Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.12.2012.
16:26
RTS A

Vulin: Osporiti privatizacije na Kosmetu

Sve dosadašnje privatizacije na Kosovu se moraju osporiti, poručio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, dodajući da će konkretna finansijska pomoć za razvoj privrede na KiM postojati i dalje, ali da mora biti preciznija.

Direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin
 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin saopštio je da se moraju osporiti sve dosadašnje privatizacije na Kosovu i poručio, da će konkretna finansijska pomoć za razvoj privrede na KiM postojati i dalje, ali da ona mora biti preciznija.

"Stav ove Kancelarije je da treba osporiti sve dosadašnje privatizacije na KiM zato što nisu urađene u skladu sa važećim zakonima, ne samo Srbije, nego čak ni sa zakonima koje je donosio Unmik, kao neko koga prihvatamo kao najviši pravni i ekonomski autoritet na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Vulin.

U pauzi okruglog stola "Aktuelni ekonomsko-pravni izazovi srpske privrede na KiM" podsetio je, da je pored Rezolucije 1244, Unmik ovlašćen da upravlja imovinom na Kosovu, ali ne i da je otuđuje.

Vulin je precizirao da je Kancelarija za KiM pred Ustavnim sudom Srbije već pokrenula pitanje ustavnosti privatizacija na prostoru Kosova i Metohije.

Kada dobijemo i tu odluku Ustavnog suda Srbije, dodao je Vulin, možemo da se obratimo svim međunarodnim sudovima da nam se objasni kako je moguće da se čitave generacije koje su stvarale nešto na KiM automatski isključe iz podele te imovine samo zato što nisu Albanci.

Vulin se složio sa učesnicima okruglog stola u oceni da je sloboda kretanja i bezbednost osnovno pitanje ne samo u smislu razvoja privrede i traženja posla.

"To je pitanje svih pitanja", rekao je Vulin, ali i dodao da treba da se vidi šta je ono što može da se reši i na šta država Srbija može u većoj meri da utiče.

On je rekao da se neke stvari moraju promeniti, kao i da će tražiti da se objasni kako je moguće da ukoliko hoćete da dobijete kredit kao privrednik ili fizičko lice na Kosovu ne možete da iskoristite nepokretnost kao hipotekarsku zalogu.

"A ako hoćete da dobijete isti takav kredit iz Prištinske banke, onda može - to je neprihvatljivo", istakao je Vulin.

Za takve stvari ćemo tražiti konkretna rešenja, rekao je direktor Kancelarije za KiM, ističući takođe da je nerazumljivo da banke sa prostora centralne Srbije nemaju nijednu filijalu na Kosovu.

"To su stvari koje zavise samo od nas, kao što samo od nas zavisi u kojoj meri ćemo se bolje koncentrisati da naše unutrašnje rezerve iskoristimo da bi privreda na KiM radila bolje", rekao je Vulin.

Komentarišući činjenicu da privrednici sa KiM očekuju i veću finansijsku pomoć države, Vulin je rekao da je konkretna finansijska pomoć postojala i ranije, da će postojati i dalje, ali da želi da ona bude preciznija, da se zna gde i zašto ide ta pomoć i da bude iskorišćena za onu namenu za koju je i data.

Prema njegovim rečima, nije važno samo pokrenuti proizvodnju već je potrebno i obezbediti plasman, a predlog Kancelarije je da država napravi javna preduzeća koja će se baviti organizacijom proizvodnje, njenim kreditiranjem i plasmanom onoga što je proizvedeno.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.12.2012. 16:38
Како ли ми само успемо да нађемо тако глупаве преговараче? Не може се примењивати резолуција 1244 тако,или се примењује у потпуности или је уопште не треба примењивати.Да смо се држали те резолуције сигурно је да би боље прошли јер би се све решавало у УН,а не само у договору са америма и ЕУ. Све глупандери до глупандера.Тешко нама са њима!
Utorak 25.12.2012. 18:14
на КиМ нема приватизације , оно што се дешава на киМ вец 13 година се зове ПЉАЧКА, бтв зато је и била инвазија на србију због отимања сировина и котроле путева дрога и белог робља
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online