Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2012.
10:19
Večernje novosti A

VBA i VOA: "Češljanje" samo uz nalog suda

Vojne bezbednosne službe - VBA i VOA, definitivno više neće moći bez sudskog naloga da prikupljaju podatke o telefonskim razgovorima građana, načinu i mestu njihove komunikacije, saznaju beogradske Večernje novosti.

Foto - ilustracija: Vojne službe bezbednosti ubuduće neće moći da prisluškuju bez sudskog naloga, predviđeno novim zakonom koji bi trebalo Skupština Srbije da usvoji
 

Ovo predviđaju nacrti zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji, koji danas stižu Vladi na razmatrenje i odlučivanje. Da je pitanje časa kada će novi propisi ući u proceduru potvrdio je, ekskluzivno za Večernje novosti i direktor VBA Svetko Kovač.

"Očekujemo da se novi propisi što pre nađu pred poslanicima", kaže Kovač. "Zeleno svetlo za izmene zakona dala su sva ministarstva kojima smo poslali nacrt. Veoma je važno da zakon što pre stupi na snagu, jer njegovo donošenje znači jačanje civilne kontrole nad radom agencija".

Sastanak u Skupštini

Ombudsman Saša Janković, poverenik Rodoljub Šabić i prvi čovek DRI Radoslav Sretenović imali su u četvrtak prvi zvaničan sastanak sa članovima skupštinskog Odbora za kontrolu službi. Po Jankovićevim rečima, nikada ih nijedan skupštinski saziv nije pozvao na sličan sastanak. Dogovorena je kontinuirana saradnja ovih nezavisnih tela sa Odborom, koji će pomoći sprovođenje mera koje nalože državnim organima.

VOA i VBA su, inače, bile jedine bezbednosne službe kojima je zakon dozvoljavao da, po nalogu načelnika službi ili lica koje on ovlasti, čeprkaju po elektronskim komunikacijama građana. BIA i MUP to formalno nisu mogli bez naloga suda, mada je kontrolom rada svih utvrđeno da je u praksi bilo puno zloupotreba.

Zahtev za ocenu ustavnosti spornih članova zakona o VBA i VOA podneli su zaštitnik građana Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić. Ustavni sud je odgovorio 25. aprila ove godine i dva člana ovog zakona proglasio neustavnim. U njima je stajalo da se ”posebni postupci i mere preduzimaju na osnovu naloga direktora VBA”.

Najosetljivije ”posebne mere” sprovode se pod velom tajnosti. Među njima su praćenje i snimanje na javnim mestima, uvid u evidencije podataka ljudi, operativni prodor u organizacije i grupe, ali i angažovanje saradnika, kupovina škakljive dokumentacije, preuzimanje spiskova pozvanih telefonskih brojeva i lokacija korisnika...

Ustavni sud osporio je i član po kom su vojne službe imale pravo da traže informacije od telefonskih kompanija o njihovim korisnicima i razgovorima koje vode.

Da je zakon trebalo izmeniti mnogo ranije smatra bivši šef Vojne kontraobaveštajne službe Aleksandar Dimitrijević.

"Mada se ovo službama sigurno ne dopada, to ne ograničava njihov rad, jer uvek mogu da se obrate sudu za dobijanje naloga. Za razliku od danas, u moje vreme, morali smo da tražimo naloge suda za sve mere".

Dimitrijević je siguran da je bilo zloupotrebe ovih ovlašćenja, što pokazuju i podaci ombudsmana i poverenika da je zabeleženo više od milion nezakonitih upada u baze podataka o telefonskim komunikacijama građana.

Promenu zakona podržava i ombudsman Saša Janković, koji je imao puno primedbi na preveliku slobodu kojom su vojni bezbednjaci kršili prava građana.

"Video sam prvu verziju i dao primedbe i uputstva, videćemo u finalnoj verziji zakona kada ga Vlada uputi Skupštini", kaže Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online