Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.12.2012.
07:45
Večernje novosti A

Severu status, enklavama veza

Pošto Priština odbija da pregovara o budućem statusu Kosova, zvanični Beograd predlaže - suštinsku teritorijalnu autonomiju za sever pokrajine. Srbija će se boriti za što sadržajniju samoupravu sa Srbe, bez priznavanja kosovske nezavisnosti. Ovo je osnovna ideja državne platforme za KiM koju će u narednim danima politički vrh zemlje da predstavi na tri fronta: međunarodnoj zajednici, opozicionim poslaničkim grupama u parlamentu i liderima Srba sa KiM, pišu beogradske Večernje novosti.

Autonomija severa Kosova je središte Platforme o Kosovu i Metohiji
 

Da je autonomija severa, neka vrsta entiteta, u središtu državne strategije potvrdio je u utorak i premijer Srbije Ivica Dačić.

"Ono što se pojavilo u medijima deo je celokupnog razmišljanja koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji. Ukoliko ne postoji volja da se problem Kosova i Metohije trajno reši, moramo da imamo predloge koji će ići u susret zaštiti interesa Srba u pokrajini", rekao je Dačić za Večernje novosti.

Drecun (SNS): Srbije neće priznati nezavisnost

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da će platforma sadržati odredbu da Srbija neće priznati nezavisnost južne pokrajine i da neće dozvoliti da Kosovo postane članica UN.

 

Milovan Drecun
 

"Srbi moraju da imaju samoupravu koju će finansirati Beograd, a Beograd mora da vodi računa ne samo o Srbima na severu, već i svojim građanima na teritoriji čitave pokrajine. U tom slučaju, imali bismo dupli ključ da kontrolišemo ono što se dešava u pokrajini. Bitno je da pokrenemo dijalog i ova platforma ne sme da zatvori ta vrata", rekao je Drecun.

Premijer kaže da, ako se ne želi trajno rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance, mora se videti kako će se Srbi na Kosovu organizovati.

"Srbi na KiM nisu ekspozitura Beograda, već autohtono stanovništvo. U narednim mesecima čeka nas tema srpskih institucija na KiM i posebnosti Srba u odnosu na prištinske vlasti. Zato je neophodno da Beograd istupi sa nekakvim predlozima. Ne možemo više samo da ponavljamo kao papagaji ili da držimo glavu u pesku, osim ako nećemo da se vodi novi rat za Kosovo. Evo, mi nudimo predlog".

Na pitanje zašto je platforma za KiM već dostavljena ambasadama nekih zemalja, Dačić je odgovorio objašnjenjem da Beograd svoju politiku mora da kreira uzimajući u obzir međunarodne faktore.

"Da li mi hoćemo da donesemo platformu, da je ukucamo u stenu i kažemo - ovo je sveto pismo?! Tako bismo došli u situaciju da ne možemo ni napred ni nazad. Sami ne možemo da rešimo pitanje Kosova, moramo da ga rešimo uz pomoć ili protivljenje nekih iz međunarodne zajednice. To ne znači da će nama neko diktirati šta je u našem najboljem interesu.

Prema informacijama Večernjih novosti, pošto najuticajnije članice EU insistiraju na gašenju institucija Beograda na severu, državni vrh će staviti na sto plan da srpske opštine dobiju šire nadležnosti i institucije, a ne da potpadnu pod kišobran Prištine.

Stefanović (DS): Specijalan status je dobra stvar

Poslanik DS Borislav Stefanović smatra da je samouprava za sever Kosova dobro rešenje:
 

Borislav Stefanović
 

"Ako je jedan od elemenata platforme da sever Kosova dobije specijalni status, to je onda pozitivno. Državni vrh i vlada time praktično nastavljaju ideju bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Nikako se ne sme ispustiti sudbina Srba južno od Ibra, pitanje manastira, nestalih, a pre svega se mora voditi računa o elektroenergetskom sistemu i telekomunikacijama. Što je platforma realističnija na dobrom smo putu i to treba podržati, a stav DS biće poznat kad platformu vidimo.

O modelima finansiranja država je spremna da pregovara, a u igri je i takozvani dupli ključ Beograda i Prištine. Takođe, Srbija će insistirati i na posebnim vezama enklava na jugu sa severom pokrajine i Beogradom.

Naša strana će više da se osloni i na stavove Rusije i Kine, koje su spremne da zastupaju srpske interese u međunarodnoj areni. Ipak, zvanično prva adresa i posrednik u dijalogu ostaje Brisel. Zato je u utorak šef države Tomislav Nikolić na radnom ručku sa ambasadorima država članica EU diplomatski lobirao za predlog naše države.

"Razgovara se i o ”čuvenoj” platformi za Kosovo. Sa nestrpljenjem smo očekivali stavove Nikolića o izazovima koji su pred Srbijom", izjavio je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Beogradu.

Posle razgovora sa ambasadorima, šef države bi trebalo da platformu predstavi i srpskoj opoziciji. Iako još nema zvaničnog poziva sa Andrićevog venca, očekuje se da parlamentarci dođu kod predsednika do kraja nedelje.

Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je maksimalna autonomija koju Srbi mogu da dobiju na severu Kosova sadržana Ahtisarijevim planom.

"Pre ili kasnije, vlast će morati da se suoči sa tim. Kosovo je trajni izvor frustracija, ono je potpuno nezavisno od Srbije, verovatno će aklamacijom biti primljeno u UN.

U stranci Vojislava Koštunice kažu da još nisu videli tekst platforme i da bi bilo neozbiljno da je komentarišu unapred".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online