Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.01.2013.
13:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

I rimski car čeka tender

Nais, današnji Niš, kao rodno mesto cara Konstantina, domaćin je centralne manifestacije obeležavanja jubileja 1.700 godina hrišćanstva, koje će se održavati od 17. januara do 6. oktobra ove jubilarne godine. Srbija i Niš biće centar celog hrišćanskog sveta. Međutim, na zvaničnom otvaranju manifestacije gradonačelnik Niša Zoran Perišić diskretno priznaje da je para malo i okrivljuje bivšu vlast jer su zatekli katastrofalno stanje u gradu. Kriza i prazna državna kasa očigledno će usporiti pripreme za najveću proslavu, u kojoj se očekuje milion posetilaca, a mi smo još u fazi tendera.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša

Koliko stranih turista očekujete tokom trajanja manifestacije?
- Teško je predvideti, ali se nadamo da će naš grad uskoro preplaviti turisti. Počinje ono što smo željno iščekivali, počinju dani Milanskog edikta, priredićemo jedan pravi spektakl onoga što je Niš nekada predstavljao i onoga što će možda predstavljati.

Šta kažu brojke?
- Nadam se da će Niš ove godine posetiti više od milion turista.

Postoje li neke prognoze?
- Kažu da će u Nišu biti stranaca, više nego ikada. Velike verske manifestacije otvoriće i progurati priču o verskom turizmu. Medijana će otvoriti vrata i arheološkom turizmu, i od toga će biti napravljena prava atrakcija.


Na sajtu Turističke organizacije Niša piše da je Medijana otvorena, a nije?
- Medijana nije zatvorena, samo privremeno ne radi. To se zove konzervacija. U planu je, već se sad otvaraju tenderi za postavljanje betonskih stopa i drvene konstrukcije. Medijana će dobiti jedan izgled kakav se retko može videti u svetu, verujte mi. Država je uložila 120 miliona dinara u to.

Slava kujundžija

Rimski imperator Konstantin potpisao je Milanski edikt u 4. veku, koji je označio prestanak progona hrišćanskih vernika. Rođen je u Naisu 272. godine. Za rimskog cara je izabran 306. Godine 330. je na temeljima starog Vizanta sagradio grad zvan Nova Roma koji će posle biti poznat kao Konstantinopolj ili Carigrad, prestonica Istočnog rimskog carstva. Milanskim ediktom iz 313. godine garantovao je hrišćanima versku toleranciju. Crkva je Konstantina i njegovu majku Jelenu proglasila svecima, a njihov praznik pada 3. juna. Kao esnafsku slavu je proslavljaju kujundžije i železničari.


Ali kada, manifestacija je večeras počela?
- Uskoro.


Da li ste iz republičkog budžeta uopšte dobili novac za pripreme?
- Nismo dobili nikakav budžet. Grad Niš iz sopstvenih sredstava finansira organizaciju i bori se da stvari organizuje što bolje. Iz republičke kase finansiraju se manifestacije koje se dešavaju u Nišu.

U znaku jubileja

Za mesece pred nama najavljen je veliki broj manifestacija u duhu obeležavanja jubileja Milanskog edikta...
- Nakon održanog svečanog otvaranja na kome je nastupio hor Sretenjskog manastira iz Moskve, sledi premijera predstave "Konstantin: Znamenje anđela" i javni čas o Konstantinu. U junu će u Niškoj tvrđavi građani biti u prilici da poslušaju koncert neoklasične muzike "Konstantinus Magnus", "IX Betovenovu simfoniju", koncert u izvođenju Beogradske filharmonije, kao i operu "Trubadur". Za 14. septembar planiran je koncert "Muzika Konstantinovog grada", a za 6. oktobar liturgija poglavara pravoslavne crkve. Pokušaćemo da manifestacije koje se inače održavaju u Nišu, kao što su Filmski susreti i Nišvil, ove godine budu u znaku Milanskog edikta i u duhu tolerancije.

