Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.01.2013.
20:48
Beta A

Albanci pokvarili Srbima Božić

Proslava Božića na Kosovu i Metohiji bila je posebno otežana u Đakovici i Visokim Dečanima gde je grupa albanskih ultranacionalista protestovala kako bi sprečila vernike da dođu u manastir, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Visoki Dečani
 

Arhimandrit manastira Visoki Dečani otac Sava ukazao je na otvoreno širenje mržnje protiv manastira Dečani i Srpske pravoslavne crkve od pojedinih opstinskih zvaničnika i ekstremnih grupa koje kako je naveo pokazuje krajnje ružnu sliku o Kosovu.

"Kosovo je danas jedino mesto na evropskom kontinentu gde hrišćani svoje praznike ne mogu normalno da proslavljaju", kazao je on.

"Opsesivna etnička i verska mržnja prema manastiru Dečani i drugim svetinjama SPC samo pokazuje mračnu stranu kosovskog društva koje sa tolerisanjem ovakvog ponašanja teško može očekivati integraciju u evropske političke i civilizacijske krugove", naveo je otac Sava.

Pročitajte još:

1. Vladika: KP izvršila raciju u Gračanici

2. KPS "sprovela" Vulina s Kosova, a pratnju pohapsila

3. "Više neću tražiti dozvolu za Kosovo"

Sava je zatražio od međunarodnih snaga Kfora jaču zaštitu manastira jer su lokalne opštinske vlasti neprihvatanjem sudskih odluka i širenjem etničke mržnje pokazale da nisu u stanju da obezbede svetinje i spomenike Uneska kao što je manastir Visoki
Dečani.

"Ultranacionalisti" iz organizacije "Samoopredeljenje" zakazali su pre dva dana i protest na sam dan Božića pred manastirom Dečani, zbog odluke Vrhovnog suda Kosova koji je potvrdio vlasništvo 50 odsto manastirske zemlje koju su lokalne strukture punih 12 godina osporavale manastiru.

On je ukazao da iako su demonstracije na kraju otkazane zahvaljujući intervencijama na najvišem nivou nijedan vernik nije mogao da dođe u manastiru, te da je službi prisustvovalo oko 60 stranaca, komandanti italijanskog i slovenackog Kfora i vernici koji su ranije stigli u manastir.

Zapaljive izjave predsednika opštine Dečani Rasima Seljmanaja, koji je poručio da neće ispuniti odluku Vrhovnog suda Kosova, i predstavnika organizacije "Samoopredeljenje" odvratile su brojne vernike koji su želeli da proslave Božić uz kivot Svetog Kralja Stefana Dečanskog.

ERP podseća da ovo nije prvi put da lokalna opština uz saradnju sa ekstremnim nacionalističkim organizacijama teroriše manastir koji je od završetka sukoba četiri puta oružano napadnut.

Demonstracije su više puta oraganizovane uz slanje poruka mržnje, verske i etnicke netrpeljivosti, iako je manastir za vreme sukoba pored ostalih pomagao i primio u svoje zidove oko 200 Albanaca.

U saopštenju Eparhije raško prizrenske ukazuje se na spregu opštinskih vlasti i ekstremista, koja funkcioniše kao i u neredima 2004. godine, kada su neki od opštinskih rukovodilaca orkestrirali paljenje crkava u Đakovici i nekim drugim opštinama.

"Juče, na Badnji dan, grupa ultranacionalista, pripadnika albanske organizacije 'Samoopredeljenje' održala je protest ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici u nameri da spreči posetu raseljenih Srba", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.01.2013. 22:46
Gde su sada Natasa Kandic i Sonja Biserko da pricaju o ljudskim pravima. Mozda one smatraju da u ovom slucaju ona nisu ugrozena. Iako su Siptari vecinsko stanovnistvo na Kosovu, nemaju pravo da uticu na religijsko opredeljenje Srba i skrnave nase srednjovekovne manastire na KiM. Nama EU i SAD uvek lupaju packe zbog ugrozavanja ljudskih prava, a u drzavi koju su nezakonito stvorili nepostuju se ni najosnovnija ljudska prava. Da li je u Srbiji zabranjeno Muslimanima iz Sandzaka da slave Bajram ili Ramazan? Nije. Da li je u Srbiji zabranjeno slavljenje katolickog Bozica? Nije. Da li su nacionalne manjine u Srbiji ugrozene? Nisu.
Ponedeljak 07.01.2013. 22:30
закони стварају разлику између племена и нације , у племе важи крвна освета
Utorak 08.01.2013. 08:49
Sta je Savo, tvoje albanske veze vise ne funkcionisu? A tako je sve bilo skladno kada je bilo usmereno da se najuri Vladika Artemije sa Kosova!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online