Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 22.12.2012.
10:08 >> 10:15h
Danas A

Platforma možda ni u Vladi ni u Skupštini

To što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo da s nacrtom platforme za Kosovo i Metohiju posle stranih ambasadora upoznaje i domaće političare nije umanjilo dileme u vezi s ovim dokumentom i njegovom daljom sudbinom. U političkim krugovima u Beogradu spekuliše se da platforma najverovatnije neće ni doći do Vlade i Skupštine Srbije, a zvaničan odnos Nemanjine 11 prema dokumentu s Andrićevog venca još nije poznat, niti utvrđen.

Javnosti se čini kao da Tomislav Nikolić (levo) govori jedno, Aleksandar Vučić drugo...

Kad se svemu doda i izjava premijera Ivice Dačića “da platforma nije sveto pismo i nešto što se mora sprovoditi“, postavlja se pitanje u vezi sa čim je državni vrh Srbije prošlog ponedeljka u cik zore “potvrdio jedinstvo“ na maratonskoj sednici u dedinjskoj vili Bokeljka, koja je prethodila Nikolićevim susretima s ambasadorima, delom parlamentarne opozicije i u petakpredstavnicima srpske lokalne samouprave na KiM. Sa Nikolićevih susreta sa opozicionim liderima “procurelo“ je do Danasa i da se predsednik, navodno, zdušno ograđivao od premijerovih pregovaračkih aktivnosti u Briselu.


U Nemanjinoj 11 Danasu je nezvanično rečeno da još nije sigurno da li će Vlada Srbije uopšte usvajati ponuđenu platformu za KiM koja bi, u slučaju da se to ne dogodi, pred poslanike u srpskom parlamentu došla kao predlog predsednika Srbije. Kako je objašnjeno, premijerova stilska poređenja s Biblijom “ne treba shvatiti kao ograđivanje od ponuđenog dokumenta“, nego kao najavu da rasprava o platformi tek počinje i da će biti izmena. Na sednici Vlade u petak, kako je potvrđeno Danasu, nije bilo ni reči o platformi.
 

Blokade prelaza

Uprkos oceni premijera Ivice Dačića da je zadovoljan primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, zbog čega će 17. januara nastaviti briselske pregovore s Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, privrednici sa severa KiM najavili su radikalizaciju protesta. Oni će tri puta nedeljno na po dva sata blokirati putne pravce na severu KiM, jer su “nezadovoljni briselskim dogovorom o režimu uvoza robe preko prelaza Jarinje“. Blokade počinju u ponedeljak i održavaće se “neparnim danima“.

U Predsedništvu Srbije izbegli su direktan odgovor na pitanje Danasa ko će pred Skupštinom, ako do nje platforma uskoro dođe, biti predlagač - predsednik Republike ili Vlada. Kako je nezvanično objašnjeno Danasu, platforma će se naći pred parlamentom kad se postigne politički konsenzus, koji podrazumeva i podršku Vlade. U timu predsednika Nikolića očekuju konstruktivnost i političku ozbiljnost od svih relevantnih učesnika u traženju konsenzusa. Kako je Danasu nezvanično rečeno, u opoziciji se za sada kao “najkonstruktivniji pokazao DSS, čiji je predsednik Vojislav Koštunica izneo konkretne primedbe, dok su ostali neargumentovano kritikovali predloženi dokument“.


- Platforma ima nedostatke, ali i neka dobra rešenja. Glavni problem je što nije precizirano da je AP KiM u okviru države Srbije i da je ta “skupština zajednice srpskih opština“ u njenom sistemu. Takođe, nije precizirano ni da se pregovori vode pod okriljem SB UN, a ni Rezolucija 1244 nije dovoljno jako istaknuta. Dobre strane su što se traži prekid tehničkih pregovora, primena modela da ništa nije ispregovarano dok se sve ne dogovori i da niko ne može da pregovara bez ovlašćenja Skupštine Srbije. Ali, ipak treba biti obazriv i imati u vidu da je Tomislav Nikolić sproveo u praksi dogovore iz Brisela, za čije se poništavanje zalagao. Bojim se da nije u pitanju neka igra, jer on priča jedno, Dačić drugo, a Aleksandar Vučić nešto treće - rekao je za Danas Marko Jakšić, poslanik u Skupštini Srbije i član Predsedništva DSS.

