Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.01.2013.
18:08 >> 20:00h
Beta, B92 A

"Sever Kosova prvi put na stolu u Briselu"

Srpski premijer Ivica Dačić se danas, u okviru nove runde političkog dijaloga Beograd-Priština, sastao s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, a glavne teme dijaloga su primena dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima na Kosovu i rešavanje pitanja vezanih za sever Kosova.

O severu Kosova, prvi put : Ivica Dačić
 

Kako je saopštila Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Ketrin Ešton, "nova runda dijaloga na visokom nivou u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova" će obuhvatiti i poseban susret visoke predstavnice EU s premijerom vlade u Prištini Hašimom Tačijem.

A potom će Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem razgovarati na "radnoj večeri" i visoka predstavnika EU će na kraju izdati saopštenje, dodala je Maja Kocijančič.

Priština je dosad odbijala da razgovara i o rešenjima za sever Kosova gde žive Srbi, a srpski premijer Dačić sad dolazi u Brisel s jasnim stavom iz platforme i rezolucije vlasti u Beogradu da Srbi na Kosovu treba da dobiju autonomiju i da institucionalno mogu da štite svoje interese.

Po završetku dijaloga bi trebalo da srpski premijer, po običaju, izvesti javnost o rezultatima razgovora.

Radne grupe Beograda i Prištine stručno-tehnički su i danas pregovarale, u nastojanju da dođu do bitnih rešenja za pitanja carina i drugih dažbina u okviru dogovora o prelazima.

Runda teža od prethodnih

 

 

Prvi sastanak Dačića i Tačija održan je 19. oktobra 2012. godine, a poslednji 4. decembra. Na tom sastanku dogovoren je početak sprovođenja integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

 

Za ovaj sastanak najavljeno je otvaranje novih tema u vezi sa severom Kosova. Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič rekla je da će ova runda biti teža od prethodnih, jer se do sada razgovaralo pre svega o sprovođenju ranije postignutih sporazuma, a sad su na redu novi.

U današnjoj rundi dijaloga između Beograda i Prištine prvi put će biti otvoreno pitanje severa Kosova.
 

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, objasnila je da se u prethodna tri susreta na visokom nivou razgovaralo o pojedinačnim problemima vezanim za sever, ali je ova tema sada prvi put stavljena na dnevni red kao posebna tačka.

Ona je, na brifingu za novinare uoči radne večere Eštonove, Dačića i Tačija, rekla da će biti reči i o sprovođenju dosad postignutih sporazuma, kao što je onaj o integrisanom upravljanju prelazima.

"Mi od samog početka znamo da je to težak proces", rekla je Kocijančičeva i podsetila da je Eštonova još prošle godine najavila da Beograd i Prištinu čekaju teške odluke.

Upitana da li će se tokom radne večere govoriti i o Rezoluciji o dijalogu koju je nedavno usvojila Narodna skupština, Kocijančičeva je ponovila da su za Evropsku komisiju relevantni jedino zaključci koje je Evropski savet doneo krajem prošle godine.

"Važno je da oba lidera ostanu posvećena dijalogu", naglasila je ona.

Kocijančičeva je najavila da će se Eštonova, kao i do sada, prvo odvojeno sresti sa Dačićem i Tačijem, dok će trilateralni razgovori početi oko osam sati večeras.

Ona je dodala da očekuje da će radna večera biti završena nešto pre ponoći.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić sastao se ranije danas u Briselu sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom. Dačić je u Brisel doputovao iz Dablina gde je učestvovao na neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU.

Riker, pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara nije želeo da prenese stav Vašingtona kad su u pitanju izjava Dačića da se mora naći sveobuhvatno rešenje za Kosovo, kao i srpska platforma i rezolucija za rešavanje položaja Srba na Kosovu, a posebno stava da oni moraju imati institucionalnu autonomiju.

Riker je istakao da je posebno važno sprovesti dogovore u dijalogu i naročito sporazum o upravljanju prelazima, a naglasio je i američki stav da je bitno da Srbija sa severa Kosova ukloni "paralelne strukture".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.01.2013. 19:04
Poslije ovih " junaka ", Ceda ce da ispadne najveci patriota !
Četvrtak 17.01.2013. 19:54
Mene interesuje to sto je Dacic u Briselu a spomenik jos stoji!!!!! Mislim neverovatno sta dalje misliti i pricati o Dacicu kad laze dok zine.Lepo je pisalo negde da je dupe Srbije na tarabi da ga j... ko god prodje.
Četvrtak 17.01.2013. 19:56
ima li granice ili nema sta kaze (laze) DAČA PATAK oce da rusi spomenik,skida tablu,koga bre oni zajebavaju,sta misle da su nezamenjivi posle njih smak sveta.Bogami varaju se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online