Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.12.2012.
13:34
J. L. Petković - Vesti A

Prazna trpeza porodice Đurić

Tročlana porodica Đurić u Lozištu, u opštini Zvečan, Novu godinu dočekuje prazne trpeze. Otac Ivan i majka Dostana, nemaju čime da obraduju svog četvorogodšnjeg Mladena. Nemaština je mališanu otela čak i komad mesa sa tanjira.

Zidove kućerka u kome žive, odavno je progrizla vlaga, u koju se upila čađ od šporeta na drva, sa kojim se godinama muče, da ogreje sobu u kojoj se i jede i spava. Zato Dostana Mladenu svaki dan oblači skoro sve stvari koje ima, ne bi li ostao zdrav kada napolju, a i unutra ujeda mraz.

Za razliku od nagležnih institucija, komšije nisu zaboravile Đuriće. Od njih ponekad dobije garderobu, a stigao je paketić pun slatkiša. Kada ga je ugledao Mladen je skakao od sreće. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada je u rukama držao čokoladu.

U kući vlage ima, ali vode nema. Nema ni kupatila. Dostana je neki dan, dok je bilo snega topila grudve da skuva malenom Mladenu čaj, i da opere veš. Opet napolju, na hladnoći. U kući nema ni pristojnog kreveta, ni stola. Nema ni tepiha.

Mladen je zdravo dete, ali većinu vremena plače. Nervozan je kada je gladan.

"Skoro mi je došlo da se obesim, kada dete nema šta da mi jede. A, ja trpim, slabo jedem i opet nemam šta da mu dam. Da poludimo kada nema hrane. Evo, Nova godina je, a nemam parče mesa da mu dam sinu da pojede," priča 40- godišnja Dostana, besna na sebe što ne može ništa da promeni.

Ukoliko želite da pošaljate  pomoć porodici Đurić pišite na jpetkovic@frvesti.com.

Otac, 38-godišnji Ivan je radio kod privatnika, ali ni posle sedam meseci nije primio platu. Pa, sve što mogu da raspodele je upravo 2.500 dinara dečijeg dodatka.

"Osim toga ne dobijamo ništa. Niti Crvenog krsta, niti bilo šta. Muž sada ne radi jer je povređen, i tako smo osuđeni. Niko iz opštine nije došao da nas pita da li imamo nešto da pojedemo. Kada dobijemo to malo para, kupimo nešto za jelo. Ali, šta je to? Koliko dana možemo sa tim da jedemo", dodaje Dostana.

Kuću im je priča majka pre pet godina sagradio Centar za socijalni rad u Zvečanu.

"Jesu je sagradili, ali je trebalo da se kuća namesti, da se napravi kupatilo. Išla sam dva puta kod njih, ali su oni dolazili da viču na mene jer sam išla da se žalim. Nije njih briga za nas.

"Muka je za hranu. Bar kada bi za Božić nešto imali"... ponovila je Dostana nekoliko puta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.12.2012. 14:59
У потпуности се слажем са Танаском. Молим Вас, објавите неку могућност како да се помогне овој породици. И најмања помоћ њима може бити драгоцена а увек ће се наћи неко ко је спреман да нешто жртвује за овакве ствари. Унапред хвала
Ponedeljak 31.12.2012. 20:27
Drago mi je da su išta dobili, dete je srećno na slikama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online