Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 23.01.2013.
05:22
Z. Gligorijević - Vesti A

Očerupala me otadžbina

Tihomir Stanojević iz Donjeg Vidova, koji je radni vek proveo u Švajcaskoj, dao je 200.000 franaka za zajam Srbiji, a doživeo da u zavičaju postane robijaš dok su mu zaposleni orobili firmu.

ZAPOSLENI KRALI ŠTA SU STIGLI: Tihomir Stanojević
 

Jevanđeoskim savetom da ne zna leva šta daje desna ruka rukovodio se i Tihomir Tika Stanojević iz Donjeg Vidova kod Paraćina. Umesto da zida lični dvorac, što je hobi mnogih naših gastarbajtera, Tihomir je novcem zarađenim u inostranstvu pomagao mnogim porodicama i samoj otadžbini.
 

U detinjstvu je bio toliko siromašan da je sa bratom Svetomirom jeo svračija jaja da bi preživeo, a tokom godina upisao se u istoriju kao jedan od retkih Srba koji je za zajam za preporod Srbije 90-ih godina prošlog veka dao 200.000 švajcarskih franaka, što je danas oko 160.000 evra. Za obnovu i izgradnju Srbije poklonio je 2.000 švajcarskih franaka. Decu rudara čiji su očevi poginuli u Aleksinačkim rudnicima, pomogao je sa 15.000 švajcarskih franaka. Kada je njegovom komšiji izgoreo ceo senik sa 200 bala sena, da stoka ne bi pomrla od gladi, Tika je odmah priskočio u pomoć. Sponzor Fudbalskog kluba Sloga bio je 12 godina. Za uloženi novac mogao je da sagradi tri kuće. Spomenik palim borcima u njegovom rodnom selu napravljen je uz njegovo ktitorstvo.


Nadnica u brašnu

Dodela majstorskog pisma Tihomiru
 

- Ne želim o tome mnogo da pričam. Najviše se ponosim što sam dao novac za decu stotinak poginulih rudara, mada, bar kako sam čuo, taj novac nije otišao u prave ruke, već su ga potrošili neki drugi ljudi. Ali, ja sam setio mog oca Budimira, koji je stradao od neeksplodirale mine 1945. godine kod Banje Koviljače. Setio sam se kako je je moja majka Vukosava morala da nadniči kod bogataša Žike Raškova. Kopala je po čitav dan za dvaes banki, odnosno za dva kilograma brašna - priča Tika sa suzama u očima.

Tihomir (desno) sa majkom Vukosavom i bratom Svetomirom

Mirjana Radojković, generalna sekretarka Kulturno-istorijskog centra Srpska kruna, čije je sedište u Kragujevcu, kaže za "Vesti" da su zbog Stanojevićeve humanosti odlučili da mu za srpsku Novu godinu dodele kraljevsko priznanje, repliku majstorskog pisma.


- Naš centar godišnje dodeli dva-tri ovakva priznanja, a ovo je prvo koje smo dodelili u ovoj godini - kaže Mirjana.


U svakom slučaju, ovo priznanje je za njega velika čast i ponos za celu porodicu, ali i paraćinsku opštinu.


- Moram da priznam da sam veoma iznenađen jer sam u Srbiji doživljavao samo loše stvari. Radeći u Švajcarskoj štedeo sam svaki franak. A onda sam se vratio u zavičaj i ponovo postao rob. Ušteđevinu sam uložio u državu bez budućnosti u kojoj nema sigurnog posla, niti poštenog partnera. Verovao sam slatkorečivim ljudima, koji su samo obećavali dok mi ne bi uzeli novac, a sutradan me ne bi poznavali - kaje se Tika.

Beg u šumu


A onda je doživeo najgore. Ni kriv, ni dužan, tri meseca osuđen je na kućni pritvor i nošenje nanogice. Iako njegovi bazeni Prestiž u Paraćinu imaju nekoliko hiljada kvadrata, njemu je kretanje bilo ograničeno na prečnik od dvadesetak metara.

Trbuhom za kruhom


Tihomir Stanojević je sa šestoricom komšija 1972. godine otišao u Austriju, gde je radio u fabrici tekstila. Posle nekoliko meseci preselio se u Sent Galen u Švajcarskoj. Kada je dve godine kasnije došla i njegova supruga Miroslava, otišli su na Institut Monte Roza u Montreu, a potom su prešli u Cirih. Tika se zaposlio u firmi za izradu stolarije iz koje je pre četiri godine otišao u penziju. 

 

Priznanje u boji


Kulturno-istorijski centar Srpska kruna, koji je pre 12 godina osnovao princ Aleksandar, ima pravo da dodeljuje replike svih kraljevskih priznanja. Srpsko majstorsko pismo 1907. ustanovio kralj Petar Prvi Karađorđević, jer nije želeo da Srbija bude samo seljačka zemlja, već da ima i unapređene esnafe. Kralj Petar je prvo priznanje štampao u Londonu, jer u Srbiji nije bilo štamparija koje štampaju u boji.


Bosonoga u svetoj zemlji


- Helardički, osnovu priznanja čini zlatan krst. U njemu je devojka, koja predstavlja stvaralaštvo. Devojka je bosa, jer je prema Jevanđelju i Mojsije na Sinaj otišao bez sandala da bi bos hodao po svetoj zemlji. Pošto je Srbija takođe sveta zemlja, devojka na ovom priznanju je bosa - objašnjava Mirjana.

- Organizovao sam veselje za jednu porodicu u mom lokalu. Ostali su mi dužni 2.200 evra. Pošto nikako nisu vraćali dug, otišao sam do njihove kuće da se dogovorimo da mi isplate makar i na rate, popio kafu i otišao. Nekoliko dana kasnije stigla mi je tužba u kojoj se navodi da sam im pretio. Ja, koji imam 71 godinu i pedesetak kilograma pretim u kući punoj ljudi! Ali, sudija me je proglasio krivim. Nanogicu sam morao da nosim od 22. juna do 22. septembra prošle godine - s tugom u glasu pripoveda svoje nedaće Tika.


To što mu je kretanje bilo ograničeno nije bio jedini njegov problem. Zaposleni su njegovu kaznu iskoristili da bi uzimali veći deo pazara i da bi ukrali sve što je moglo da se iznese iz objekta.


- Potpuno sam uništen! Svi su krali na pazaru jer nisam mogao da ih kontrolišem. Ne bih mogao da nabrojim šta su mi sve izneli! Stvarno razmišljam da se vratim u Švajcarsku jer se u njihovim šumama osećam sigurnije nego u ovde u svojoj kući, dok mi je novac u švajcarskoj banci sigurniji nego u vlastitom džepu - iskren je Tika. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čaša meda i čaša žuči
HUMANITARNI MOST Kao dobitak na lutriji!
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
HUMANITARNI MOST Srbi za Srbe - u Paraćinu
Sreda 23.01.2013. 09:25
Bruka neopisiva! Nije jedini primer, mnogi nece da govore.
Sreda 23.01.2013. 06:35
Tika Klen, moze o njemu da se prica 100 godine bez praznici!
Sreda 23.01.2013. 09:15
dal si sudijama tako davo nebi to dozivijo.nije sve zlato sto sija a skola je uvijek skupa bila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online