Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 25.01.2013.
13:01
D. Dekić - Vesti A

Hapse i Đelića?

Srpska napredna stranka je povodom novootkrivenih malverzacija u aferi Kolubara optužila visokog funkcionera Demokratske stranke Božidara Đelića za razaranje Srbije pljačkama i privatizacijama, nametnuvši u javnosti pitanje da li je bivši potpredsednik vlade i ministar u više mandata mogao da bude sledeći na spisku bivših državnih funkcionera koji će se naći iza rešetaka.

Proširenje Kolubare za milionske prevare: Država seli i groblja iz okolina površinskog kopa
 



Do sukoba Đelića i naprednjaka došlo je pošto je on negirao da je bivšem članu Upravnog odbora Elektroprivrede Radoslavu Savatijeviću isplaćena milionska suma za kuću u Vreocima pre više od dve godine, mada je pitanje da li će uopšte biti srušena zbog širenja rudarskog basena Kolubara, jer nije u prvoj zoni eksproprijacije za proširenje rudnika.


Savatijević, hapšen zbog malverzacija u Kolubari i Putevima Srbije i pušten uz kauciju od 250.000 evra, potpisao je 5. februara 2010. ugovor sa Kolubarom da mu država za kuću u Vreocima isplati čak 3.385.540 evra. Potpis se nije ni osušio, a plaćeno mu je 1,2 miliona evra, odnosno trećina ukupne sume. U Kolubari kruži priča da je dva dana uoči potpisivanja ugovora tadašnji generalni direktor, funkcioner DS-a Nebojša Ćeran potpisao izmene uputstva o otkupu nekretnina da bi Savatijeviću omogućio hitnu isplatu para. Reč je o vili nadomak Lazarevca, ali je njena tržišna vrednost daleko manja i prema procenama ne vredi više od 300.000 evra.

Kuću Savatijevića u Vreocima "pošteno procenili" na čak 3,4 miliona evra
 



Generalni direktor Kolubare Milorad Grčić pozvao nadležne da pokrenu istragu, istakavši da je Savatijeviću isplaćen ogroman novac, iako se 99 odsto kuće neće rušiti, jer je tek na 900 metara od granice prioriteta za eksproprijaciju. Dokumentaciju o ovom slučaju predao je Birou za borbu protiv korupcije.

Sumnjiva priča

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje pomak u istrazi o poslovanju rudarskog basena Kolubara.
- Početkom 2010. godine doneta je odluka da se nekome isplate milioni evra. Danas je 2013. i kuća je na istom mestu i neće je skoro skloniti. Ako to nije sumnjivo, ne znam šta jeste - kazao je Vučić.

 

Vila na rentiranje

Božidar Đelić je francuski đak, a u Srbiju je došao 2001, uskočivši u vladu DOS-a kao ministar finansija i ekonomije. Njegove nekretnine su mediji procenili na milion i po evra, a samo kuća na Senjaku, kupljena 2005, koju rentira za 4.500 evra, plaćena je 685.000. Radikali su ga nazvali "vojvoda od Meridijan banke", navodeći da ima akcije u banci od 11 miliona evra, a on je priznao da ima 73.000 evra ušteđevine i skoro 100 odsto vlasništva u investicionom preduzeću registrovanom u Holandiji. Tvrdio je da ništa nije zaradio od politike.

Savatijević koga su novinari pronašli u pomenutoj seoskoj vili kaže da je "sve po zakonu" i da ništa nije "muvao", jer iste cene važe i za "sve u Vreocima". Mućke demantuje i Ćeran koji tvrdi da pomenuta kuća "nije dvorac izvan zone eksproprijacije". Nijedan od njih dvojice, međutim ne pominje visinu isplaćene sume, što je javno učinio samo Božidar Đelić.


- Nije tačno da je Radoslavu Savatijeviću isplaćeno 1,2 miliona evra za kuću u Vreocima - rekao je Đelić koga su naprednjaci odmah pozvali da dođe u njihovu stranku po dokumentaciju koja "dokazuje da je lažov".

Od tetkinog kauča do vile na Senjaku: Božidar Đelić
 


- Ne iznenađuje što Đelić javno govori neistine, jer je jedan od najvećih prevaranata u ovom delu Evrope koji je ekonomski razorio Srbiju, učestvujući u pljačkama i privatizacijama - poručuje SNS.


Naprednjaci Đelića prozivaju da objasni kako je od tetkinog kauča (na kome je navodno spavao kada je došao u Srbiju) stigao do 11 miliona evra u Meridijan banci i koje je medije kupovao po Srbiji dok je bio potpredsednik Vlade.
 

Sartid na duši

U vreme prodaje železare Sartid, Božidar Đelić je bio ministar finansija i nedavno je saslušavan vezano za tu aferu, u svojstvu građanina. O tome nije hteo da govori, jer kako kaže, tako su mu rekli u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
- Zna se ko je tada vodio posao, to nisam bio ja - kratko je prokomentarisao Đelić.
Aleksandar Vučić je obelodanio indicije da je prilikom prodaje Sartida 6,2 miliona evra bilo "za korumpiranje".

 

DS se osipa

Božidar Đelić je jedan od prvih koji je posle đurđevdanskih izbora u državi stao uz sadašnjeg lidera Dragana Đilasa. DS je napustio Goran Vesić, jedan od najbližih saradnika pokojnog premijera Zorana Đinđića, obrazloživši da stranka "nema politički program, ideju i viziju".
- Mislim da će kriza u DS-u trajati veoma dugo. U stranci vlada dvovlašće i preti joj cepanje, a budućnost joj zavisi od toga da li će prestati da svakog dana gledaju istraživanja i pričaju ono što građani vole da čuju, a kude ono što građani ne vole - kazao je Vesić.

 

Vreoci kao Monte Karlo

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je rekla da je neverovatno što je Savatijevićeva kuća u Vreocima procenjena na 3,4 miliona evra, a da mu je odmah isplaćeno 1,2 miliona evra na osnovu uputstva koje potpisao prethodni direktor Kolubare, Nebojša Ćeran.
- Jesu li Vreoci Monte Karlo, na šta to liči - zapitala je ministarka.
Osporavajući nakaradnu procenu vrednosti Savatijevićevih nekretnina, na osnovu koje mu je isplaćen novac, ministarka je navela da su četiri žardinjere procenjene na 10.000 evra, a garaže na 66.000 evra.

POVEZANE VESTI

Petak 25.01.2013. 14:31
Dogadjaj ne bi bio potpun bez Dinkica.
Petak 25.01.2013. 14:55
od tetkinog kauca vile na senjaku pa do tvrdog kreveta u zabeli sa nekom muskom tetkom ili ce on biti tetka
Petak 25.01.2013. 17:34
Samo neka požure!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online