Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.01.2013.
13:19
Blic A

Kroz nos joj izvadili tumor veličine narandže

Sanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže! Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg.

Foto: ilustracija

Intervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka.

Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.

- Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko – priča Sanja.

Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.

- Preko dana smo nekako i funkcionisali. Morali smo zbog Sanje. Tata joj je nosio doručak i ručak. Ali najstrašniji su bili noć i jutro kada se probudim i kada shvatim šta se dešava – priča mama Zorica.

A Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.

- Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta – priča Sanja.

Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.

Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u lobanji. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.

- Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen – objašnjava za "Blic" dr Dragan Savić, neurohirurg.

Najdužih pet sati u životu porodice Ilić bila je ta operacija.

- Lice doktora Savića i njegova radost kada se sve završilo ostaće mi doživotno u sećanju. Nisam mogla da se pomerim, da odreagujem. Nisam imala snage. A on se radovao kao malo dete. Rekao nam je: “Slavite, i osmeh na lice” - priseća se mama Zorica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.01.2013. 14:31
bravo za doktore, izgleda da su ovi ipak nesta ucili i da nisu isli okolo fakulteta,dok je onaj sto je meni vadio zuc najverovatnije zavrsio autolimarski zanat! Sanja zelim ti da 100% ozdravis i da te sve boljke zaobidju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online