Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.01.2013.
03:42
Večernje novosti, Novi magazin A

Građani Srbije šampioni pesimizma

Svaki drugi građanin Srbije očekuje ekonomske poteškoće u ovoj godini, u dubokom finansijskom beznađu živi čak 41 odsto građana, a sa Velikom Britanijom delimo deseto mesto među najvećim pesimistima sveta, pokazalo je istraživanje o ekonomskim očekivanjima za 2013. godinu "Galup internešnla", pišu beogradske Večernje novosti.

Foto - ilustracija: Novčanici građana Srbije prazni
 

Ovo "Galupovo" istraživanje pokazuje da svega 12 odsto građana Srbije očekuje ekonomski prosperitet, dok trećina očekuje da im neće biti ni bolje, ni gore.

Pesimizam među građanima Srbije mogao bi da utiče na poslovne rezultate, upozoravaju stručnjaci. S jedne strane, pesimizam je rezultat loše situacije u zemlji, a sa druge je i odgovoran za skroman učinak srpske privrede.

Poslovno raspoloženje je vrlo bitno u svakoj privredi, smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

"Upravo od gledišta na ekonomiju i život zavise i poslovne inicijative i nove preduzetničke ideje. To što je Srbija u vrhu pesimista znači, prvo, da realna situacija daje jak osnov za takvo razmišljanje. Pokazuje da i naši privrednici nemaju čemu da se nadaju. Drugo, ovo je loš predznak za bilo kakva ekonomska očekivanja. Na sva ograničenja, još imamo i teret paralisanog poslovnog sveta", upozorava Madžar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je Evropa u dubokoj depresiji.

Kada razmišljaju o sudbini svojih novčanika, Portugalci su najveći pesimisti. Čak 85 odsto ispitanika strepi od ekonomskih poteškoća. Među deset najutučenijih naroda su i Francuzi, Belgijanci, Španci, BiH, Irci, Nemci i Poljaci.

S druge strane, ekonomski preporod iščekuju u Gruziji čiji stanovnici su, njih dve trećine, najveći optimisti. U nacionalne ekonomije se uzdaju i građani Azerbejdžana, Brazila, Mozambika, Kine, Perua, Indije...

Deo međunarodne studije "Galupa" je i istraživanje koliko smo srećni. Građani Srbije su deveti među najnesrećnijim narodima sveta. Po pesimizmu, ispred nas su žitelji Libana, Zapadne Obale i Gaze, Rumunije, Iraka, Portugalije, Tunisa, Irske i Poljske.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.01.2013. 04:49
Песимиста каже "не може горе" а оптимиста "може, може".
Nedelja 06.01.2013. 08:45
Zimi se još više pojačava utisak beznađa, biće bolje sa dolaskom proleća i sunčanih dana. Bar subjektivno, ako ne stvarno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online