Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.12.2012.
07:10
Danas A

Srbija se žali EU zbog Hrvatske

Srbija će se obratiti EU i drugim institucijama zato što Hrvatska ne vraća imovinu srpskim bankama i preduzećima koja su poslovala na njenoj teritoriji, u skladu sa sporazumom o sukcesiji sklopljenim 2001. godine, najavio je novi šef Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ Oliver Antić.

Oliver Antić: Hrvatska neće da vrati srpsku imovinu
 

"I EU i svima ostalima moramo da pošaljemo pisma, jer Hrvatska ne primenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne svojine. Privatna svojina je svetinja na zapadu i u EU. Zamislite taj voluntarizam kada bi EU neke svoje zakone primenjivala, a neke ne", rekao je Antić za Danas.

Danas piše da je reč o ogromnoj imovini srpskih banaka i firmi koja je ostala u Hrvatskoj, a koja nije vraćena, iako je 29. juna 2001. godine zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je sastavni deo i "prilog G, koji se odnosi na privatnu svojinu i stečena prava".

Antić, koji je i savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, rekao je da taj sporazum sada mora biti primenjen. Na osnovu tog sporazuma, tadašnja SRJ je 2002. godine usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a pošto je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već ostaje samo da se primeni, piše Danas.

"Hrvatska sporazum, nažalost, ni do danas nije primenila, a prethodni pregovarači se time uopšte nisu ni bavili", rekao je Antić, koji je profesor beogradskog Pravnog fakulteta.

Šef Grupe za sukcesiju rekao je da je potrebno "korigovanje nekih odluka" kako bi Srbiji bila vraćena imovina koju je pristala da ustupi drugima.

"Logično je i prirodno da se neka od tih rešenja koriguju tako da to odgovara i jednoj i drugoj strani. Recimo, u Ankari postoji zgrada koja je identična kopija Starog dvora u Beogradu (Skupština Beograda), koji datira još iz vremena Obrenovića. Besmisleno je da takav objekat pripadne drugoj strani, kada pripada našoj kulturi i tradiciji", rekao je Antić.

POVEZANE VESTI

Petak 28.12.2012. 07:29
Turska je nastala na genocidu i njihove granice brani nato isto ko takozvanu hrvatsku, sve tuzhbe koje se vode u ime SRbije se pretvoraju u optuzhbe, eu je smrt na odplatu ako nemozhemo sami da se branimo onda che novi vojni savez beodradski pakt da sredi defansivu, prinudjeni smo da uskoro proshiri nash geto prema zagrebu u ankari, i mi imamo velike ambicije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online