Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.01.2013.
17:24
Beta A

Predloženo razrešenje Nate Mesarović

Visoki savet sudstva predložio je danas Skupštini Srbije da razreši predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Natu Mesarović. Savet je doneo takvu odluku na predlog ministar pravde Nikole Selakovića.

Nata Mesarović predložena za razrešenje pod političkim pritiskom, tvrdi Stefanović
 

Savet je naveo da je takva odluka doneta na predlog ministar pravde Nikole Selakovića, a povodm odluke Ustavnog suda od 20. decembra prošle godine. Ustavni sud Srbije tada je proglasio neustavanim član Zakona o sudijama, na osnovu koga je Nata Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda. Ona je na tu funkciju izabrana 30. novembra 2009. godine, kada sud još nije bio formiran.

Vrhovni kasacioni sud počeo je da radi 1. januara 2010. godine. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda je po položaju i predsednik Visokog saveta sudstva.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član VSS Petar Petrović ranije danas je objasnio da VSS ne postavlja i ne smenjuje i da Savet može samo da predlog uputi parlamentu. Ukoliko VSS predloži razrešenje Nate Mesarović, sledi određena procedura utvrđena Ustavom Srbije i Zakonom o sudijama koja se odnosi na razrešavanje i izbor novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda, rekao je Petrović.

Politički pritisak na delu


Šef poslaničke grupe Demokratske strane (DS) Borislav Stefanović rekao je ranije danas da je bilo političkog pritiska u slučaju inicijative za smenu Nate Mesarović i da će neselektivna pravda dovesti do pada vlade.

Pročitajte još

 

Nata Mesarović: Cvijan preti meni i mojima

"Niko ne može građane Srbije da ubedi da nije bilo političkog pritiska. Ako predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan javno govori da je neko kriminalac, da nije radio svoj posao, da je radio katastrofalno i da je uništio srpsko pravosuđe, i sada oni treba da donesu nezavisnu odluku. Isti čovek protiv koga smo mi podneli krivičnu prijavu zbog pritiska na sud a u korist svog branjenika optuženog za šverc narkotika", kazao je Stefanović.

On je rekao da se u Srbiji definitivno vrši pritisak na pravosuđe i da postoje institucije koje treba nezavisno da utvrde da li je neko loše radio.

Stefanović je naveo da DS podržava borbu protiv kriminala i korupcije, ali da vlast treba da pokaže da li je spremna i u svom dvorištu da čisti kao što pokazuje da je željna da čisti u tuđem, ali sa manjkom dokaza i manjkom završnice svih tih sudskih postupaka.

"Ako neko kaže odakle DS pravo i odakle zna da je neko vršio pritisak na sud, pa isto tako što smo znali iz onih Vučićevih fascikli 20 godina šta je sve u njima pisalo. Nema građanina Srbije koji nije gledao šta će Vučić da izvadi iz fascikle. Eto tako smo i mi našli fascikle pa smo predstavili građanima, ali da se iznose neistine tipa prodati su kombinati za vreme vlasti DS, to je potpuna nesitina i to je besmislica", kazao je Stefanović.

On je naveo da Cvijan ne može da ostane predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakondavstvo jer se ta funkcija kosi sa ozbiljnim optužbama i dokazima koji su izneti protiv njega.

"Nije normalno da neko ko je aktivni advokat treba da bude toliko blizu donošenja odluka a ova vlast je donela niz pogrešnih odluka o puštanju kriminalaca pre vremena iz zatvora, od amnestije do Krivičnog zakonika koji je omogućio značajno smanjivanje njihovih kazni. Verujem Vučiću kada kaže da će on to detaljno da pogleda i da preduzme odgovarajuće korake", kazao je Stefanović povodom krivične prijave koju je DS podnela protiv Cvijana.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 19:02
gde to ima da drzavljanka otcepljene,druge drzave vrsi ovako vaznu funkciju u zemlji domacina? dokle vise crnogorskih kadrova,gde su srpski kadrovi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online