Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.01.2013.
09:45
Večernje novosti A

Pada Vlada zbog Dinkića?

Komentar Mlađana Dinkića na izbor naprednjaka Saše Mirkovića za pomoćnika ministra saobraćaja mogao bi da izazove najžešću političku krizu unutar vladajuće koalicije otkako je formiran Dačićev kabinet, pišu beogradske Večernje novosti.

Uneo nemir u vladajuću koaliciju: Mlađana Dinkića (levo) kritikovao i premijer Ivica Dačić
 

Vrh SNS danas će na vanrednoj sednici predsedništva, zatvorenoj za javnost, spremiti odgovor lideru URS koji je poručio da ”nikada ne bi izabrao estradnog menadžera Sašu Mirkovića za svog pomoćnika”.

Prema našim saznanjima, reakcija naprednjaka neće biti blaga, jer su veoma uvređeni javnim izjavama koalicionog partnera o članu Glavnog odbora SNS. Doživeli su to kao "guranje prsta u oko" i ne bi bilo iznenađenje ako u kontranapadu javno žigošu neke kadrove saveznika upletene u velike afere.

I Dačić "ukorio" Dinkića

"Nije dobro što je Dinkić javno kritikovao imenovanje Mirkovića na mesto pomoćnika ministra saobraćaja. Iako je tu izneo lično mišljenje, mislim da o svemu mora da se razgovara na sastancima šefova koalicije, a ne u javnosti", rekao je za Večernje novosti premijer Ivica Dačić.

On savetuje političkim saveznicima iz vlasti da ubuduće ne komentarišu kadrovska rešenja drugih članica koalicije.  "Imamo kadrovsku komisiju Vlade i tu je jedina adresa na kojoj se daju predlozi i iznose primedbe",  zaključio je Dačić.

Čaršijske kalkulacije o ishodu subotnje sednice išle su u petak toliko daleko da se čak pominjala i mogućnost da kriza eskalira i do pucanja niti vladajuće koalicije, pa čak i da izazove i vanredne parlamentarne izbore!

Dinkić je rekao da je potpuno besmisleno da se njegovo lično mišljenje o postavljenju Mirkovića na mesto pomoćnika ministra saobraćaja prenosi na međupartijski nivo.

"Rekao sam sve što sam imao i mislim da to nema nikakve veze sa međupartnerskim odnosima. Odlično sarađujem i sa predsednikom Nikolićem i sa prvim potpredsednikom Vlade i predsednikom SNS Vučićem, kao što dobro sarađuju i URS i SNS. Razgovaraćemo, ali mislim da je to već sad prošlost".

Mirković je Dinkiću uzvratio da sa njim nikada u životu ne bi sarađivao, pošto ”radi samo sa vrhunskim zvezdama, a ne sa neostvarenim muzičarima”.

"Sa Dinkićem ne bih sarađivao ni u ministarstvu koje vodi, jer je reč o čoveku koji je uništio srpsku privredu, što će se osećati i u narednim generacijama. Niko, pa ni lider URS, nema prava da se igra sa budućnošću Srbije", oštar je bio Mirković.

Kontraudar naprednjaka: Smenjuju Ničića u Zaječaru

Dok su sevale varnice između SNS i URS, Mirković je u Zaječaru pokušao da smeni gradsku vlast na čijem je čelu Boško Ničić, funkcionera URS-a. Ali, sednica skupštine nije ni održana.

"Mirković je, kao svaki cirkuzant, napravio cirkus u Zaječaru. Ne bih da dalje komentarišem postupke čoveka koji kaže da ima diplomu Pravnog fakulteta, za koju ni sam ne zna na kom ju je univerzitetu stekao", oštar je bio i Ničić.

On je kazao da će aktuelna vlast još jednom pokušati da održi sednicu. Ukoliko u tome ne uspe, baš kao ni opozicija koja zahteva njegovu smenu, smatra da je neizbežno raspisivanje vanrednih izbora.

Ministar saobraćaja i potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić kaže za Večernje novosti da izbor njegovog pomoćnika neće uticati na odnose u vladajućoj koaliciji, niti će uzdrmati vladu:

"Mirković je diplomirani pravnik u punoj životnoj snazi i već je počeo da radi svoj posao. Saradnike sam biram i ne mešam se u izbor drugih ministara. Neka javnost i građani sude po delima".

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2013. 09:48
Dinkić je uljez u srpskoj vladi i ovo je samo kap koja je prelila čašu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online