Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
02:12
Beta, B92 A

"Niko iz Vlade ne ukida autonomiju Vojvodine"

Ministar pravde i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković negirao je da Srpski narodni pokret "Naši" predstavlja "udarnu pesnicu" SNS-a i vladajuće koalicije u pokušaju da se ukine autonomija Vojvodine.

SNP "Naši" nije udarna pesnica Srpske napredne stranke: Nikola Selaković
 

Selaković je na televiziji B92 rekao da je autonomija Vojvodine ustavna kategorija, koju niko iz SNS i vladajuće koalicije niti ukida, niti namerava da ukine. Govoreći o Srpskom narodnom pokretu (SNP) "Naši", Selaković je rekao da su nadležni državni organi formirali predmet i da je u toku istraga povodom sastavljanja spiskova medija i nevladinih organizacija za koje "Naši" veruju da ih finansiraju strane obaveštajne službe da bi radili protiv interesa Srbije.

Ivanović: Ne finansiramo se novcem iz Rusije

Predstavnik SNP "Naši" Ivan Ivanović odbacio je tvrdnje da je sastavljanje spiskova organizacija koje se finansiraju iz inostranstva poziv na linč i dodao da je to isto kao i kada Sonja Biserko sastavi spisak sa 57 intelektualaca sa Univerzitata koji su se protivili radu Haškog tribunala.

Ivanović je, takođe, negirao da se SNP "Naši" finansira novcem iz Rusije, već je rekao da se veliki broj nevladinih  organizacija u Srbiji finansira novcem američke Centralne obaveštajne agencije i "prljavim novcem albanske mafije".

"Nisam pristalica hajke, sa koje god strane dolazi, jer ne donosi nikome ništa dobro. Ali siguran sam da država neće ćutati, već će raditi svoj posao preko tih organa", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, državne institucije imaju svoje rokove i procedure koje treba da se poštuju ali ne treba prejudicirati šta će država po tom pitanju da uradi.

Govoreći o odnosu Srbije i Haškog tribunala, Selaković je rekao da taj odnos više ne može da bude isti kao pre, nakon novembra kada su donete, kako se izrazio, "kriminalne i sramne presude" hrvatskim generalima i albanskim paravojnim vođama.

Odgovarajući na pitanje predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava (HOPS) Sonje Biserko da li on više ne veruje Haškom tribunalu, Selaković je rekao da veruje svojim očima kada je video 200.000 Srba prognanih iz Republike Srpske Krajine i 1.700 ubijenih u Hrvatskoj vojnoj akciji Oluja, a da niko za to nije odgovarao.

Selaković je dodao da je prilikom posete Haškom tribunalu u tri navrata postavio pitanje čelnim ljudima ko je kriv za to stradanje Srba u Hrvatskoj, ali da je tek na treće pitanje dobio "ciničan osmeh" i objašnjenje da za oslobađajuće presude nije kriv sud nego tužilaštvo.

Sonja Biserko: Država da zabrani SNP "Naši"

Traži zabranu "Naših": Sonja Biserko

Predsednica HOPS-a Sonja Biserko je izrazila nadu da će država zabraniti SNP "Naši", ali je dodala da je mnogo opasnija ideologija te organizacija koja je mnogo šire prihvaćena i koja je primenjivana u Srbiji u protekle dve decenije.

 

Ona je ocenila da su "Naši" udarna pesnica vlasti u pokušaju da ukine autonomiju Vojvodine, iako nisu jedina snaga koja se za to zalaže. Biserko je optužila organizaciju "Naši" da propagira matricu antievropske i etnički homogene Srbije, kao i da se bori protiv ljudskih prava.

Ministar nije želeo da odgovori na pitanje da li smatra da je Helsinški odbor za ljudska prava antisrpska organizacija već je rekao da će mišljenje o tome zadržati za sebe.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Miljenko Dereta ocenio je da je aktivnost SNP "Naši" opasna u onoj meri u kojoj država na to ne reaguje. On je ocenio da svako u tom pokretu ima pravo da misli šta god želi ali da nema pravo da promoviše nasilje u svom programu i delovanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online