Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.12.2012.
16:25
Beta A

"Da li bi nas Vuk i Dositej prepoznali?"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas obnovljeno zdanje Muzeja Vuka i Dositeja, čija je obnova započeta u oktobru 2011. godine. On je na otvaranju rekao da je pod krovom zdanja sazidanog 1789. godine osnovan Licej, kao preteča Beogradskog univerziteta, a samim tim započeta je izgradnja moderne evropske države Srbije.

Tomislav Nikolić u renoviranom Muzeju Dositeja i Vuka
 

"Ni dan nismo zaostajali za Evropom koja je kad i mi razvijala svoje visoko školstvo. Ta tradicija nas čini delom istorijskog pamćenja Starog kontinenta", rekao je Nikolić.

Predsednik je dodao da mu je drago što je otvaranje obnovljenog zdanja jednog od najznačajnijih muzeja Beograda, Srbije i Balkana organizovano danas, iako povod za to nije neki jubilej ili godišnjica.

"Suština i poruka su upravo u tome da je dužnost države da neprestano brine o svojoj tradiciji i kulturi, da prenosi istorijsko pamćenje na najmlađe i tako gradi civilizacijski kontinuitet", rekao je Nikolić.

On je izrazio uverenje da će i druga zdanja širom Srbije, obnovljena i sačuvana, biti otvorena ne zato što je razlog i povod za to neki jubilej, već zbog toga što je to dug potonjih naraštaja.

Nikolić je podsetio da je Dositej Obradović prvi ministar prosvete u Srbiji, koji je evropske vrednosti pre više od dva veka ugradio u temelje srpske državnosti, i to u zgradi koja je jedini sačuvani primerak tipične turske gradske arhitekture.

On je rekao da su Vuk Karadžić i Dositej Obradović uz Svetog Savu "naši učitelji do dan danas", ali da nije siguran da li bi nas oni danas "prepoznali" i "da li bi se većina nas uklopila u njihov obrazac".

"Ja ću se truditi da ne obrukam Srbiju, a od svih vas očekujem isto", poručio je Nikolić zvanicama na otvaranju Vukovog i Dositejevog muzeja i izrazio želju da to zdanje ostane jedno od najposećenijih u Beogradu.

Muzej Vuka i dositeja počeo je da se obnavlja početkom oktobra 2011, a radovi su se odvijali u više faza i uključuju primenu najsavremenijih muzeoloških standarda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.12.2012. 20:18
Izvinjavam se sto nisam citao dalje od naslova..Ne dozvoljava mi razum i lepo vaspitanje..Vuk Karadzic i Dositej Obradovic jednostavno se ne pominju dok je na sliKi preCednik sa kupljenom diplomom..Srbijo, najnize si pala ovih zadnjih 70tak godina, od kada razni okupatori komunjare i njihovi potomci te jasu. Bice Revolucije ili nece biti Srba !!!
Utorak 25.12.2012. 07:13
Dal' bi te Dositej primio u svoju Visoku školu, kao što smo te mi prihvatili za predsednika?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online