Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.01.2013.
09:24
Blic A

Političari jahte, džipove i "rolekse" dobijaju na poklon?!

Među domaćim političarima postala je uobičajena praksa, da za luksuznu i vrednu imovinu, koju sa svojim primanjima nikako sebi ne bi mogli da priušte, tvrde da su dobili na poklon.

Ružić od oca dobio 200.000 evra za stan
 

Jedan od poslednjih primera je i slučaj visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije Branka Ružića, koji je tako od svog oca dobio stan vredan oko 200.000 evra.

Ružić je, prema podacima antikorupcijskog portala Pištaljka.rs u avgustu prodao stan u beogradskom naselju Žarkovu za 115.000 evra, a od oca je tri meseca kasnije na poklon dobio polovinu petosobnog stana od oko 200 kvadrata na Banovom brdu, plus garažno mesto.

Prodajna cena kvadrata sa PDV-om na ovoj lokaciji bila je 2.000 evra. To znači da je stan koštao oko 400.000 evra, a da je Ružićeva polovina dobijena na poklon vredna barem 200.000. Da je sam finansirao kupovinu, Ružić bi za novi stan uz novac dobijen od prodaje stare nekretnine, morao da obezbedi još 85.000 evra. I taj iznos on ne bi mogao da "iskešira" jer sudeći prema imovinskoj karti koju je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije ušteđevinu nema, a mesečni prihodi su mu oko 130.000 dinara.

Ovi podaci, međutim, nisu menjani od 2010. godine, a funkcioneru SPS-a odavno je istekao rok za prijavu imovine, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije podnela i prekršajnu prijavu protiv njega. Neispunjavanje zakonske obaveze Ružić je nazvao tehničkim propustom jer je kako je objasnio mislio da nema potrebe to da radi ako u imovinskoj karti nema promena.

Kako se ispostavilo, promena je i te kako bilo. Ružiću u svakom slučaju pokloni baš idu od ruke. Osim stana, on je na poklon od dragog prijatelja dobio i "Roleksov" sat vredan oko 9.500 dolara.

Marković ima dobru tazbinu: Od tasta na poklon jahta
 


Od njega je ipak bolje prošao bivši ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković koji je dobio na poklon jahtu vredniju i od Ružićevog stana. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu i protiv njega jer nije prijavio promene u imovini, a Marković se pravdao da je luksuznu jahtu "Prestiž 42" vrednu 250.000 evra dobila njegova supruga od svog oca na poklon i da on s tim nema ništa.

Ipak, javnost je celu proteklu deceniju najviše zanimalo odakle lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću novac da živi život u stilu milionera. Od studentskog lidera u "starkama" i šinjelu, Jovanović je postao studentski lider u džipu i skupim odelima.

A, Čeda? Čeda je misterija
 


Tako je Jovanović zahvaljujući poklonu simpatizera stranke godinama vozio džip "audi Q7" koji košta preko 150.000 evra. Na konkretna pitanja o poreklu svog bogatstva, nekretninama i biznisu kojim se bavi, on međutim nikada nije dao odgovor.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da se ovakvoj praksi neće stati na put sve dok se ne donese zakon o poreklu imovine. Do tada će svi oni koji su imovinu stekli nelegalno, to vrlo jednostavno sakriti prebacivanjem na bližu rodbinu, prijatelje ili poslovne partnere.

"Da postoji zakon onda bi za to bili zaduženi državni poreski organi koji bi proverili poreklo imovine, ne samo onoga ko je dobio već i onoga ko je poklonio. To je takozvana unakrsna provera, i svi u lancu moraju da odgovore na pitanje, odakle im imovina i da za to prilože dokaze. Ono što ispliva u javnost su samo pojedinačni slučajevi, ali ono što ne znamo je koliko ima onih prikrivenih, koji ko zna gde slažu novac do kojeg su došli na ko zna kakav način", kaže Čupić.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 09:40
U cemu je problem, neka im ispitaju rodbinu odakle im novac !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online