Nema raskoraka, počinje usaglašavanje

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KIM i funkcioner SNS, tvrdi da u vladajućoj koaliciji “nema raskoraka“ i da se radi o “početku usaglašavanja oko predložene platforme“. Drecun objašnjava za Danas da je u nacrtu ovog dokumenta jedino nepromenjiva “definicija da nema priznavanja kosovske nezavisnosti, dok je sve ostalo podložno promeni i dogovoru“.


- U platformi se ne traži prekid tehničkog dijaloga s Prištinom, jer će on pretvoriti u političke pregovore, kojima se bavi predložena platforma. Suština je da Beograd ne želi da se zadrži stanje “zamrznutog konflikta“ i da je prihvatio savete i izašao u susret prijateljima, među kojima je i EU. Ne želimo da prekinemo pregovore, a na Prištini je da odluči šta će da radi - ističe Drecun.


On napominje da će “konačan status AP KiM biti određen u direktnim političkim pregovorima Beograda i Prištine, a možda i na međunarodnoj konferenciji i da će biti u okvirima međunarodno priznatih granica Srbije“. Na pitanje Danasa čemu autonomija za kosovske Srbe, ako AP KiM ostaje u granicama Srbije, Drecun odgovara da je to “paralelni mehanizam za zaštitu srpske zajednice dok se ne postigne konačno rešenje za Kosovo“.

... a Ivica Dačić treće

- Insistiranje u javnosti na Dačićevoj izjavi je zamena za priču o platformi, koja nudi i neke dobre ideje. Različite izjave zvaničnika vladajuće koalicije verovatno su posledice negativnog reagovanja Brisela i Vašingtona na platformu. Model Katalonije jeste neostvariv, ali neka rešenja su zaista jako dobra, poput transfera suvereniteta, povezivanja srpskih opština južno i severno od Ibra, njihovog odnosa s Beogradom - kaže za Danas Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku.


Todorić nije želeo da komentariše spekulacije u pojedinim političkim i diplomatskim izvorima o neslaganjima unutar vladajućeg trougla Dačić - Vučić - Nikolić, zbog kojih predsednik Republike svoj imidž “srpskog nacionaliste“, navodno, pokušava da zaštiti ponuđenim nacrtom platforme.


Predsedniku Nikoliću u petak se obratilo Udruženje raseljenih Srba sa KiM sa zahtevom da i njegove predstavnike upozna sa platformom.

Performans pred Nemanjinom 11

S povikom “Ustav će pobediti - odlučiće Ustavni sud Srbije, a ne Tači, Ešton i Dačić“, aktivisti Građanske inicijative “Nikad granica sa KiM“ u petak su uklonili za tu priliku improvizovanu carinu i žicu postavljene ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulicu, a potom izgazili platnene zastave EU i Albanije, koje su na njoj stajale zajedno sa srpskom od papira. To je bio performans kojim je, prema rečima Aleksandra Pavića, inicijativa “Nikad granica sa KiM“ htela da pokaže građanima Beograda šta znači primena sporazuma o IBM, ali i da poruči da će se “boriti za Ustav Srbije i da se granice u Srbiji nikad ne postave“.

POVEZANE VESTI

Subota 22.12.2012. 10:17
Toliko ste dobro za srbiju uradili da ni srbi nesmeju da znaju sta im se sprema. PROKLETI BILI IZDAJNICI NARODA SVOG kamenje vam bili unucici da sa njime zidate piramidu novog svedskog poredka. A Srbiji napacenoj mir i napredak Boze daj.
Subota 22.12.2012. 11:33
Simpatizeri Dacica,Tome i ostalih imali su ludu srecu da pobede njihovi kandidati. Kakva sreca, takvi pobednici, koji tu famoznu platformu ne mogu ni macku za rep da okace...
Subota 22.12.2012. 11:11
Када видим овог полумозгана Дачића,није ми добро.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online