Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.12.2012.
04:00
Večernje novosti A

Ako Tači prevari - padaju dogovori

Srbija očekuje da Brisel narednih dana pojača pritisak na Prištinu kako bi se okončala opstrukcija albanske strane u primeni postignutih dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, pišu beogradske Večernje novosti.

Srbija očekuje da će Brisel da izvrši pritisak na Prištinu da se drži sporazuma
 

Kako saznaju Večernje novosti, srpski državi vrh je u stalnoj komunikaciji sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a premijer Ivica Dačić jasno je predočio pozicije Vlade - ukoliko se ne poštuju, dogovori će biti suspendovani i on neće više sedati za sto sa Hašimom Tačijem.

Posle maratonskih razgovora u Briselu, šef našeg pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević postigao je dogovor o naplati carina na administrativnoj liniji, koji počinje da se primenjuje u četvrtak, u 8 ujutru.

Srbi sa severa veruju garancijama Vlade

Srbi sa Kosova poručuju da će i dalje pažljivo posmatrati kako se u praksi primenjuju postignuti dogovori. Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kaže da su dobili garancije Vlade da se na robu koja ostaje na severu Kosova neće plaćati carina i dažbine, kao i da će sporazum biti suspendovan ako se to ne poštuje.

"Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone. Na prelazima će se pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine",  poručuje Pavićević.

Međutim, ostaje da se vidi da li će i albanska strana, kao i Srbija, kao akciznu robu tretirati samo naftu, duvan, alkohol i kafu, ili će kreirati neku svoju listu akciznih dobara.

Vesna Kovač, potpredsednica Skupštine i šef Odbora za finansije, objašnjava za Večernje novosti da je naš Zakon o akcizama usklađen sa evropskim propisima i da bi ista pravila trebalo da važe za sve, pa i za Prištinu.

"Dogovor o nenaplaćivanju carina, koji su postigli Dačić i Tači, mora se sprovoditi, a ako se to ne desi neće biti primenjivan ni Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima - čuli smo od direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandra Vulina".

On je ponovio da Jarinje i Brnjak nisu granice već administrativni prelazi i da je na njima bilo brojnih zloupotreba i kršenja Sporazuma.

I predsednik parlamentarnog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Večernje novosti da je lopta sada u dvorištu Brisela.

"Prosto mi je nezamislivo da će EU žmuriti pred očiglednom arogancijom i bezobrazlukom Prištine koja konstantno krši dogovore. Verujem da će Brisel uspeti da natera Albance da smire tenzije. Ukoliko se to ne desi, Srbija će imati puno pravo da suspenduje pregovore i za to ćemo dati podršku premijeru Dačiću".

Eštonova je u sredu poručila da je zadovoljna rezultatima sastanka radnih grupa Beograda i Prištine za primenu sporazuma IBM. Ona je najavila da će 10. januara biti nastavljen tehnički dijalog o tim pitanjima, uoči sastanka premijera Dačića i Tačija, 17. januara. Brisel očekuje da do kraja godine budu otvorena još dva prelaza.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 09:00
"Ако Тачи превари..." хахаахааа Ивице Ивице... Ма где би он, од 1996 се Тачи бави истином и само истином.
Četvrtak 20.12.2012. 07:21
Јел то нас неко зајебава? ако луцифер превари ? ма,дај те бре...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online