Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2012.
13:11
J. Arsenović - Vesti A

Dijaspora "grešna" po tri osnova

Državni revizor podneo je prekršajnu prijavu protiv Ministarstva vera i dijaspore zbog nesprovođenja postupka javnih nabavki u 2011, ali bivši ministar Srđan Srećković, na čije je ime kao odgovornog funkcionera u to vreme pisana prijava, juče nije želeo da je komentariše, uveren da se ne radi o propustima i da je Ministarstvo, dok je on njime rukovodio, radilo u skladu sa propisima.






 

Prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) Ministarstvo vera i dijaspore je grešno po tri osnova. Prvo, zato što nije sprovelo postupak javne nabavke za usluge avio-prevoza, tako da je bez ugovora za avio-karte za svoje predstavnike, koji po prirodi resora dosta putuju, u 2011. platilo 17.950 evra.

Druga stavka na spisku prekršaja odnosi se na hotele i restorane za čije usluge u iznosu od 13.920 evra, takođe, nije sproveden postupak javne nabavke. I poslednji od propusta je taj što za nabavku goriva za službena vozila Ministarstvo, iako je pokrenulo postupak javne nabavke za male vrednosti, sklopilo dogovor sa Naftnom industrijom Srbije, a da prethodno nije objavio javni poziv za najmanje tri ponuđača. Suma koja je tom prilikom za benzinske bonove NIS-a potrošena iznosi 21.050 evra.

Sveukupno potrošeno je oko 53.000 evra budžetskih para, a da prethodno nije ispoštovana procedura koju predviđa Zakon o javnim nabavkama, zaključak je koji se može izvesti na osnovu provere godišnjeg finansijskog izveštaja Ministarstva. Bivši funkcioneri u resoru dijaspore tvrde da su sve radili u skladu sa tumačenjem Ministarstva finansija koje je i pisalo pomenuti propis. Navode, takođe, apsurd da se za reprezentaciju raspisuje javna nabavka.

- To bi značilo da sve goste kada dolaze u Srbiju moramo smestiti isključivo u jedan hotel, odnosno da vodimo na ručkove isključivo u restoran koji je pobedio na konkursu. A šta ako gost hoće da ide, recimo, u Skadarliju, a ne u Mažestik sa kojim smo sklopili ugovor na osnovu javne nabavke - pita se nekadašnji funkcioner Ministarstva dijaspore.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, iako je zahtev za prekršajnu prijavu protiv Srećkovića revizor podneo još sredinom novembra, do bivšeg ministra ništa nije stiglo, a on sam je spreman da plati kaznu ako se ustanovi da je prekršaja bilo.
 

Krive apoteke, a ne Fond

 

Nabavka lekova je u nadležnosti apotekarskih ustanova i njihovih osnivača - lokalnih samouprava, pa Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) nije imao ovlašćenja da to kontroliše, rečeno je juče u toj ustanovi, a povodom godišnjeg izveštaja državnog revizora. Podsetimo, u 2011. u nezakonito sprovedenim nabavkama utrošeno je oko 470 miliona evra (47 milijardi dinara), od čega su gotovo tri četvrtine činile nabavke lekova bez raspisanog tendera. 


Putni troškovi i u vreme odmora

 

Zanimljivo je da su jedno vreme u Ministarstvu vera i dijaspore zaposlenima isplaćivane nadoknade za prevoz do posla i za povratak kući i u vreme godišnjih odmora. U toku revizije ministar Srećković je otklonio tu nepravilnost.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online