Zar nije bilo uobičajeno da država izdvoji više para?
- Dobro je da smo i ovo dobili, jer prethodna vlast dinar nije htela da izdvoji iz državne kase za ovu manifestaciju. Hteli su da daju novac samo ako se cela proslava prebaci na nivo republike, a to nije u redu. Pominjani su Beograd i Viminacijum. Naučnici pretpostavljaju da je u luksuznoj vili u centru nalazišta Medijana boravio car Konstantin kada je bio u svom rodnom gradu, a po nekim teorijama je tu i rođen. Zato je neophodno da domaćin bude grad Niš.


Kakva je situacija sa infrastrukturom?
- Nisam zadovoljan. Situacija me ne čini nimalo srećnim. Niš ima malo kvalitetnih hotela sa dve, tri ili četiri zvezdice. Sve ukupno u hotelima u gradu ima oko 1.000 mesta.


Pa gde mislite da će spavati ljudi koji dođu na proslavu jubileja?
- Ima dosta privatnih hostela, ima i hotela u mestima u okruženju. Situaciju smo zatekli i ne ponosim se njom. Niš je od industrijskog centra, grada koji je imao oko 70.000 radnika u proizvodnji postao grad u kome maltene nijedna fabrika ne radi. Isto je i sa hotelima. Nisam čovek koji se žali i trudim se da mislim pozitivno i verujem da ćemo uspeti da ovu veliku manifestaciju od svetskog značaja organizujemo onako kako dolikuje.


Ko je kriv?
- Bivša vlast, mi smo nasledili katastrofalno stanje.


Od kada ste vi gradonačelnik?
- Od 12. jula prošle godine.


Nije moguće da niste mogli ništa da uradite?
- Ako govorimo o ljudima koji će posetiti Niš, mogu vam reći da sam uspeo da otvorim u tom periodu pet spratova hotela Ambasador, koji su danas u pristojnom stanju. Trudićemo se da popravimo situaciju. Nisam čovek koji kuka na probleme, borac sam.

Stručnjak za srce i gradsku vlast

* Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rođen je 1959. godine u Negotinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Nišu, kao i Medicinski fakultet.


* Kada je postao prvi čovek Niša, mediji su vest preneli sa "ugledni kardiolog postao gradonačelnik". Vanredni je profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Bio je načelnik odeljenja za invazivnu dijagnostiku i pejsmejkere i odeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju. Više procedura iz interventne kardiologije uveo je kao standarde, neke je uradio prvi na Balkanu.


* Autor je dve monografije, koautor više udžbenika, autor je i koautor više od 350 stručnih radova. Na čelu naprednjaka u Nišu je od avgusta prošle godine, a član je Izvršnog odbora SNS-a i Glavnog odbora te stranke.


U suprotnom to bi mogli biti skandal i bruka?
- Obrukati se nećemo, sigurno. Uspeo sam da se izborim da republika podrži proslavu, a da centar dešavanja ostane u Nišu. To nije bilo lako. Bilo je pokušaja da se cela manifestacija prebaci u neke druge gradove. Izborio sam se, i Niš je sada centar ovih šest velikih manifestacija koje će biti održane, i preko tridesetak koje su naknadno organizovali građani i Kancelarija Milanski edikt na našoj opštini.


Zašto nema nikakvih najava događaja na sajtu opštine Niš?
- Niste se potrudili da bolje pogledate.


Ako novinari ne uspevaju da se snađu, kako mislite da se stranci informišu?
- Imate link na sajtu opštine koji je vezan za sajt njnjnj.edictofmilan2013.com i sve je lepo napisano.


Utisak je da ipak nije dovoljno marketinški i medijski propraćeno...
- Nemam takav utisak.


Bilo je nekih problema i sa letovima, aerodromom?
- Sve je u redu. Funkcionišu i čarter letovi. Stranci slobodno mogu da dođu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online