Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.01.2013.
09:10
Večernje novosti A

"Srbiji je mesto u EU"

Francuski ambasador u Beogradu Fransoa Gzavije Denio u intervjuu za beogradske Večernje novosti rekao je da je Srbiji prirodno mesto u Evropskoj uniji.

Verujem u evropsku budućnost Srbije: Fransao Gzavije Denio
 

"Nadam se da ćete se, uz pomoć Francuske, ali i svih drugih članica, uskoro pridružiti EU bez obzira na probleme sa kojima se Evropa trenutno suočava, pre svega finansijske. Proces proširenja se nastavlja. Verujemo u evropsku budućnost celog regiona, uključujući Srbiju, kaže Denio.

On napominje da je sada, za naredni korak u integracijama i dobijanje datuma pregovora sa EU, najbitnije da konkretni rezultati političkog dijaloga između Beograda i Prištine budu ”što vidljiviji”.


Spomenik je vaša stvar

Kakav ste izveštaj o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Srbiji, pogotovo na jugu zemlje, posle krize u vezi sa uklanjanjem spomenika u Preševu, poslali u svoju zemlju?
"Dešavanja oko spomenika u Preševu su unutrašnje pitanje Srbije, koje mora biti rešeno zakonitim sredstvima i kroz dijalog".

Stalno čujemo poruke da je jedini uslov za datum ”normalizacija odnosa”. Međutim, pod ovu formulaciju podvlači se čitav spektar uslova - od primene sporazuma do stolice u Ujedinjenih nacija za Prištinu?

"Uslovi koje je potrebno ispuniti navedeni su u zaključcima Saveta ministara EU od 11. decembra prošle godine. Ministri su se među sobom dogovorili koje su to tačke koje su najvažnije i koje treba postići. Na bazi te liste i onoga što je sa nje ostvareno biće doneta i preporuka Evropske komisije za eventualno dodeljivanje datuma koju treba da donese Evropski savet".

Šta je za zvanični Pariz najbitnije da se postigne kako biste na Evropskom savetu glasali za dodeljivanje datuma?

"Ponavljam, očekivanja su jasno definisana pre nepuna dva meseca. Dakle, znate šta je potrebno raditi. Lopta je sada u dvorištu srpskih vlasti".

Koliko je opravdana zebnja da bi u foto-finišu odluke mogli da iskoče neki novi uslovi oko Kosova?

"Evropska unija prosto tako ne funkcioniše. Naravno, pogrešno je uljuljkati se u uverenju da je za pobedu u trci potrebno ubrzati tempo u poslednjih deset sekundi. Treba krenuti na vreme i sve vreme držati jak ritam. Zasad smo zadovoljni rezultatima koji su postignuti u Briselu".


Nastaviti dijalog

Sledeća glavna tema susreta premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija je paralelizam institucija na Kosovu. Šta očekujete?

"Tu zaista ne mogu da dam nikakav savet ni preporuku. Prvenstveno je na dvema stranama u dijalogu da nađu zajednički dogovor, koji će ići u pravcu normalizacije odnosa i boljeg života svih ljudi na Kosovu".

 

Priština pokušava da dogovore postignute u Briselu na terenu promeni. Hoće li EUizvršiti pritisak da se poštuje dogovoreno?

"Prednost direktnog dijaloga je u tome što se dve strane dogovaraju na licu mesta, bez posrednika, tako da je tu jasnoća potpuna".

Stiče se utisak da se dve ključne zemlje EU, Francuska i Nemačka, ne slažu u potpunosti o ritmu proširenja EU?

- Tempo prijema zavisi od svih 27 članica Evropske unije. Tu ponekad postoje različita mišljenja oko pojedinih pitanja. Ali, kroz dijalog sa našim partnerima, pre svega sa Nemačkom, formulišemo naš stav, i što je najvažnije, dolazimo do dogovora o pojedinim teškim pitanjima. Kao što je to u prošlosti bilo sa pridruživanjem Hrvatske i otvaranjem pregovora sa Crnom Gorom.


Kolike su, po vašem mišljenju, šanse da Srbija već u martu dobije datum za početak pregovora?

"Kada je reč o ovom procesu, zaista sam optimista, pogotovo kad ”izmerimo” sve što je urađeno u prethodnom periodu. Srpska vlada napravila je neke veoma dobre, pozitivne korake u tom pravcu. Sada je najvažnije da se nastavi istim tempom i na istom kursu".


Kažete da je Beograd povukao neke dobre korake - da li pod tim podrazumevate i platformu i rezoluciju o Kosovu, oko kojih je bilo dosta polemika i u Srbiji i u međunarodnoj zajednici?

"Ono što mogu da zaključim je da je u parlamentu, ogromnom većinom, data podrška nastavku dijaloga i onome što ti pregovori mogu da donesu. I što je takođe važno, data je podrška sprovođenju dogovora koji su postignuti".

Da li je za Francusku neki deo platforme sporan, u smislu da može da uspori integracije?

"Za nas je najvažnije šta se dešava u okviru dijaloga, kako se pregovori odvijaju i koja rešenja se postižu".

POVEZANE VESTI

Utorak 29.01.2013. 09:18
Srbiji nie mesto u EU! Srbiji je mesto u Evroazijskoj uniji!
Utorak 29.01.2013. 09:48
Нама је место поред ЕУ.
Utorak 29.01.2013. 11:26
U Evropi sam 40 godina, i to u jedinom mestu koje to ime zasluzuje. Ipak, kamo srece da je nikad posetio nisam. Sunce samo na istoku izlazi. Da li se meko seca romana "Istok" od slovenackog pisca Franca Finzgara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online