Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.01.2013.
12:32
J. Arsenović - Vesti A

Vlast za Evropu, narod protiv

Najnovije istraživanje pokazuje da je među građanima Srbije podrška evrointegracijama pala na naniži nivo u poslednjoj deceniji i da bi se svega 41 odsto ispitanika na referendumu izjasnilo za ulazak zemlje u Uniju!


Šamar aktuelnoj politici: Sve više evroskeptika
 

Sigurno je da rezultati ispitivanja javnog mnjenja vladine Kancelarije za evropske integracije predstavljaju šamar za aktuelnu srpsku vlast koja je sve adute uveliko stavila na evropsku kartu, podredivši tome i rešavanje kosovskog pitanja.

U početku se verovalo

Istraživanja stavova građana Srbije o evropskim integracijama po porudžbini Kancelarije za evropske integracije obavljaju se od septembra 2002, kada se za ulazak države u EU izjasnilo 68 odsto ispitanika, a 13 odsto je bilo protiv (videti tabelu). Najveću podršku EU je imala u decembru 2003, kad je članstvo podržalo 72 odsto ispitanika.

Potpredsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga kaže za "Vesti" da se i u drugim državama po pravilu dešavalo da evroentuzijazam pada kako se proces integracija odvija, s tim da ono počne da se uvećava kad članstvo postaje izvesno. U slučaju Srbije, prisutan je još jedan krupan problem preko koga se prelama podrška članstvu u EU.


- Godinama se stvarala slika u javnosti da su proces rešavanja kosovskog problema i evropske integracije dva paralelna procesa. Međutim, u proteklim mesecima ova vlada je počela jasno da govori da je to nerealno i to suočavanje s realnošću i realistične poruke predsednika, premijera i ministara se očigledno preterano ne sviđaju javnom mnjenju i to je sigurno jedna bolna faza.

Najveći pad pod Dačićem

Najveći pad podrške desio se za poslednjih šest meseci, za mandata aktuelne proevropske Dačićeve vlade (sa 49 na 41 odsto). Analitičari zaključuju da građani nisu glasali za vladajuće stranke zbog njihovih proevropskih stavova, iako su oni bili tog uverenja, prelazeći sa mantre "Evropa nema alternativu", na "bez Evrope nećemo preživeti". DSS, jedina parlamentarna stranka koja zastupa politiku protiv članstva u EU uverena je da uživa sve veću podršku građana i da su sve što su govorili o EU i Kosovu ispostavilo kao tačno.

- Mislim da će u jednom trenutku ovaj trend da se preokrene, na primer, ako ove godine dobijemo datum, odnosno početak pregovora. To će sigurno ako ne promeniti, ono bar zaustaviti pad podrške, a kako se budemo približivali članstvu, podrška će rasti - smatra Varga.


Pojedini analitičari procenjuju da su izvesni i vanredni izbori ukoliko ove godine Srbija ne dobije datum početka pregovora, a iz Brisela budu pristizali samo novi uslovi i ucene.


- To bi moglo da sruši kredibilitet vladajuće koalicije, koja je puno uložila u ispunjavanju zahteva EU i otišla dalje u odnosu na prošlu vladu. Sada kada su naprednjaci i socijalisti zamenili uloge s demokratama, ako Srbije ne dobije taj datum, to bi moglo da dovede do vanrednih izbora - upozorava Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.


Drastično opadanje podrške i porast evroskeptika juče u Vladinoj Kanceraliji za evrointegracije nisu želeli da komentarišu. "Vestima" je rečeno da će kompletno istraživanje javnosti biti predočeno sutra.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 13:08
Narod se ne pita ni u Srbiji niti u zemljama EU. Zasto? Zato sto se vec zna odgovor a to je NE ZA EVROPSLU UNIJU! Ali Iluminati i Bankari su jaci od svega toga i nastavljaju sa njihov plan. Da ojade narod i da kontrolisu svet! Zbogom demokratijo, ako si ikada postojala!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online