Ponedeljak 14.01.2013.
17:16
Večernje novosti

Osnovci: Stariji su dosadni i samo smetaju

Kako prelaze u više razrede, stav osnovaca prema starijima je sve negativniji
 

U istraživanju su učestvovali učenici četvrtog i osmog razreda i ispostavilo se da osmaci imaju negativniji stav prema svojim i tuđim bakama i dekama. Gotovo svaki deseti smatra da stari treba da žive tamo gde nikome ne smetaju, petina ih veruje da je normalno da neko bude potišten i tužan čim je okružen starima, a gotovo polovina da su stari dosadni jer pričaju jedne te iste priče.

- Ovo istraživanje je specifično jer smo osim svesnih, promišljenih odgovora posebnim metodama uspeli da dobijemo i nesvesne stavove. Indirektno smo došli do toga šta misle o starima – objašnjava Slobodanka Gašić Pavišić iz Instituta za pedagoška istraživanja. Ona je, zajedno sa Ivanom Ćirić i Mašom Pavlović, autor istraživanja “Šta deca misle o starima”, koje će danas biti i zvanično predstavljeno.

Njena koleginica sa Instituta Ivana Ćirović kaže da se ispostavilo da su u svesnim odgovorima “četvrtaka” stari idealizovani, mudri, prijatni, veseli, čak su im pripisivali i pozitivne osobine koje ne idu uz starost. Tako mnogi kažu da su stari baš brzi.

Osmaci, s druge strane, imaju nešto negativnije svesne stavove.

SELO I GRAD

Deca sa sela imaju negativniji odnos prema starima nego njihovi vršnjaci iz grada. Devojčice i dečaci iz seoskih sredina imaju, očigledno, više predrasuda, a onda i negativnije stavove – objašnjava Ivana Ćirović.

- Najzanimljivije je otkriće da na nivou nesvesnih, automatskih odgovora, razlike nema. Podjednako negativno mišljenje imaju i jedni i drugi. Sve to se može objasniti kao posledica negativnih stavova celog društva prema starenju i starosti – kaže Ivana Ćirović.

Ona objašnjava da to kakav će stav deca da imaju o bakama i dekama ne zavisi od toga koliko vremena provode sa njima, već na koji način ga provode. Ako među njima ima bliskosti, razumevanja, ako se igraju i poveravaju tajne, devojčice i dečaci će sasvim drugačije doživljavati stare.

2024 © - Vesti online