Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.01.2013.
14:56
J. Arsenović - Vesti A

Elizabeta ne prisustvuje sahranama monarha

Engleska kraljica Elizabeta II dala je načelnu saglasnost za ekshumaciju tela jugoslovenske kraljice Marije sa kraljevskog groblja u Vindzoru, ali najdugovečniji monarh na svetu neće prisustvovati sahrani posmrtnih ostataka članova dinastije Karađorđević.

Engleska kraljica Elizabeta II

- Engleska kraljica nikada ne prisustvuje sahranama osim ukoliko se radi o sahrani roditelja, najbližih srodnika ili ne daj bože njene dece. Jedini izuzetak je napravila nakon smrti Vinstona Čerčila, nekadašnjeg premijera Velike Britanije, čijoj je sahrani prisustvovala - objašnjava za "Vesti" član Krunskog veća Dragomir Acović.


Za sahrane drugih vladara najuticajnija krunisana glava na svetu delegira nekog člana svoje uže porodice.


Nakon prenosa zemnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića iz SAD u Beograd, pojedini mediji su objavili mogućnost da sahrani na Oplencu prisustvuju predstavnici mnogih evropskih dinastija, između ostalih i kraljica Elizabeta. Njen dolazak, međutim, nije moguć, ali to ne znači da u Srbiju ovim povodom ne bi mogao doći kraljičin suprug Filip, ili njen sin prestolonaslednik Čarls ili možda neko od njegovih sinova prinčevi Vilijam ili Hari.

Prenos zemnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića
 

Tim pre što do polaganja posmrtnih ostataka kralja Petra II neće doći sve dok se u zemlju ne prenesu i zemni ostaci njegove majke kraljice Marije, koja je i praunuka engleske kraljice Viktorije.

Dragomir Acović

U svakom slučaju, pozivi iz Starog dvora na Dedinju biće upućeni krunisanim glavama, odnosno naslednicima prestola kada se precizno bude znao datum sahrane.


- Pozivi treba da budu upućeni bar četiri - pet meseci ranije, jer bi se sve drugo bilo neučtivo - dodaje Acović.


U Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice, nastoje da se čitav ritual obavi u jednom danu, kako sahrane uz državne počasti ne bi išle u seriji, a kao najpogodniji mesec da se to i desi pominje se maj.
Osim kraljice Marije, čeka se i na ekshumaciju kraljice Aleksandre, supruge kralja Petra II, koja kao nekadašnja grčka princeza sada počiva u svojoj postojbini.
 

Kraljević Andrej pod znakom pitanja

Najmlađi sin kralja Aleksandra Ujedinitelja, kraljević Andrej takođe ima svoju grobnicu u kripti Crkve Sv. Đorđa na Oplencu, a kako je i prestolonaslednik Aleksandar naglasio tražiće se i odobrenje za prenos njegovih zemnih ostataka u otadžbinu. Kraljević Andrej počiva u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga, ali je neizvesno da li će saglasnost za ekshumaciju i polaganje tela na Oplencu dati njegov sin Vladimir koji je starešina doma Andrejevih potomaka. Princ Vladimir i prestolonaslednik Aleksandar nisu u dobrim odnosima.

POVEZANE VESTI

Subota 26.01.2013. 14:56
па смрт је заразна болест , не дај може да се и она зарази..
Nedelja 27.01.2013. 08:05
Samo da se upitaš - šta to rade, i zašto to rade.
Nedelja 27.01.2013. 00:45
Na zalost, prisutna je ona u Srbiji i ne napusta je od 1903.godine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online