Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 27.12.2012.
09:15
Beta A

Nikolić: Rusi, Kinezi i Amerikanci dolaze

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbiju čeka realizacija velikih investicija - od početka proizvodnje u smederevskoj Železari do ponude pojedinih američkih investitora da se razgovara o rudarskom kombinatu Trepča.

Investicija će biti, a da li smo mi spremni
 

Nikolić je kazao da je ruski Uralvagonzavod, koji je zainteresovan za smederevsku Železaru, tražio dodatnih mesec dana kako bi dostavio ponudu, a da bi železara "mogla da se stavi u pogon već krajem januara".

Voz zvani Evropska unija

 

Nikolić je ocenio da Vlada Srbije počinje da deluje kao tim i da stvari "idu u dobrom pravcu". "Srbija žudi da zaposli ljude, a ne da uzima strane kredite, to su valjda svi shvatili u vladi", dodao je. Prema njegovim rečima, šanse Srbije su u oblasti energetike, poljoprivrede, kao i u proizvodnji za istočna tržišta.

 

"U 2013. godini vidim Srbiju kao državu koja je ispunila sve uslove EU i počela pregovore sa EU. I to je ono što je Srbiji dostižno, potrebno i što može da obezbedi da mirnije živimo i lakše razmišljamo o sledećim godinama, bez obzira da li ćemo biti član EU ili ne. Kada počnu pregovori sa EU, to je kao kada se vagon stavi na šine i sa tih šina više ne može da siđe, zna mu se put", rekao je Nikolić.

"Njihovi (ruski) stručnjaci su već tri meseca u Srbiji, istražuju, ali ja znam da je to za njih primamljiva investicija koja u startu ne košta mnogo, ali može da donese koristi i narodu i državi. Posebno ako znate da Fijat Srbija uvozi limove iz Nemačke, a mogli bi da se proizvedu u Srbiji, da bude naš izvozni artikal. Mislim da ćemo pustiti železaru u pogon već krajem januara", rekao je predsednik
Srbije u intervjuu za agenciju Beta.

Nikolić je kazao da iz Amerike "ima ponuda da razgovaramo o Trepči".

"To je još u fazi razgovora sa velikim biznismenima iz Amerike koji misle da mogu sa potpunom sigurnošću da uđu u taj posao i sa Srbijom uspostave strateško partnerstvo na Trepči što bi mnogo značilo bar u nekoliko pravaca u kojima Srbija razmišlja o Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Republike ne iznoseći više detalja o zainteresovanoj strani.

Prema njegovim rečima, velike investicije u Srbiju su već potpisane ili u fazi priprema za potpisivanje ugovora.

"To su ogromne investicije. To su neke državne investicije, posebno iz Kine ili Rusije ili od velikih firmi sa mešovitim vlasništvom, pošto je Kina odlučila da sada ostvari mnogo veći izvoz iz privatnih firmi, a do sada su to uglavnom bile državne, a Ruska Federacija je uspostavila deo privatnog vlasništva nad mnogim svojim
prirodnim resursima", rekao je Nikolić.

Među te investicije nabrojao je gasovod Južni tok, hidroelektranu Đerdap tri, novu termoelektranu u Obrenovcu, novu fazu u Kostolcu, projekat Morava-Vardar na kojima radi već godinama i za koji je, kako je dodao, zainteresovao bar dve strane, aktuelizovanje Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

"Dakle, tih velikih investicija će biti. Pitanje je samo koliko smo mi spremni", rekao je srpski predsednik.

Datum u junu

 

On je, međutim, dodao da nije preveliki optimista da će Srbija dobiti datum za pregovore sa EU u martu, već da je realnije to očekivati u junu.

 

"Ako ne bude novih uslova mi ćemo to da ispunimo. Biće najteže da se sprovede sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, pošto ni sam ne znam šta će biti posle 10. januara", rekao je Nikolić aludirajući na datum kada ističe dogovor sa Prištinom i EU da nema carinjenja robe koja ostaje na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.12.2012. 09:16
američkih investitora da se razgovara o rudarskom kombinatu Trepča - da bi amerikanci podrzali njegovu platformu ... mozda je dobra ideja ...??
Četvrtak 27.12.2012. 09:30
Kao da je pobrkao, ovo je trebalo da bude bajka koju je spremio za unuke...toliko se raznezio na slici....."i tako deco turski vagon na sinama vec 20 godina luta...i nikako da se prikaci....ali uskoro ce i nas....samo ga postavite..."
Četvrtak 27.12.2012. 11:31
On mora nešto da kaže, pričanje ne boli, pričanje ne košta....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online