Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.12.2012.
10:11
Večernje novosti A

Brisel: Podrška celovitom Kosovu

Evropska unija će insistirati na celovitosti Kosova, rečeno je Večernjim novostima u Briselu.

Brisel rezervisan prema platformi o Kosovu i Metohiji, koju je ponudila Srbija
 

Nekako u isto vreme, i Brisel, i Beograd su izašli sa svojim stavovima kako će se dalje odnositi prema pitanju Kosova. Najpre je Evropska komisija, u izveštaju o napretku i zvanično vezala evropski put Srbije s kosovskim pitanjem, iako je to, faktički, i do sada bio slučaj.

To spajanje "dva koloseka" u jedan, potvrdili su i šefovi država ili vlada na decembarskom samitu, uz obrazloženje da se to čini da bi se tačno znalo koji uslovi stoje pred Srbijom.

Vlada Srbije je na to odgovorila nedavnom platformom, u kojoj se akcenat stavlja na sever Kosova i enklave. Iz Brisela još vagaju ovaj dokument, a neki delovi su već ocenjeni kao prihvatljivi. Ipak, konačnog stava prema platformi još nema.

Stav EU je jasan: Maja Kocijančić

"Naš stav je jasan, i on je istaknut u zaključcima Evropskog saveta od 11. decembra",  odgovorila je za beogradske Večernje novosti portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič, na pitanje kakav je komentar zvaničnog Brisela na platformu Vlade Srbije o Kosovu.

To praktično znači da će Brisel insistirati na „administrativnoj celovitosti“ Kosova, bez prekrajanja administrativnih linija. Iz platforme bi trebalo da bude prihvatljivo sve ono što je u skladu s izveštajem EK, uključujući i finansiranje aktivnosti srpske zajednice na Kosovu, iz budžeta Srbije, na transparentan način.

EU, s druge strane, ne bi od Beograda tražila da priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer to, u ostalom, nije uradio ni jedan broj njenih država članica.

Za Brisel je, u suštini, važno da ne bude prepreka za dalji proces evropskih integracija Srbije i Kosova, koji za EU nastupaju kao zasebne administrativne celine - kao što je to, na primer, bio slučaj s viznim režimom ili odgovaranjem na upitnik Evropske komisije - bez zadiranja u status i stav određenih zemalja prema ovom pitanju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.12.2012. 10:20
Kada dve strane pregovaraju svaka ima svoju polaznu osnovu i u principu pregovori zavrsavaju da se nadju negde na pola puta ili ako malo prevagne na neciju stranu onda ta strana kaze da je dobila pregovore. Do sada bivsa vlast ili sadasnja nije bitno, u pregovorima je gubila sve. Pregovori su sluzili da Srbija da legitimitet svim elementima Kosovske drzavnosti. U toj situaciji se postavlja pitanje, zasto Srbi pregovaraju uopste?????? Zasto jednostavno jednim dokumentom onda ne daju za jedno popodne sve. Moje stanoviste je da se prekinu svi pregovori i na taj nacin ne dozvolimo Kosovu da profunkcionise kao drzava, da pomazemo tamosnje Srbe da opstanu i da cekamo bolja vremena koja dolazebrzo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online