Petak 28.12.2012.
13:11
J. Arsenović - Vesti

Dijaspora "grešna" po tri osnova






 

Prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) Ministarstvo vera i dijaspore je grešno po tri osnova. Prvo, zato što nije sprovelo postupak javne nabavke za usluge avio-prevoza, tako da je bez ugovora za avio-karte za svoje predstavnike, koji po prirodi resora dosta putuju, u 2011. platilo 17.950 evra.

Druga stavka na spisku prekršaja odnosi se na hotele i restorane za čije usluge u iznosu od 13.920 evra, takođe, nije sproveden postupak javne nabavke. I poslednji od propusta je taj što za nabavku goriva za službena vozila Ministarstvo, iako je pokrenulo postupak javne nabavke za male vrednosti, sklopilo dogovor sa Naftnom industrijom Srbije, a da prethodno nije objavio javni poziv za najmanje tri ponuđača. Suma koja je tom prilikom za benzinske bonove NIS-a potrošena iznosi 21.050 evra.

Sveukupno potrošeno je oko 53.000 evra budžetskih para, a da prethodno nije ispoštovana procedura koju predviđa Zakon o javnim nabavkama, zaključak je koji se može izvesti na osnovu provere godišnjeg finansijskog izveštaja Ministarstva. Bivši funkcioneri u resoru dijaspore tvrde da su sve radili u skladu sa tumačenjem Ministarstva finansija koje je i pisalo pomenuti propis. Navode, takođe, apsurd da se za reprezentaciju raspisuje javna nabavka.

- To bi značilo da sve goste kada dolaze u Srbiju moramo smestiti isključivo u jedan hotel, odnosno da vodimo na ručkove isključivo u restoran koji je pobedio na konkursu. A šta ako gost hoće da ide, recimo, u Skadarliju, a ne u Mažestik sa kojim smo sklopili ugovor na osnovu javne nabavke - pita se nekadašnji funkcioner Ministarstva dijaspore.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, iako je zahtev za prekršajnu prijavu protiv Srećkovića revizor podneo još sredinom novembra, do bivšeg ministra ništa nije stiglo, a on sam je spreman da plati kaznu ako se ustanovi da je prekršaja bilo.
 

Krive apoteke, a ne Fond

 

Nabavka lekova je u nadležnosti apotekarskih ustanova i njihovih osnivača - lokalnih samouprava, pa Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) nije imao ovlašćenja da to kontroliše, rečeno je juče u toj ustanovi, a povodom godišnjeg izveštaja državnog revizora. Podsetimo, u 2011. u nezakonito sprovedenim nabavkama utrošeno je oko 470 miliona evra (47 milijardi dinara), od čega su gotovo tri četvrtine činile nabavke lekova bez raspisanog tendera. 


Putni troškovi i u vreme odmora

 

Zanimljivo je da su jedno vreme u Ministarstvu vera i dijaspore zaposlenima isplaćivane nadoknade za prevoz do posla i za povratak kući i u vreme godišnjih odmora. U toku revizije ministar Srećković je otklonio tu nepravilnost.

2024 © - Vesti online