Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.12.2012.
18:56
Smedia A

Carinska enigma: Šta su Dačić i Tači dogovorili u Briselu?

Iako je najavljivano da će platforma o Kosovu biti predstavljena u ponedeljak 17. decembra, to se nije dogodilo. Datum je ponovo pomeren za nekoliko dana; prema najavama iz Predsedništva, šefovi poslaničkih grupa do kraja nedelje biće upoznati sa sadržajem ovog predloga. Osim platforme, nejasno je i šta je dogovoreno u Briselu na sastancima Dačića i Tačija, pa je i dalje enigma da li na administrativnim prelazima treba da se plaća carina.

Šta su dogovorili u Briselu: Hašim tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić
 

Drecun: Čekamo januar

Dačić: I danas o carinama

Premijer Dačić je rekao i da je za danas u Briselu planiran sastanak Radne grupe o primeni Sporazuma na kom će biti reči i o otklanjanju problema u vezi sa naplatom carine, odnosno odlaganju tog pitanja do 10. januara kada će razgovori o tome biti nastavljeni.

U Beogradu kažu da za sada ne treba i da će to pitanje biti rešeno do sredine januara naredne godine.

-Tako je premijer Dačić rekao – podseća u razgovoru za S media portal predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

-Za robu koja ide na sever Kosova se ne plaćaju carine, u januaru će proces biti dovršen. Tad ćemo znati da li će se plaćati, kakve dažbine će se plaćati i kome će ostajati novac.

Ipak, Drecun kaže da je verovatno da će prilikom prelaska robe na sever Kosova postojati - troškovi.

-Verovatno hoće, ali je postignut dogovor uz garancije Ketrin Ešton da se do tada neće plaćati. Dakle, ako je nešto dogovoreno, onda to treba da se poštuje. Kao što treba da se poštuje sve što se dogovori u kasnijem procesu pregovaranja. Jasno je da Priština, zbog sopstvene javnosti, to ne poštuje. U tome izgleda imaju podršku Euleksa koji se nalaze na administrativnom prelazu.

Stefanović: Dačić usamljen, ostali se izmakli

Privrednici protestovali na Jarinju

Privrednici sa severa Kosova završili su protest na prelazu Jarinje. Oni smatraju da kosovske institucije krše Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. - Ukoliko u naredna tri dana Dačić i Vulin ne dođu kod nas, radikalizovaćemo proteste - upozoravaju privrednici.

Sa druge strane, bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović za S media portal kaže da je reč o "spinu" aktuelne vlasti.

-Očigledno je dogovor bio da se u januaru precizira ubiranje prihoda, ali je za vlast bilo bolje da kaže da je to već dogovoreno – ocenjuje Borko Stefanović za S media portal.

- Sad se vidi šta se dešava kada se stvari dogovaraju sa Tačijem i nekim predstavnicima EU koji najčešće gledaju da stvari predstave kako Prištini odgovara.
Stefanović napominje da vladajuća koalicija nije transparentna kada je reč o pregovorima:

-Koliko su samo nas kritikovali da se ne zna šta smo radili u Briselu! Te dušebrižnike trebalo bi sada pitati ko je izdajnik i kako se sada osećaju kada im se lepe etikete, a da to ne radi DS! Priština će sve učiniti da se naplaćuje carina, a mi smo prethodno dogovorili da Euleks bude isključivi faktor naplate dažbina, da ne postoje simboli i da Srbi nemaju problem pri prelasku. Narodu se mora reći istina. Niko živ ne zna šta se dešava. Dačić će nastaviti dijalog bez platforme. Preuzeo je hrabro veliki rizik na sebe, a drugi su se izmakli.

EU: Zovite kasnije

Kad je reč o EU, ona je, po svemu sudeći, zaboravila temelje na kojima je izgrađena, pa se pravilo o transparentnosti i dostupnosti informacija ne poštuje kada su u pitanju pregovori o Kosovu. Naime, poslednje saopštenje EU o zajedničkom upravljanju prelazima (IBM) datira još od februara. Posle sastanaka Dačića i Tačija iznosili su opšte informacije o „pozitivnom napretku i zadovoljstvu“, ali - bez konkretnih podataka.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, nije htela za S media portal da kaže šta je dogovoreno, niti zbog čega informacije nisu dostupne na sajtu EU. Rekla nam je pozovemo kasnije, a onda je prestala da odgovara na telefonske pozive. Tako smo, ponovo, ostali uskraćeni za i preciznu formulaciju svega dogovorenog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online