", rekao jeRistić.

On je kao posebnu uvredu označio izjavu premijera Ivice Dačića u Skupštini Srbije: "Šta vi, Srbi sa severa Kosova, mislite, da će sedam miliona ljudi da pati zbog nekoliko desetna hiljada vas sa severa".

U ime zdravstvenih radnika govorila je direktorka Bolnice Milena Cvetković, u ime srpskih domćina Svetomir Jasnić, Dečijeg obdaništa Gordana Savić, učenika Gimnazije Milica Stevanović, penzionera Dušan Prodanović, omladinaca Nemanja Jakšić i udruženja "Nikad granica" Aleksandar Pavić.

Prigodnim programom predstavio se hor "Nušić", a pored državnih zastava, bili su i transparenti na kojima je pisalo "Poštujte Ustav", "Kosmeta se odriču samo izdajice" i "Podrži nas Srbijo".

Skup je protekao bez incidenata, a trajao je oko dva sata.

Predstavnici Inicijative "Nikad granica“, u čijem radu učestvuje i SNP Naši, prisustvovali su današnjem protestnom skupu u Kosovskoj Mitrovici na poziv lidera Srba sa severa Pokrajine. Ispred SNP Naši u delegaciji je bio Bojan Savić.


Ispred Inicijative "Nikad granica“ skupu se obratio koordinator inicijative Aleksandar Pavić.

 

2024 © - Vesti online