Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.01.2013.
17:16
Večernje novosti A

Osnovci: Stariji su dosadni i samo smetaju

Stari su škrti, ne bi im trebalo dozvoliti da produžavaju vozačku dozvolu, a ne bi trebalo ni da koriste javne sportske terene, mišljenje je mnogih osnovaca. Kako prelaze u više razrede, njihov stav prema starijima je sve negativniji, pokazala je analiza Instituta za pedagoška istraživanja i Filozofskog fakulteta.

Kako prelaze u više razrede, stav osnovaca prema starijima je sve negativniji
 

U istraživanju su učestvovali učenici četvrtog i osmog razreda i ispostavilo se da osmaci imaju negativniji stav prema svojim i tuđim bakama i dekama. Gotovo svaki deseti smatra da stari treba da žive tamo gde nikome ne smetaju, petina ih veruje da je normalno da neko bude potišten i tužan čim je okružen starima, a gotovo polovina da su stari dosadni jer pričaju jedne te iste priče.

- Ovo istraživanje je specifično jer smo osim svesnih, promišljenih odgovora posebnim metodama uspeli da dobijemo i nesvesne stavove. Indirektno smo došli do toga šta misle o starima – objašnjava Slobodanka Gašić Pavišić iz Instituta za pedagoška istraživanja. Ona je, zajedno sa Ivanom Ćirić i Mašom Pavlović, autor istraživanja “Šta deca misle o starima”, koje će danas biti i zvanično predstavljeno.

Njena koleginica sa Instituta Ivana Ćirović kaže da se ispostavilo da su u svesnim odgovorima “četvrtaka” stari idealizovani, mudri, prijatni, veseli, čak su im pripisivali i pozitivne osobine koje ne idu uz starost. Tako mnogi kažu da su stari baš brzi.

Osmaci, s druge strane, imaju nešto negativnije svesne stavove.

SELO I GRAD

Deca sa sela imaju negativniji odnos prema starima nego njihovi vršnjaci iz grada. Devojčice i dečaci iz seoskih sredina imaju, očigledno, više predrasuda, a onda i negativnije stavove – objašnjava Ivana Ćirović.

- Najzanimljivije je otkriće da na nivou nesvesnih, automatskih odgovora, razlike nema. Podjednako negativno mišljenje imaju i jedni i drugi. Sve to se može objasniti kao posledica negativnih stavova celog društva prema starenju i starosti – kaže Ivana Ćirović.

Ona objašnjava da to kakav će stav deca da imaju o bakama i dekama ne zavisi od toga koliko vremena provode sa njima, već na koji način ga provode. Ako među njima ima bliskosti, razumevanja, ako se igraju i poveravaju tajne, devojčice i dečaci će sasvim drugačije doživljavati stare.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.01.2013. 07:07
Tome su krivi mediji, koji izveštavaju tipa- Staricu od 55 godina udari auto... Ili što penzionere stalno povezuju sa kontejnerima, preživljvanjem, neizlečivim bolestima, gladovanjem, pa deca stiču utisak da su stari sloj društva koje je teret, višak, nepotrebni tovar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online