Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.01.2013.
01:05
J. L. Petković - Vesti A

Uz Božić za opstanak na Kosmetu

Nekoliko stotina vernika okupilo se juče u manastiru Gračanica gde je božićnom liturgijom obeležen najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista. Čestitajući Božić jedni drugima, poželeli su dobro zdravlje, mir i nadu za bolju budućnost.

Paljenje badnjaka u Gračanici
 

Petnaeset minuta pre devet sati u manastir je ušao vladika raško-prizrenske eparhije Teodosije, a za njim i mnogobrojni vernici među kojima je bio i priličan broj dece.

Jelica Đorđević iz Gračanice, došla je na liturgiju sa celom porodicom. Kažu, pomolili su se za zdravlje i život u slozi.

Biltova čestitka

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt čestitao je Božić vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.
"Treba da čestitamo Božić pravoslavnim hrišćanima koji ga slave po starom kalendaru", napisao je Bilt u poruci na Tviteru.


- Bogu smo se molili da bude zdravlja, da živimo složno, tome se nadamo. Verujemo u Boga, u narod, molimo da bude mira - kaže Jelica.

Mir Božji, Hristos se rodi: Vernici na liturgiji u manastiru Gračanica
 


I drugi meštani Gračanice poželeli su mir, ali i poželeli da se vrate njihove komšije.
- Želeo bih da mi koji smo ovde opstanemo, u miru i složi da živimo, a da se moji bližnji, kao i mnogi drugi koji su otišli sa Kosova, raseljeni, vrate i da živimo u miru i blagostanju - kaže jedan od vernika koji se na Božić i pričestio, nakon višenedeljnog uskršnjeg posta.

Proslava mira

Liturgiji je prisustvovao i komandant Kfora Folker Halbauer koji je rekao da je to za njega Božić proslava mira.
- Nadam se da će ona važiti za sve ljude na Kosovu. Protestant sam i imam danas imam priliku da slavim Božić po drugi put. Prvi put sam proslavio sa svojom verskom zajednicom i sada sa srpskom zajednicom - rekao je Halbauer.

Ovaj Božić Srbi u Gračanici su dočekali u iščekujući i dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kome je poseta otkazana. Iako su među sobom i koji put prokomentarisali da nije u redu što je Nikoliću zabranjen dolazak, javno nisu želeli da pričaju o tome.


- Bar danas ne o politici - odgovorio je jedan.
Liturgiji u Gračanici je prisustvovao šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je rekao da je to "praznik nade za sve nas koji verujemo da je Kosovo i Metohija sastavni deo naše države i da se to nikada neće promeniti".


- Ovo je praznik nade i mi verujemo da je ovo godina u kojoj će naše nade početi da se ostvaruju. Srbija traži mir, ali u toj borbi za mir ona ne može da bude sama. Ne sme biti nasilja na kosovu i Metohiji, a od međunarodne zajednice tražimo da se ponaša u skladu sa tim - istakao je Vulin u Gračanici.
 

Liturgija u Pećkoj patrijaršiji

Okupljanje u Pećkoj patrijaršiji

Njegovo preosveštenstvo episkop lipljanski Jovan, vikar patrijarha srpskog, služio je Svetu liturgiju u kapeli manastira Pećke patrijaršije, uoči praznika Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Episkopu Jovanu sasluživali su jerej Dragan Kivić i sinđel Ignjatije Ilić.

 

Osim sestrinstva, na čelu sa igumanijom mati Fevronijom, i vernika pristiglih iz najbliže okoline manastira, Svetoj liturgiji je prisustvovalo i pedeset vernika rodom iz Đakovice, koji su sa raznih strana došli da prime blagoslov svetinja svojih predaka i ognjišta.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 02:19
Пошто је нема вест нигде, ја ћу овде да честитам. Срећан ти рођендан Републико Српска !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online