Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.01.2013.
10:04
Večernje novosti A

Vlast obećala "seču", a prstom nije mrdnula

Od obećanja vlasti da će napraviti seču mnogobrojnih nepotrebnih agencija još nema ništa. Saveti, direkcije, uprave godišnje iz budžeta troše oko 850 miliona €, pišu Večernje Novosti.

Foto: Arhiva
 

Obećanja nove vlade da će napraviti seču administracije i ukinuti mnogobrojne agencije, zavode, fondove i savete koji su se ”namnožili” prethodnih godina, ostala su mrtvo slovo na papiru.

Iako je bilo najava da bi mogla biti ukinuta čak polovina od oko 130 ”tela za sve i svašta”, koliko se pretpostavlja da ih postoji u Srbiji, do sada je Vlada donela odluku da samo sedam agencija prestane da radi.

To su Nacionalna turistička razvojna korporacija, Fond za zaštitu životne sredine, Agencija za hemikalije, Agencija za energetsku efikasnost, Uprava za igre za sreću, Devizni inspektorat i Nacionalni savet za decentralizaciju. Njihove nadležnosti prebačene su se na ministarstva ili druge državne organe i Budžetski fond za finansiranje preventivnih programa za sprečavanje bolesti.

Usvajanjem izmena Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, u parlamentu je praktično prestala da postoji Direkcija za vodne puteve.

Iako je Ministarstvo energetike tražilo ukidanje i Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, taj predlog nije dobio odobrenje Skupštine. I Zavod za socijalno osiguranje sigurno će raditi i tokom ove godine, a ”preživela” je i Direkcija za železnice, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, agencije za stanovanje, rudarstvo, akreditaciju zdravstvenih ustanova i lekove i medicinska sredstva.

"Šta će se dešavati narednih meseci kada je reč o gašenju tela, pre svega zavisi od samih resora koji treba da naprave analizu i eventualno predlože ministarskom kabinetu da donesu odluku o ukidanju neke agencije", kaže za ”Večernje Novosti” Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za medije.

U Ministarstvu rudarstva kažu da je ”pod njima” samo jedna agencija - za prostorno planiranje - i da ona sigurno neće biti ukinuta.

Tačan broj raznih vladinih tela koja su naglo počela da se umnožavaju od 2008. niko ne zna. Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja prebrojao ih je oko 100, Unija poslodavaca oko 130, a Centar za novu politiku čak 170. Svi oni godišnje iz državne kase ”gutaju” oko 850 miliona evra, a oko 60 odsto izdvaja se za plate:

"Nadamo se da agencije neće biti mesta za udomljavanje stranačkih kadrova", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.01.2013. 13:46
I ko su nam posle "neprijatelji" naroda ? Nemci , Ameri , Sipci , Rusi , Kinezi , . . .? Ne, najveci neprijatelji ovog naroda su nasi politicari. Svi ostali rade za sebe, a protiv ostalih pa i protiv nas ( malo vise protiv nas ), ali kad neko radi protiv svog sopstvenog naroda, e to je najgora vrsta ljudi.
Petak 04.01.2013. 02:08
"Nadamo se da agencije neće biti mesta za udomljavanje stranačkih kadrova", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. Ма немој ! Паметњаковићу! А шта су до сада биле? Све то треба растерати у недођију и дати им метле и лопате у руке! Какво су знање по агенцијама до сада показали и шта су по Србији урадили ни за метле нису!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online