Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2013.
06:48
Danas A

Mesarović: Neka nadležni utvrde moju odgovornost

Nata Mesarović, predsednik Visokog saveta sudstva, zatražila je od nadležnih državnih organa da utvrde njenu odgovornost, reagujući na izjavu Vladimira Cvijana, poslanika Srpske napredne stranke i predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, da je ona glavni nosilac korupcije u Srbiji.

Vlast traži njenu ostavku: Nata Mesarović, predsednik Visokog saveta sudstva
 

"Tražiću od nadležnih državnih institucija da utvrde moju odgovornost", kratko je poručila predsednica Vrhovnog kasacionog suda za beogradski list Danas.

Pročitajte još:

* Selaković traži Natino izuzeće

Naime, Nata Mesarović već godinama je glavna meta kritike zbog problema koji su nastali reformom pravosuđa. Njenu ostavku do sada su tražile mnoge stranke, nevladine organizacije, ali i strukovna udruženja sudija i zaposlenih u pravosuđu.

Međutim, poslednja optužba, upućena od Vladimira Cvijana, poslanika SNS, uzburkala je javnost.

Homen: Vlast ne treba da komentariše

Slobodan Homen, poslanik Demokratske stranke i bivši državni sekretar Ministarstva pravde, kaže za naš list da predstavnici vlasti ne bi smeli tako olako da komentarišu o nosiocima pravosudnih funkcija, pogotovo ne o onima koji treba da osiguraju nezavisnost i samostalnost sudske vlasti.

"To bi trebalo i gospodin Cvijan da zna. Postoje nadležne institucije koje treba da ispituju ima li tu bilo kakvih elemenata i korupcije“, naglašava Homen.

Cvijan je naglasio da je Mesarovićeva glavni nosilac korupcije, kao i da on očekuje da će ona biti smenjena krajem februara. On dodaje da se šteta nastala reformom pravosuđa, za koju je takođe, prema njegovim rečima, najviše odgovorna upravo Nata Mesarović, meri desetinama miliona evra.

S druge strane, Liberalno-demokratska partija zatražila je od Vladimira Cvijana da podnese ostavku ili će u suprotnom ova stranka pokrenuti postupak za njegovu smenu. LDP navodi da Cvijan sa pozicije predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo „direktno napada nezavisne institucije i podelu vlasti“. LDP je Cvijana nazvao „uzurpatorom pravosudnog sistema Srbije“.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže za Danas da je Visoki savet sudstva odgovoran za dugi niz nezakonitosti koji se desio u pravnom poretku Srbije.

"Međutim, nelogično mi je da se priča o bilo čijoj odgovornosti dok se ne sprovede postupak za utvrđivanje odgovornosti. Sve ovo drugo liči mi na blaćenje ljudi, koji se nalaze na važnim državnim funkcijama. Ili će Narodna skupština samo konstatovati prestanak funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije ili će pokrenuti odgovarajući postupak", ukazuje Boljevićeva.

Ona dodaje da se ovo udruženje već godinama zalaže za utvrđivanje odgovornosti članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ali da je ishitreno izlaziti sa ovakvim tvrdnjama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online