Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2013.
18:47
B92 A

Srbija može da odahne zbog viza

Pregovori evropskih institucija o mehanizmu koji bi omogućio suspenziju bezviznog režima su propali i u njih će se ove godine ući oprezno, kaže Tanja Fajon.

Tanja Fajon: Ostavljamo mogućnost zemljama EU da vrate vize
 

Evropska komisija je pre oko godinu dana predložila taj mehanizam, a tokom kasnijih konsultacija došlo se do dokumenta koji je predstavljao opasnost za putnike iz Srbije. Sada je to propalo, kaže za B92 izvestilteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.
 

Ona, međutim, napominje da treba razlikovati pitanje mehanizma suspenzije bezviznog režima i pitanje reciprociteta, o čemu se takođe razgovaralo u istom paketu.

"Jedno je mehanizam za suspenziju bezviznog režima za sve treće zemlje, a ne samo za Zapadni Balkan. Tu je Komisija dala jedan predlog nakon što je u EU dolazilo puno azilanata sa Zapadnog Balkana. Dakle, bila je to politička odluka Komsije. Drugi deo je predlog o reciprocitetu. To znači kada je Kanada stavila Češku na crnu listu, mi smo sada u parlementu tražili mogućnost da vraćamo nazad Kanadi i da Kanadu stavimo na crnu šengen listu", objašnjava ona.

"Dakle, pitanje reciprociteta nema ništa zajedničko s pitanjem suspenzije bezviznog režima. To su dve različite stvari, ali su zajedno, u paketu", naglašava Tanja Fajon.

Prema njenim rečima, već je napravljen mnogo bolji predlog mehanizma za suspenziju bezviznog režima, koji je mnogo fleksibilniji i koji ostavlja mogućnost zemljama EU da uvedu vize ponovo, ali u vrlo alarmantnoj situaciji, a ne da bi ubirale političke poene.

"Pitanje reciprociteta je bilo otvoreno do kraja i tu nismo postigli dogovor i zbog toga su sad pregovori propali. Neke zemlje članice su zbog toga otvarale već dogovorena pitanja oko suspenzije bezviznog režima. Moj osećaj je da su tražile mehanizme koji bi im dali mogućnost da što je brže moguće uvedu vize za jednu ili više zemalja zapadnog Balkana", istakla je izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju.

Na pitanje da li je saglasna s konstatacijom Jelka Kacina da bi pitanje azilanata moglo u Nemačkoj da se ponovo aktuelizuje, imajući u vidu predstojeće izbore, ona kaže da je takav scenario vrlo moguć jer Nemačka ima najveći priliv azilanata. Ipak, ona se nada da vize neće biti ponovo uvedene za zapadni Balkan, jer bi to bio korak unazad.

"Očekujem da ćemo verovatno na sednici početkom januara razgovarati kako dalje. Sad je predsedavajuća Irska, koja ima bolji osećaj za slobodu kretanja i mislim da ćemo nastaviti pregovore, samo ne znam kojom brzinom. Nećemo žuriti i prihvatićemo samo ono što je najbolje za sve", kazala je Fajonova i dodala da je dobar predlog za zemlje koje primaju azilante da skrate period u kom odlučuju o dodeli statusa azilanta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online