Subota 21. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 22.01.2013.
19:22
Beta A

"Nadam se da nas neće naterati da biramo između Kosova i EU"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je intervjuu koji je danas objavio slovački list Pravda na svom sajtu da želi da veruje da Evropska unija nikada neće postaviti pred Srbiju izbor - EU ili Kosovo.

Nadam se da nas neće staviti pred takav izbor
 

"Želim da verujem svim evropskim političarima koji svakodnevno ponavljaju da žele Srbiju u EU kao ravnopravnog člana evropske porodice naroda. Zato isto tako želim da verujem da nas ti isti političari, moje poštovane kolege, nikada neće postaviti pred izbor: Kosovo ili EU", kazao je Nikolić u intervjuu koji je danas
objavio slovački list Pravda na svom sajtu.

On je istakao da za Srbiju ima značaj činjenica da pet članica EU, među kojima i Slovačka, odbija da prizna nezavisnost Kosova, jer to, kako je kazao, daje nadu da etnički motivisani secesionizam neće na nivou EU biti prihvaćen kao legitimni pristup rešavanju političkih pitanja.

"Kada su u pitanju crvene linije koje Srbija (u dijalogu sa Prištinom) nije spremna da pređe, već sada su jasno definisane u rezoluciji koju je Narodna skupština Srbije usvojila uz podršku svih najrelevantnijih političkih i društvenih faktora u državi", rekao je Nikolić u intervjuu datom uoči puta u Bratislavu.

Predsednik Srbije u današnjem intervjuu slovačkom listu usprotivio se da se govori o zajedničkim graničnim prelazima sa Kosovom, već je naglasio da je Beograd s privremenim institucijama samouprave u Prištini i sa EU postigao sporazum o
integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Uveravam vas da Srbija vrlo koncentrisano radi na tome da ispuni uslove za početak pregovora o pristupanju EU. Lično mislim da smo kao zemlja ispunili većinu kriterijuma koji su važili za druge države kada su one počinjale pristupne pregovore, ali, na žalost, od Srbije se očekuje da ispuni mnogo više", kazao je Nikolić.

Nikolić je procenio da Srbija može da dobije datum početka pregovora u prvoj polovini ove godine, ako to što se od nje očekuje u procesu rešavanja pitanja Kosova ne bude u fundamentalnoj suprotnosti sa srpskim državnim i nacionalnim interesima.

"To što meni u trenutku najradosnijih hrišćanskih praznika nije bila omogućena sloboda kretanja na teritoriji Kosova i Metohije koje je pod upravom UN, EU i međunarodnih snaga predvođenih jedinicama NATO, nije moja sramota. To je sramota onih koji svoj međunarodno priznati mandat očigledno nisu u stanju da izvršavaju na odgovarajući načina", dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije uveren je da će ipak u narednom periodu imatipriliku da poseti svoj narod i najznačajnije svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Na pitanje kakav savet bi dao evropskim zemljama koje takođe ugrožavaju separatističke tendencije, Španiji ili Velikoj Britaniji, on je odgovorio da nije na njemu da im deli savete i da jedino što bi posavetovao jeste to da traže rešenje u skladu s međunarodnim pravom.

"Prema mom dubokom uverenju, to je jedina garancija da će neko rešenje biti održivo i trajno", kazao je predsednik Srbije slovačkom listu.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 19:29
Prazna i lazna dilema. Ili je ovaj covek neiskren, ili je toliko u zabludi da postoji ikakva mogucnost za prijem Srbije u EU u njenim ustavnim okvirima! Pre bih rekao da je ono prvo - neiskren je i u potpunoj provaliji izmedju svojih politickih obecanja i svog danasnjeg delovanja.
Utorak 22.01.2013. 19:50
Pa da, nego sta! Vi nikad necete priznati Kosovo kao drzavu, samo ste postavili granice i carinu, dopustili da dobiju stolicu u UN i naprave svoju vojsku.. Pa svaka vam cast, moglibiste i da zavrsite i treci zarzred! Samo tako napred, i nemojte ni slucajnno da zaboravite da stavite granice u Vojvodini, kakav ozbiljan region nema granice? Hajde Tomo, srbin si pravi!
Utorak 22.01.2013. 20:03
Narod kome okupatori nametnu Tomu grobara, kupljenu diplomu, za vladara i ne treba da postoji ! Svi Srbi pod jednu sljivu ! Tarabica Srbi nisu citali a ni ostalo..Srbi vise vole komunjare i Jovu Kapicica od Misica i Stepanovica zajedno. Ne cmizdrite nego pojedite sto ste zakusali, bivsi Srbi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online