Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.01.2013.
17:14
Danas A

"Ova vlada ima dva premijera"

Vlada Srbije je za prvih šest meseci rada imala dva uspeha, a to su stabilizovanje budžeta i otvaranje ozbiljne borbe s korupcijom. Prvo se mnogo ne primećuje. Ali, u Sloveniji se plate u javnom sektoru smanjuju pet odsto, u Republici Srpskoj deset odsto, dok u Srbiji toga nema. Drugi uspeh je medijski vrlo prisutan. Posebno je hapšenje Miroslava Miškovića, kao oličenja srpskog tajkuna, povećalo popularnost Vlade Srbije, a naročito prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, ističe za Danas sociolog i politički analitičar Slobodan Antonić.

Povećanje popularnosti Aleksandra Vučića je dovelo do disbalansa u odnosima moći: Moguće obaranje vlasti i vanredni izbori
 

S druge strane, kao glavni neuspeh, Slobodan Antonić računa kosovsku politiku. Kako kaže, platforma je dugo najavljivana kao novi nacionalni konsenzus za rešenje kosovskog pitanja, ali "ipak, u obliku u kojem je usvojena praktično nije donela ništa novo".

- Zato je istog časa zaboravljena. Kosovska politika Vlade trenutno ostavlja utisak lutanja, bez glave i repa. Sve se svodi na asistiranje briselskoj birokratiji u njenom uspostavljanju poslednjih nedostajućih elemenata kosovske državnosti. Vlada zauzvrat očekuje ‘nagradu’ u vidu čuvenog datuma, ali ovakvom kosovskom politikom okreće značajan deo javnosti protiv sebe“, napominje Antonić.

Na pitanje koliko ova vlada deluje jedinstveno i stabilno, imajući u vidu da se često mogu čuti suprotstavljeni stavovi njenih članova, Antonić ističe povećanje popularnosti Aleksandra Vučića, koje je u odnosu na početni aranžman, dovelo do disbalansa u odnosima moći.

- Sada Vlada ima dva premijera - formalnog i stvarnog. To nije dobra pretpostavka za stabilnost i dugotrajnost vlade. Ipak, postoji kontrateg koji ne dozvoljava da Vlada padne. To je strah SPS i URS da bi na novim izborima lošije prošli nego u maju 2012. ili da bi ih DS mogao zameniti kao koalicioni partner SNS. Zato su spremni na nove koncesije, pa i povremeno trpljenje javnih poniženja, dodaje on.

Odnos između Vlade i predsednika Nikolića, Antonić ocenjuje kao komplikovaniji.

- Nikolić i Vučić nisu uvek na istoj strani. Deo predsednikove moći počiva i na lično odanim stranačkim kadrovima. Nikolić trenutno ima uporište u delu poslanika i državnih funkcionera iz redova SNS. Ali, novi izbori pružili bi priliku Vučiću, kao predsedniku stranke, da sve te kadrove očisti i zameni ih svojim ljudima. Zato Nikolić

Đilas: Ova vlada će se srušiti sama

neće previše žuriti sa rušenjem vlade i novim izborima. Njega zato treba gledati kao stabilizujući faktor ove vlade, objašnjava Antonić.

Da li će biti izbori ove godine? Šta je to što bi moglo da utiče na njihovo prevremeno raspisivanje?

- Izbori zavise od dobijanja datuma i hapšenja nekog novog "kapitalca". Popularnost Vučića i SNS bi u tom trenutku mogla dostići vrhunac. Tada bi on verovatno ušao u rizik da obori vladu i ide na izbore. Ali i datum i "kapitalac" su neizvesni. Prvo nije u Vučićevoj kontroli, a i drugim sve teže vlada. Nemojmo zaboraviti da Vučić još nije uspeo da "svari" Miškovića. Mišković je toliko bogat i moćan da ga nije lako zadržati u zatvoru. Hoće li Vučić uspeti da savlada Miškovićevo "koprcanje", a zatim uhvati još nekog kapitalca, ostaje da se vidi. Nisam siguran da će to baš ići tako lako. A dotle, ova vlada može da potraje, smatra sociolog Antonić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.01.2013. 19:01
Ima jednog , kao i prosla vlada , ranije je bio Tadic a sad Vucic. A ovaj gicko je samo poltroncic, koji laje po diktatu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online