Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.01.2013.
13:44
Vestionline A

Odgovor Siniše Kovačevića Draganu Ðilasu

Reditelj Siniša Kovačević danas je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Beograda i predsedniku Demokratske stranke Draganu Đilasu u kome nudi odgovor i objašnjenja, umesto izvinjenja koje je Đilas zatražio u emisiji "Utisak nedelje". Prenosimo vam pismo u origanilu.

Siniša Kovačević odgovara na svaku prozivku i pitanje
 

Uvaženi Gradonačelniče,
Obzirom da ste me pomenuli u emisiji Utisak nedelje, zahtevajući od mene izvinjenje, nudeći mi, ukoliko ono izostane, titulu lažova, evo nekoliko objašnjenja.


Nikada i nigde nisam izjavio da ste vlasnik celokupnog marketinškog prostora na RTS, još manje da ste njegov zakupac u narednih pet godina.Vi ste sada predsednik stranke sa značajnim brojem poslanika i ne malim uticajem u Skupštini Srbije, naročito ako ti ... poslanici tamo navraćaju, neće Vam biti teško da dođete do stenograma mojih izlaganja. Ali, da olakšam posao Vašim stručnim službama, zauzetim ovih dana sortiranjem poslaničkih ostavki, evo tih nekoliko samocitata.


1. Moje osnovno pitanje - da li je tačno da se taj ogromni marketinški i finansijski potencijal unapred, po desetostruko ili višestruko manjoj ceni, prodaje odgovarajućim firmama, agencijama ili preduzećima? Ako je to tačno, ko su vlasnici tih firmi? Da li je tačno da su to, u prvom redu, gospoda Ðilas i Šaper? O kom se projektovanom profitu, odnosno o kom projektovanom gubitku radi i da li tu ima elemenata krivičnog dela?


2. U tom smislu sam i postavio pitanje, obzirom da se grca u jednoj flagrantnoj besparici a javna je tajna, koja je neopozivo tačna, kao uostalom i sve čaršijske priče u Srbiji, da nacionalna televizija, ili, ružno rečeno, javni servis, raspolaže ogromnim marketinškim i finansijskim kapitalom od nekoliko miliona sekundi, koje, gle čuda, u bescenje prodaje određenim firmama, lišavajući se tako ogromnog profita.


Moje pitanje je bilo - koje su to firme? Da li je tačno da su to firme gospodina Ðilasa i gospodina Šapera?


O kojem se projektovanom gubitku televizija radi, odnosno o kojoj se projektovanoj dobiti dotičnih firmi radi, kao i - da li u takvim sklopljenim ugovorima ima elemenata krivičnih dela? Na ta pitanja nisam dobio odgovor.


Pomenuti ste i u mom odgovoru trima novinarkama sa Nacionalne televizije. Evo kako.


"Pravo pitanje je, moje dame, ko za tepsiju ribe, unapred proda marketinški potencijal od nekoliko miliona sekundi, koliko novca RTS gubi a koliko Šaperove i Ðilasove firme zarađuju? Na koje vreme, na koliko godina ili decenija je to otuđeno?"


Dakle, primetićete, Gradonačelniče, nigde tvrdnje. Samo pitanja.

Pominjem Vas, Gradonačelniče, i u svojoj prepisci sa Kolegijumom RTS. Evo opet, pomalo nevaspitano, jednog samocitata.


"Primećujem da ste unapred prodali oko 80 % reklamnog prostora. "Jednoj" agenciji 28% a "drugoj" 11% . Imaju li ta "jedna i druga" vlasnike? Da nisu to slučajno oni koje smo pominjali? Ko su vlasnici onih preostalih 40 procenata? Da nisu i među njima ona imena koja počinju sa Ð i Š a završavaju na ilas i aper?" Završen samocitat.

Gospodine Ðilas, ili ste pogrešno informisani, ili sad ja Vas, zahtevajući izvinjenje, ukoliko ono izostane, mogu da nazovem lažovom.


Ali ja to neću učiniti. Sa izvinjenjem ili bez njega, ja sam svoje mišljenje o Vama formirao. Inače, ne spadam u hajkače, još manje u one koji kevću iz čopora. Lepše mi je kad lajem sam.

