Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2013.
21:05
Alo! A

Lekari: Testovi na hlamidiju u Srbiji daju lažne rezultate!

Tim medicinskih stručnjaka iz Kragujevca je, na osnovu istraživanja koje je prvi put obavljeno u Srbiji, zaključio da standardna metoda otkrivanja hlamidije, kao jednog od glavnih uzročnika ženskog steriliteta, u velikom procentu daje lažne rezultate.

Standardna metoda otkrivanja hlamidije, jednog od glavnih uzročnika ženskog steriliteta, u velikom procentu daje lažne rezultate
 

Prema rečima prof. dr Predraga Sazdanovića, od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju Ministarstva zdravlja zatraženo je da se u našim zdravstvenim ustanovama ova polna bolest testira na uzorku krvi, a ne brisom sa grlića materice, čime bi pacijenti i doktori uštedeli vreme u lečenju steriliteta, a država novac.

- Testirali smo 120 pacijentkinja koje imaju problema sa neplodnošću. Prisutnost hlamidije u brisu sa grlića materice je bila od osam do 10 odsto. Kada smo ponovili testiranje imunološkom metodom iz seruma krvi došli smo do podatka da je hlamidije bilo u čak 36 odsto slučajeva ili četiri puta više - kaže za Alo! dr Sazdanović, ginekolog akušer Kliničkog centra u Kragujevcu.

 

Krivac za sterilitet

Hlamidija je poznata kao tiha polna bolest jer se često dešava da simptomi izostanu iako je ona jedan od najvećih uzročnika zapaljenskih procesa u maloj karlici. Krivac je za zapušenost jajovoda i učestale spontane pobačaje. U ukupnom ženskom sterilitetu ova dva faktora učestvuju sa 40 odsto.
- Parovima u Srbiji treba mnogo vremena da shvate da imaju problem sa sterilitetom. Prvo se tu ponekad izgubi dragoceno vreme. A onda se sa lažnim rezultatima ulazi u proceduru u kojoj, po pravilu, osim vremena, treba dosta snage i nerava - dodaje dr Sazdanović.

Ovim rezultatima istraživanja naučnog tima u kojem su bili i stručnjaci Instituta za javno zdravlje sa dr Dejanom Baskićem na čelu stavili su pod "ozbiljnu sumnju tačnost metode koja je decenijama standardna u Srbiji".

Lekari ukazuju da u Srbiji ima oko 200.000 osoba koje su kandidati za vantelesnu oplodnju ili neki drugi vid lečenja steriliteta i da parovi ovako gube dragoceno vreme u lečenju steriliteta ili već postojeću trudnoću dovode u rizik.

- Kod svake druge pacijentkinje koja je imala spontani pobačaj nađena je hlamidija u serumu, ali ne i u brisu sa grlića materice. Tražimo od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju da izmeni proceduru. U lečenju steriliteta od prve posete lekaru do inseminacije prođe od tri do šest meseci. S lažnim rezultatima se jednostavno luta i radi se u visokom procentu uzaludan posao. Ova metoda već je standardna u visokospecijalizovanim ustanovama za lečenje neplodnosti u Mariboru, Kopenhagenu i Briselu - ukazuje dr Sazdanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online