Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.01.2013.
22:14
Beta A

Grubješić: Srbija je spremna za EU

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je danas u Briselu da je veoma bitno, ne samo za zemlje kandidate nego i za budućnost Evrope, da se proces proširenja nastavi, i istakla da je Srbija spremna da odmah počne pregovore sa EU o članstvu.

Grubješić: Nastavak proširenja bitan za budućnost Evrope
 

Suzana Grubješić učestvovala je danas u Evropskom parlamentu na konferenciji "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi", koja je posvećena strategiji proširenja EU i regionalnoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope.

Potpredsednica srpske vlade je tom prilikom upoznala svoje sagovornike, među kojima je bio i evropski komesar za proširenje Štefan File, s potezima vlade na polju evropskih integracija, posebno u oblastima normalizacije odnosa s Prištinom i unutrašnjih reformi, saopšteno je iz njenog kabineta. Istakavši da je Srbija spremna za pregovore, ona je izrazila nadu da će svi pozitivni pomaci koji su napravljeni u poslednjih šest meseci biti prepoznati određivanjem datuma za početak pregovora o pristupanju.

"Ove godine obeležavamo desetogoišnjicu Solunske agende. Ne znam da li ćemo slaviti ili nećemo, ali Evropska unija se tada obavezala prema zemljama zapadnog Balkana. Deset godina kasnije vidimo da samo jedna zemlja treba za par meseci da postane član. Što se tiče Srbije, naravno da ću svima predstaviti rezultate rada vlade u procesu evropskih integracija, našu iskrenu želju da ubrzamo evropski put i da u junu znamo kada otpočinjemo pregovore o članstvu", rekla je Grubješićeva.

Ona je ocenila kao važno to što je Irska upravo temu proširenja postavila za prioritet svog predsedavanja EU.

Govoreći o poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje pokazuje pad podrške za evrointegracije, Suzana Grubješić je istakla da je "dobro da je podrška i tolika, ako se ima u vidu da je za nama decenija izneverenih očekivanja i pogrešnih birokratskih objašnjenja šta je EU i šta ona znači za Srbiju", navedeno je u saopštenju.

"Ipak, nijedan drugi društveni proces nema toliku podršku javnosti kao što imaju evropske integracije. Ovo je alarm, krajnje je vreme da se promene neke stvari", kazala je Suzana Grubješić.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.01.2013. 21:18
Ali nije EU za Srbiju...
Utorak 29.01.2013. 22:18
иди грубешићка бегај уопште ме не занима будућност еуропије ...и ако је битно са езропију Е БАШ ДА НЕ УЂЕМО !
Utorak 29.01.2013. 23:28
Boze oprosti joj,nezna sta prica.Zaboravila je da se radi o otimanju dela drzavne teritorije.Dali ona u ovom trenutku zna granice Drzave Srbije?Njoj je izgleda dovoljan i pasaluk.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online