Mene je, Gradonačelniče, zanimao rad Nacionalne televizije, njen finansijski, organizacioni i programski kolaps. Vi ste u svemu ovome samo nuspojava. Slučajni i nepotrebni. Kao obad na oranju. Koštica u trešnji. Mogao je povlašćeni zakupac biti i neko drugi. Ali nije.

I kad smo već kod toga, jedno pomalo naivno pitanje. Koliko ste platili tu četvrtinu reklamnog prostora a za koliko ste je prodali?


Drugim rečima, biznismene, koliko ste zaradili? Zašto tu zaradu nije ostvario RTS? Koje je to vreme koje ste kupili? Da nije možda taj frtalj ona najatraktivnija četvrtina? Pre i posle dnevnika, u toku serija, na poluvremenima utakmica? Ili su to možda, posleponoćni termini?

Vi ste, biznismene, ovde trebali Televiziji baš kao peti točak na kolima.

Da ste političar sa izgrađenim moralnim standardima ne bi ste imali ni jedan reklamni sekund a ne nekoliko miliona. Tako to rade u Evropi, prema kojoj i Vi i Vaša stranka, tako nezadrživo posrćete.

Toliko o tome.


Inače, rado bih polemisao sa Vama. O nezavršenom mostu od pola milijarde evra. Taj lepotan je kao hidrocentrala u Suhom dolu.


Ima li čovek sa dvesta evra plate pravo da ženi kupi cipele od tri hiljade? Polemisao bih i o takozvanom kineskom mostu. O mestu gde se gradi. O činjenici da se toliko hvalite formiranjem prostora za treći Beograd sa 800.000 žitelja.

Izvinite, odakle će doći ti novi Beograđani? I ko će onda živeti u Banatu, Stigu, istočnoj Srbiji? Siguran sam da pusta, zašikarena Srbija nije Vaš ideal gospodine Gradonačelniče. Ili i Vi delite mišljenje velikog Brane Crnčevića da ćemo u komunizmu svi živeti u Beogradu.

Polemisao bih sa Vama i o Bus plusu, o planovima za izgradnju metroa koji ustvari nije metro, o stanju i statusu kulture u Beogradu, o tome koliko tu temu poznajete i kako ste savetovani, polemisao bih o zatvaranju Zavoda za plućne bolesti o stepenu zaduženosti Prestonice, o mnogo čemu. Ali se plašim da će ta polemika izostati. Bojim se, uvaženi, da će Vas u međuvremenu "prekomponovati." Na gotovo istovetan način na koji ste vi, onomad, prekomponovali Aleksandra Vučića. Tada je u Vašim rukama bila i pogača i nož.


Sad su stvari, kanda, malo drugačije.

A možda to i nije tako loše. Moći ćete u potpunosti da se posvetite svojim poslovima i stranci. Možda saznate koliko ste zaradili od 2005 god. Možda se i stranka osovi i oporavi? Ko zna? Ako je očistite od lopova, karijerista i lenjivaca. U svakom slučaju, želim Vam uspeh u tom poduhvatu. Najiskrenije.

I da. Prihvatam Vaše izvinjenje za to što smo u poslednjih 12 godina ogladneli, iznevereni, poniženi, pokradeni, lopovski privatizovani, osiromašeni, za to što su nam deca na Novom Zelandu a unuci govore jezike koje ne razumemo, za lošeg premijera i nekvalifikovane ministre, za sva poniženja i gorčinu u ustima.


Lepa reč i gvozdena vrata otvara. Sada je sve ponovo u redu. Jedna čarobna reč i ponovo čisti. Oprani. Kao beba u kumovim rukama. Sa velikim dukatom pod jastučićem. Bolje da bude ne može. Ponovo nevini. Himen kao staklo na džipu od šezdeset hiljhada evra.


Želim Vam dobro zdravlje, a Vašoj deci zaista bezbrižno i radosno odrastanje.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 15:35
Svaka cast gospodine Kovacevicu sve ste tacno rekli, nama Srbima treba takav kalibar za Premijera ili Predsjednika Republike!
Sreda 16.01.2013. 21:19
Ne želim o rečitosti, jer od nje ne živimo, a g. Kovačevića samo da podsetim da su on i njegovi bili na vlasti i veoma dobro znamo kako nam je tada bilo. Zato g. Kovačeviću, iako znam da su sada izgleda u modi otvorena pisma, manite se toga. Ovaj narod ne bi nazad više, a napred sa vašim kadrom nikad ne bi mogli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online