Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.12.2012.
14:44
Slobodna Bosna A

Jovanka Broz: Tito je voleo žene više od Sulejmana

Jovanka Broz posle višegodišnjeg ćutanja progovorila je za sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna", za koji je otkrila kako je nekadašnja partizanka Jovanka Budisavljević postala "drugarica Broz", kaka su bila zakulisna podmetanja političkih funkcionera nekadašnje Jugoslavije koji su uspeli da je razdovoje od predsednika, a osvrće se i na Titovu veliku sklonost ka ženama, o čemu se mnogo pričalo.

Tito i Jovanka - sultan i sultanija našeg doba
 

Kakva je svakodnevica nekadašnje prve dame, otkriva jedna njena izjava za "Slobodnu Bosnu". Po svoj prilici, duge samotne dane u vili na Dedinju provodi gledajući turske serije, a svog pokojnog supruga uporedila je sa Sulejmanom Veličanstvenim, tvrdeći da je Broz žene voleo više od turskog sultana.

"Do većeg približavanja među nama došlo je u vreme prve operacije kojoj je Tito, zbog bruha, bio podvrgnut 1947. na Brdu kod Kranja. Ta operacija nije prošla lako i jednostavno. U jednom trenutku došlo je i do ozbiljnih komplikacija. Ja sam tih dana bila stalno uz njega. Kad je počeo da se oporavlja, da bih mu vreme skratila, čitala sam mu naše najlepše epske pesme. Dosta sam ih i napamet znala. A onda sam mu recitovala stihove Alekse Šantića, Branka Radičevića... Njemu je to bilo nepoznato. Ponikao je i rastao u drugoj sredini. To naše nasleđe mnogo mu se dopalo. Imala sam utisak da uživa slušajući me", otkrila je Jovanka Broz kako je zavela Tita.

Dokolicu na Brionima Tito je razbijao fotografišući pejzaž, ljude, a posebno mlade i lepe kućne pomoćnice i radnice
 

Kako kaže, on je govorio da je njegov život bio težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim privatnim nedaćama.

"'I osećam da bih s tobom, najzad, osigurao spokojstvo i sreću', kazao je bez okolišanja", ispričala je Jovanka u svojoj ispovesti za "Slobodnu Bosnu".

"Razlika od 32 godine nije predstavljala nikakvu smetnju među nama. Naprotiv! Na dobar način mi smo se pratili, posebno kad je reč o slobodnom vremenu: Tito igra bilijar; naučim to i ja uz njega. On ide u lov, odličan je strelac, ali i ja sam u ratu naučila da pucam. Odlazimo u ribolov; mene odlikuje veće strpljenje. Plivamo zajedno; ja bolje od njega. On sa vrlo razvijenim osećanjem za muziku; ja bez sluha. O politici da se i ne govori: on tako nadmoćan, ali ni ja nisam bila apolitična", priča Jovanka Broz.

U svojoj ispovesti progovorila je i o zakulisnim podmetanjima političkih funkcionera nekadašnje Jugoslavije koji su bili bliski s predsednikom i koji su je uspeli razdovojiti od njega.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 14:51
Da li ih je zaista "voleo"?
Četvrtak 20.12.2012. 14:48
Монструм који је разбио српски корпус уз помоћ Ранковића, Ђиласа, Крцуна и осталих назови Срба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online