Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.01.2013.
14:26
J. Arsenović - Vesti A

Stolica Prištine u rukama Beograda

Da bi secesionističko Kosovo moglo da postane članica UN, potrebno je da, pre nego što uđe u formalnu proceduru prijema, reguliše svoje odnose sa državom od koje se otcepljuje, odnosno Srbijom potvrđuje za "Vesti" bivši jugoslovenski ambasador u UN Vladislav Jovanović.

PROBNI BALONI: Ivica Dačić i Hajnc Vilhelm

Zbog toga je, smatra on, Srbija izložena tolikim pritiscima da joj se već sada iznudi saglasnost da se Kosovu dodeli stolica u UN.

Kooperativni sagovornici

 

Na pitanje zašto se mentorima kosovskih Albanaca odjednom toliko žuri, Jovanović odgovara:

 

"To nije isplivalo sada samo zato što su u Beogradu sa novom vlašću dobili neshvatljivo kooperativne sagovornike sa kojima valja završiti posao, već i zato što se sa nezavršenom pričom kosovske nezavisnosti otvara Pandorina kutija sa slučajevima secesionističkih pokreta na tlu Evrope, poput Škotske i Katalonije. Zato moraju da dokažu da izdvajanje Kosova nije bio akt secesije, već akt sa kojim se saglasila i Srbija. Ako nešto nije pravno validno, nije ni trajno održivo. To dobro znaju i zato nas i pritiskaju."

Prema Statutu UN, država se prima u članstvo svetske organizacije tako što njen zahtev prvo razmatra Savet bezbednosti. Od 15 država članica SB, najmanje devet taj zahtev mora da podrži, a pri tom da nijedna od pet stalnih članica ne bude protiv. Potom SB upućuje predlog Generalnoj skupštini UN koja dvotrećinskom većinom donosi konačnu odluku o prijemu. Ukoliko najmanje dve trećine država sadašnjih članica UN ne izglasa predlog SB, ništa od članstva.

Prevedeno na slučaj otcepljenog Kosova, brojevi i trenutni odnos snaga u SB i Generalnoj skupštini nisu na njegovoj strani. Od 193 države članice UN, nezavisnost Kosova je do sada priznalo 96 zemalja, tako da i po ovom računu Priština, i pored moćnih zapadnih zaštitnika, nema neophodnu dvotrećinsku podršku, čak i kada bi dobila preporuku SB, što je sada teško zamislivo. U SB UN među pet stalnih članica čija je saglasnost neophodna, nalaze se i Rusija i Kina, države koje nisu priznale Kosovo.

Tu tapiju koju Srbija drži u svojim rukama, lako bi mogla da ispusti ukoliko nastavi sa gubitničkom politikom i neshvatljivim ustupcima, smatra nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

- Možemo da računamo da Rusija i Kina neće podržati predlog da se Kosovo primi u članstvo UN i to ne samo zbog principa i poštovanja međunarodnog prava, već i zato što na taj način štite sebe od secesionističkih pokreta na sopstvenoj teritoriji. Ali kada bi Srbija sama dala saglasnost za to, onda ni Rusi ni Kinezi ne bi mali razloga da budu veći Srbi od Srba - objašnjava sagovornik "Vesti" zašto je važno da Beograd ostane nepokolebljiv u stavu da se nezavisnost južne pokrajine nikada ne prihvati i ne prizna.

Šta sada kažu Dačić i Vilhelm

 

Premijer Srbije Ivica Dačić i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, dvojica zvaničnika koji su prvi javno progovorili o mogućnosti prijema Kosova u UN, juče su ponudili dodatna objašnjenja svojih stavova. Obojica tvrde da pitanje članstva Kosova u UN može biti tema tek u okviru dijaloga o celovitom rešenju kosovskog pitanja.


- Kosovo za sada ne može da dobije samo to, nažalost sve ostalo može, ali ovo ne mogu bez nas - rekao je srpski premijer nakon obilaska nove proizvodne linije Hemofarma u Vršcu u društvu nemačkog diplomate. Ambasador Vilhelm je dodao da je potpuno jasno da će pitanje stolice u UN pre ili kasnije biti stavljeno na dnevni red.

POVEZANE VESTI

Subota 26.01.2013. 14:50
"... U SB UN među pet stalnih članica čija je saglasnost neophodna, nalaze se i Rusija i Kina, države koje nisu priznale Kosovo. Tu tapiju koju Srbija drži u svojim rukama, lako bi mogla da ispusti ukoliko nastavi sa gubitničkom politikom i neshvatljivim ustupcima..." све је лепо речено ...ове речи треба урезати на чело наших неспособних политичара ..(или су неспособни или су издајници треће нема)
Subota 26.01.2013. 16:47
Živeo Ivica izdajnik!!!
Subota 26.01.2013. 16:56
Празне приче, да се ови идиоти нису мешали до сада би се проблем решио и били би сви у ЕУ. Али. Како се код нас приватизују фабрике, прво се униште, онда дође "газда" и купи је за сићу лову. Откуд немцима паре, кад цела ЕУ грца у дуговима пред банкротом?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online