Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 03.01.2013.
12:10
D. N. Petrović - Vesti A

Šiptari iz vazduha na carinu

Uprkos protivljenju Srba iz Ibarskog Kolašina i blokadi saobraćaja na magistralnom putu Zubin Potok - Ribarići, koja traje od 30. decembra, dan uoči dolaska Nove 2013. godine i zvanično je, kako je bilo i planirano, otvoren Brnjak - drugi integrisani prelaz na severu Kosmeta.

 

Otvaranje je proteklo bez mnogo pompe, a albanske carinare i granične policajce iz Prištine je, pošto im Srbi ne dozvoljavaju prolaz kroz Zubin Potok, dovezao helikopter. Od uspostavljanja integrisanog prelaza na Brnjaku, vozilima Euleksa i Kfora dozvoljen je prolaz, Albanci dolaze i odlaze isključivo - helikopterom.

Blokada alternativnih prelaza


Da se oko Srba na severu Kosmeta steže obruč i da se teraju da prihvate sve što im se iz Beograda naloži govori i činjenica da poslednjih dana (ranije je to činio Kfor), alternativne pravce blokiraju specijalci MUP-a Srbije koji kontrolišu sva vozila i putnike koji zaobilazno pokušavaju da uđu na sever Kosmeta. Veliki pritisak vrši se na čelnike SPS-a i SNS-a, kao i na zaposlene i državnim strukturama da ne učestvuju u blokadama puteva.

Nije, kao nedavno na Jarinju, bilo govorancija niti zvaničnih delegacija Kosova i Srbije, a preko integrisanog prelaza prolaze samo retka putnička vozila i kombiji sa robom koja ne podleže carini. Sva druga roba, iako je Vlada Srbije dala garancije da carine neće biti, mora da se, po zahtevu albanskih i Euleks carinika, carini na terminalima u Merdaru ili južnoj Kosovskoj Mitrovici.


Koliko će još potrajati blokada puta Zubin Potok - Ribarići niko ne zna, Srbi na barikadi u Zubinom Potoku koji su dežurali i tokom novogodišnjih praznika kažu da će tu ostati sve dok se ne ispoštuju garancije Vlade Srbije - da carine neće biti, u suprotnom tražiće da se oba integrisana prelaza ukinu i da se odustane od dalje primene Sporazuma Beograda i Prištine. Slične blokade, ali samo po nekoliko sati, organizovali su u Jarinju, privrednici iz Leposavića razmišljaju da, kao i u Zubinom Potoku, potpuno prekinu saobraćaj na putu Raška-Leposavić.


Pošto su prevareni sa carinom na integrisanim prelazima, Srbi na severu Kosmeta strahuju da će biti izigrani i u vezi sa ličnim ispravama, vozačkim dozvolama i registarskim tablicama.


- Borko Stefanović je sve potpisao, dogovorio se sa Editom Tahiri da budemo Kosovari, a ne Srbi, kako bismo mogli da dobijemo kosovska dokumenta i kosovske registarske tablice. Da li će Dačić u Briselu i to prihvatiti i da li će nas Vlada Srbije, koja nam je jasno rekla da carine, kosovskih dokumenata i kosovskih tablica neće biti, ponovo obmanuti i naterati da se organizujemo i branimo - znaćemo do 17. januara. Siguran sam da srpski narod severnog Kosmeta, ma šta Beograd dogovorio, nikada neće pristati da im nacionalnost bude - Kosovar i na granicu sa Srbijom, ima još vremena da pokažemo i Beogradu i Prištini da nas silom ne mogu uterati u nezavisno Kosovo - kaže Miloš Vukadinović iz Leposavića koji je učestvovao u nekoliko protesta na Jarinju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.01.2013. 12:23
наравно да ће бити изиграни ... логичан след догађаја и само тешка будала може да верује - шиптарима , еулексу , натоу.... и србији ...
Četvrtak 03.01.2013. 13:54
U ovom odnosu snaga u svijetu, Srbi su jedino mogli da proglase okupaciju svojih teritorija.To je trebao da uradi srbski izdajnik Milosevic.Ovo sve drugo je zaludjivanje naroda i ide na stetu Srpskog naroda.Region bivse Jugoslavije je pod okupacijom NATO pakta.To je jedina istina,ovo sve drugo je cista obmana naroda.
Četvrtak 03.01.2013. 12:54
Jako će zaboleti glava i Beograd i Prištinu, ako tamo dođe do žešćeg obračuna i krvoprolića. Neka šiptari stave svoje graničare ispod Ibra, a Srbi barikade prema jugu, Srbi juižno od Ibra i onako nemaju nikakvu budućnost. Sve priče o normalnom životu su šarena laža za taj narod. Vreme prolazi i sve je jasnije, da je za sada, na žalost, Kosovo izgubljeno za srpski narod, a jedina prava oaza je sever Kosova i za nju se treba žestoko boriti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online