Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.01.2013.
11:08
Blic A

KI: Kazna za uznemiravanje sova 250.000 dinara

Centar Kikinde je najveće zimovalište sova na svetu, a prema najnovijoj odluci Skupštine opštine zaprećene su i kazne za njihovo uznemiravanje. Niko ne sme da seče i orezuje stabla u centru, na kojima se sove gnezde od septembra do aprila, a pozornice za manifestacije i svetleće reklame moraju biti udaljene najmanje dvadeset metara od drveća na kojima su gnezda.

Foto: Arhiva
 

Za kršenje ovih pravila predviđene su kazne za fizička i pravna lica od 2.500 do 250.000 dinara. Biolozi Centra za zaštitu sova Srbije tvrde da u Vojvodini postoji oko 450 mesta okupljanja sova, u kojima zimuje oko 30.000 primeraka, ali ih je na jednom mestu najviše u Kikindi. Pre tri godine bilo ih je čak 740, što u svetu nigde nije zabeleženo.

Ne vole da se slikaju

Film o kikindskim sovama snimio je i Jovan Memedović, a godinama su inspiracija vajarima, fotografima i zanatlijama. Najčešće ih je fotografisao Vladimir Petrović. - Sove nisu zgodne za fotografisanje jer se lako uplaše, pa se mora tražiti pogodan trenutak. Za nekoliko nedelja snimio sam dvadesetak veoma kvalitetnih fotografija - objašnjava Vladimir Petrović, koji je u decembru imao izložbu fotografija o sovama.

- Inspektori za zaštitu životne sredine svakodnevno obilaze centar grada i kontrolišu kako se fizička lica, pravna lica i preduzetnici ponašaju prema zaštićenim pticama.


Do sada nije napisana nijedna prijava za uznemiravanje sova jer su one u našem gradu dobrodošle i građani Kikinde imaju prijateljski odnos prema njima. Uostalom, da nije tako, ne bi se one ni nastanile u krošnjama drveća u najužem centru grada - objašnjava Ljiljana Milekić iz Odeljenja za zaštitu životne sredine opštine Kikinda.
Najveće zimovalište sova u gradskoj sredini faciniralo je i britanskog stručnjaka za proučavanje divljih ptica Dejvida Lindla, koji je početkom decembra s grupom turista iz Engleske bio u Kikindi. Lindl namerava da snimi dokumentarni film o kikindskim sovama, a autor je brojnih takvih zapisa koje emituje BBC.


- Kikinda je poseban fenomen i najbolje mesto za posmatranje sova u celom svetu. Po tome je apsolutno jedinstvena. Ovde sam na jednom drvetu video više sova nego na svim ostalim mestima u svetu zajedno. Sovu utinu do sada sam video svega deset puta u životu. U Kikindi samo na jednom drvetu ima više sova nego što sam ih video za ceo život. Snimiću dokumentarni film i celom svetu poslati pozitivnu poruku o Kikindi i Srbiji jer jako malo ljudi u svetu zna za taj prirodni fenomen - rekao je je Lindl, koji je među biolozima poznat kao urbani ili gradski ptičar.

Inače, male sove utine ili ušare vrlo su korisne za poljoprivredu jer se hrane glodarima na poljima.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Vratila se roda (FOTO)
Petak 25.01.2013. 12:00
Tako i treba. Trebaju Kontrole. Trebaju se prijaviti lovci. Dali je to moguce da u mom selu lovci bez ikakvih dozvola idu u lov kada im dodje u glavi i vracaju se sa po 8 mrtvih svinja, vukova i srna? Samo zato sto poznaju cuvara sume? Gde su kontrole? Gde su funkcioneri iz Beograda? Svi se poznaju i niko ne prijavlja zato treba doci neko van naseg kraja i kazniti svih!
Petak 25.01.2013. 17:35
Čuvajte ih, to je nešto što se retko viđa, i biće još ređe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online