Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 18.12.2012.
00:10
Beta, Večernje novosti A

Beograd traži entitet za sever Kosova

Beograd će za sever Kosova tražiti najširu moguću teritorijalnu i suštinsku autonomiju - vrstu eniteta poput Republike Srpske, navode beogradske Večernje novosti i dodaju da je ta ideja o statusu severa u središtu nove državne platforme koju će predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstaviti uskoro.

Vlada Srbije tražiće poseban entitet za sever Kosova
 

Prema nezvaničnim informacijama lista, Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika u pokrajini.

"Naša ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput, recimo, Republike Srpske. U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije. Taj predlog biće tema za raspravu sa
međunarodnom zajednicom", pišu Večernje novosti.

Nikolić upoznao ambasadore

Predsednik Nikolic upoznao je u ponedeljak ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta, o postignutom napretku u izradnji državne strategije za Kosovo i Metohiju.

List podseća da je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin naveo da je Moskva spremna da u međunarodnim organizacijama pomogne u zastupanju stavova Srbije.

Ali, dodaje list, platforma će se, takođe, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost kosovske države.

"Sa ovakvim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini", navodi beogradski dnevnik.

Večernje novosti podsećaju da je državni vrh Srbije postigao dogovor o strategiji
za buduće političke pregovore o Kosovu i Metohiji.

Kako list sazanju taj nacionalni dokument, koji bi suštinski mogao da utiče na sudbinu Kosova overen je punom podrškom lidera vladajućih stranaka na nedeljnom sastanku u vili "Bokeljka".

Preostalo je da se o njemu izjasne poslanicki klubovi, Srbi iz pokrajine i, na kraju, i Narodna skupština, dodaju Večernje novosti

POVEZANE VESTI

Utorak 18.12.2012. 00:48
Kakav entitet,celo Kosovo i Metohiju bre.
Utorak 18.12.2012. 00:54
BEOGRAD,tj. sadasnje rukovodjstvo pisa UZ vetar,jer su vec sve izgubili ili prodali.Svrsen cin nazalost bas u Bgd-U
Utorak 18.12.2012. 01:06
боље је прогласити окупацију , било шта друго значи издаја државе и издаја устава републике србије, какав ентитет , какви бакрачи , КиМ је по уставу у саставу србије , а мазохтисаријев план НИЈЕ ПРИХВАЋЕН У УН. шта добијамо ако прогласимо окупацију територије од нато ? - могућност у будућности да када србија ојача када буду повољнији услови поврати територију,територија може да се поврати и мирним средствима тако што ће на терену онемогућити функционисање те лажне државе, КиМ директно належе на србију и та територија зависи од србије, ако србија удари економску блокаду КиМ неће моћи да опстане ако србија затвори ваздушни простор и ту ће бити проблема..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online