Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Subota 29.12.2012.
16:08
San A

Srbljanovićka izvređala Dobricu Ćosića

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović najgrublje je izvređala akademika Dobricu Ćosića nazvavši ga zlim, pritupim i alavim starcem i krvopijom, i poručila da mu treba zabraniti da govori, piše dnevna novina San!

Srbljanovićka je uputila niz uvreda Ćosiću na Tviteru, besna zbog njegovog pisma mladima koji studiraju u inostranstvu da se vrate u Srbiju i bore za svoju zemlju.

Biljana izvređala akademika Dobricu Ćosića nazvavši ga zlim, pritupim i alavim starcem i krvopijom, i poručila da mu treba zabraniti da govori
 

"Sto pametnih i hrabrih, obrazovanih i poštenih Srba, ako se organizuju i žrtvuju za opšte dobro, mogu da preporode i spasu Srbiju. Vratite se u otadžbinu da se borite za preporod i spas Srbije!", poručio je Ćosić na kraju svog pisanija. On se pismom obratio na zahtev Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).

Odmah je reagovala Srbljanovićeva, nakrcavši zluradim komentarima svoj Tviter profil koji vodi pod nikom Leya Keller. Ona je najpre citirala rečenicu iz pisma: "Kao čovek takvih uverenja i patriotskog etosa, osećam intelektualnu i moralnu odgovornost za sudbinu Srbije i njenog mladog naroda, pa se odavno mučim za razumnu nadu u vašu spokojnu budućnost", a zatim otpočela serijal uvreda:

"Sram ga, bre, bilo, priučenog, zlog, dokonog, nezajažljivog, alavog, neobrazovanog, pritupog i koristoljubivog starca. Sram."

Ona pita da li Ćosić intelektualnu odgovornost nosi "iz komesarskih dana u partizanima" ili iz "kalemarske škole" i konstatuje da su ga kao "predsednika ratne države vodali po pregovorima kao gosta iz galaksije, s onim slušalicama" jer, kako je rekla, nije znao da kaže ni "haj" (zdravo na engleskom). Potom poentira: "Nema od ove države ništa dok i poslednji zli starac, odgovoran za moralni i materijalni sunovrat nerođenih generacija, bude i dalje govorio."

Studenti Ćosiću: Poštedite nas svojih poruka

Srbljanovićeva je oštricu napada potom preusmerila na studente, napisavši: "Da je meni neko dovukao ovog krvopiju da mi se obrati, ja bih vala digla revoluciju. Bedni studenti, to ste i zaslužili." Studentima je napisala i da vrate vize i stipendije, "pa mami kući da dovedu nobelovca", aludirajući time na lažnu vest koja je prostrujala 2011. godine da je Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Zapretila je i da će lično da pošalje davaocima stipendija "pismo po pismo" kako bi ih vratili kući, da žive "daleko od stipendija i boravišnih viza EU".

Istina je da je Ćosić u pismu iskoristio priliku da "reklamira" svoje knjige, uputivši studente posebno na "Piščeve zapise" i da ostaje utisak da je Srbiju predstavio kao deponiju na koju se treba vratiti i izboriti za svoje parče đubreta. Međutim, to ne opravdava prostačke uvrede na njegov račun i pozive da mu se zabrani sloboda govora. To je njegovo pravo i način na koji vidi stvari, a Ćosić i sam priznaje u pismu da je "skeptik i borbeni pesimist".

On period Titove vladavine u pismu pominje kao "poredak neslobode, laži i hipokrizije", koji je mogao "samo silom i diktaturom da se održava". "Čim je umro vlasnik te sile, njegova država je ušla u agoničnu krizu i vreme propadanja."

Period vladavine Slobodana Miloševića i Mire Marković naziva "autarhičnim supružničkim režimom" koji je "prožet korupcijom i kriminalom". Zatim je usledio, kako kaže, "prevrat" izveden "narodnim gnevom" i ustanovljen poredak "koji se samoproglasio 'novom demokratskom vlašću'".

"Taj poredak nije ispunio očekivanja i nade izmučenog i osiromašenog naroda Srbije", kaže Ćosić, i dodaje da je nastupila "sloboda za nepoštenje, korupciju, pljačku društvene i državne imovine".

"Srbija je brzo siromašila, primitizovala se, nezaustavljivo padala u ponor biološkog, ekonomskog, kulturnog i moralnog propadanja. Društvom su zavladali nezaposlenost, korupcija, nerad i bekstvo u svet za posao, normalan, radan, stvaralački i kvalitetan život", konstatuje pisac, i dodaje da je "odlivanje pameti, znanja i mašte... možda najveći poraz u poslednjim decenijama Srbije".

Đurić: Dobrici je gori 5. oktobar od Tita i Slobe

I Bojan Đurić, poslanik LDP-a, tvitnuo je nekoliko poruka na račun Ćosića. On je zamerio "sebičnom akamediku što svoju odgovornost pominje u jednoj rečenici, Miloševićevu u pola, a onda 5. oktobar i svet optužuje za sve". On pita i "zašto Ćosić nije mislio na studente i odliv mozgova kada je tvrdio da je 'zaostalost naša šansa'".

Subota 29.12.2012. 16:13
Ova izgleda povukla debelu crtu kolumbijsku
Subota 29.12.2012. 16:39
"Биљана Србљановић је рођена 15. октобра 1970. године у Стокхолму, у Шведској. Дипломирала је драматургију 1995. године на Факултету драмских уметности у Београду, где данас ради као предавач. Од средине деведесетих година, њених пет од укупно седам драма преведено је на двадесет страних језика и изведено у преко педесет позоришта у Европи и Америци.Удата је за Габријела Келера, бившег амбасадора Републике Француске у Београду. Против ње је 2012. године била поднета кривична пријава због куповине кокаина, а након нагодбе са тужилаштвом о донацији 200.000 динара у хуманитарни фонд, није кривично гоњена" LDP ......... Sve govori !!!!!
Subota 29.12.2012. 17:47
Мутава Биља опет нешто кенја...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online