Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.01.2013.
12:55 >> 14:46h
Beta A

Drecun: Nemački ambasador namerno provocirao

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je izjavu nemačkog ambasadora da bi na pregovorima u Briselu trebalo da se razgovara i o članstvu Kosova u UN kao "namerno izazvanu provokaciju koja ne može da poboljša dijalog" Beograda i Prištine.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun
 

DSS traži reagovanje predsednika i premijera

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić izjavio je da predsednik i premijer Srbije treba da se oglase i odbace zahtev nemačkog ambasadora da se u Briselu razgovara i o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama. Samardžić je u izjavi agenciji Beta rekao da bi bilo bez presedana ako bi premijer Srbije Ivica Dačić na pregovorima sa prištinskom
stranom u Briselu pristao da se razgovara i o članstvu Kosova u UN. Funkcioner opozicionog DSS-a je ocenio i da u EU preovlađuje stav Nemačke da na Srbiju treba izvršiti pritisak da ne samo omogući ulazak Kosova u UN i ukine svoje institucije već i da sa Kosovom potpiše i sporazum kojim bi se zapravo završio proces priznanja. "Nemački ambasador je zaista preterao, iako ne sumnjam da on krajnje verodostojno zastupa stavove svoje vlade, ali tražiti od jedne države da se odrekne svog integriteta i suvereniteta je krajnje drzak potez vlade u Berlinu", ukazao je Samardžić.

On je dodao da su oficiri za vezu "na papiru" nediplomatske ličnosti, ali da Priština insistira na diplomatskom karakteru svog
predstavnika u Srbiji.

"Ako se nastavi sa takvim uslovima i postavljanjem gotovo diktata kao što je članstvo Kosova u UN, ne vidim evropsku perspektivu za Srbiju već idemo u još veći problem, u veliku Albaniju", rekao je Drecun, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke.

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Nemačka treba da poštuje interese Srbije i njenih građana i da je svaka izjava poput one koju je dao nemački ambasador Hajnc Vilhelm neprihvatljiva i da Srbiju udaljava od EU.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo je rekao i da takve izjave povećavaju broj građana koji se protive ulasku Srbije u Evropsku uniju.

"Da li je cilj Nemačke politike na Balkanu stabilizacija odnosa Beograda i Prištine i ako to jeste onda ovakva uslovljavanja nisu dobra", ukazao je Drecun i dodao da Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN niti da dve strane razmene ambasadore.

Upitan o slanju oficira za vezu u Prištinu, Drecun je rekao da se to čini kako bi dve strane poboljšale komunikaciju i da to nema veze sa ambasadorima.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm rekao je da je i članstvo Kosova u UN jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu kao i da je važno da Srbija pored povlačenja iz paralelnih institucija na severu Kosova prestane da blokira Kosovo da postane član niza evropskih i međunarodnih institucija.

Stefanović: DS zabrinut zbog izjave ambasadora

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je da je zabrinut zbog izjave ambasadora Nemačke u Srbiji da u Briselu treba da se razgovara o članstvu Kosova u UN i da građani Srbije nikad neće saznati "neke
stvari" iz dijaloga sadašnjih predstavnika Srbije i Prištine.

On je rekao da je nemački ambasador Hajnc Vilhelm predstavnik ozbiljne države i da je opasno "ako se takve stari dešavaju (razgovara o članstvu Kosova u UN)" da srpska javnosti i Skupština ne znaju ništa. "Da li išta o tome piše u platformi ili u rezoluciji - ne piše, kao što ne piše ništa ni o energetici i o telekomunikacijama", dodao je Stefanović.

On je istakao i da su oni koji su prethodnu vladu Srbije optuživali za netransparentnost u pregovorima sa Prištinom sada zapravo netransparentni.

"Mi smo svaki detalj svakog dogovora izneli. Oni su nas napadali za netransparentnost a sad se u medijima pojavljuju da li je neko nudio zamenu teritorije ili nije i da li je neko nudio stolicu u UN. Da li je istina da će Kosovo dobiti 383 pozivni broj i da li je istina da će ukinuti naše institucije i sud nas Kosovu? Na te svari DS koji oni napadaju nikad nije pristajala", rekao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.01.2013. 13:57
Зар они мисле да је народ толико глуп па ће поверовати.Швабо је рекао истину.Нема краја уценама.
Četvrtak 24.01.2013. 16:13
Sad će Ivica brže bolje da prihvati sve što mu je švaba naredio,pa mora Srbija da se izda do kraja,ne samo do pola!Kakva mi je onda to izdaja..?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online