Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 18.12.2012.
01:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sinod piše optužnicu

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao je 14. decembra vladiku Konstantina (Đokića) sa episkopskog trona Eparhije srednjoevropske i za privremenog administratora postavio patrijarha srpskog Irineja (Gavrilovića). Iako Konstantin nije definitivno smenjen, već suspendovan, do okončanja kanonskog (crkveno-sudskog) postupka, kao favorit za mogućeg Konstantinovog naslednika u Nemačkoj nezvanično se pominje vladika Andrej Ćilerdžić, koji sada obavlja dužnost patrijarhovog vikarnog episkopa i šefa njegovog kabineta.

Smenjen: Vladika Konstantin
 

- Procedura predviđa da, posle pomenute odluke, Sinod (crkvena vlada) odredi jednog vladiku koji će protiv episkopa Konstantina da napiše optužnicu, na osnovu prikupljenog materijala i izveštaja sinodske komisije o stanju u Eparhiji srednjoevropskoj. Optužnica se zatim dostavlja vladici Konstantinu da on na nju odgovori u pisanoj formi. Završnu reč u postupku ima Sveti arhijerejski sabor (crkvena skupština) kao najviše zakonodavno telo SPC. Pošto je reč o arhijereju, a oni ne podležu ni Eparhijskom ni Velikom crkvenom sudu, Sabor za njih, od slučaja do slučaja, treba da formira saborski sud od 12 episkopa na čelu sa patrijarhom, čiju odluku potom potvrđuje ili odbacuje Sveti arhijerejski sabor, na plenarnom zasedanju. Tako, kada je reč o "slučaju" vladike Konstantina, rasplet može da se očekuje u maju 2013. na redovnom saborskom godišnjem zasedanju - pojasnili su za "Vesti" teolozi i profesori crkvenog prava.


Sinod je, kao što su "Vesti" već pisale, na sednici održanoj u petak uzeo na znanje postojeće izveštaje i ukupno raspoloživu dokumentaciju o teškom stanju u pomenutoj eparhiji SPC "u pogledu međuljudskih odnosa, funkcionisanja eparhijskih tela, finansijsko-materijalnog poslovanja i kanonskog stanja uopšte, i, na osnovu toga, sa žaljenjem doneo odluku da povede postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa srednjoevropskog Konstantina za to stanje".

Sinodskom odlukom vladici Konstantinu nisu zabranjeni pričešće i sveštenoradnje, ali da bi vršio bogosluženje potrebna mu je patrijarhova dozvola kada je reč o Nemačkoj i Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, kao i drugih episkopa u njihovim eparhijama.


Podsećanja radi, poslednjih godina i sveštenici i vernici žalili su se na episkopa Konstantina, a najnovije pritužbe su se odnosile i na velike namete crkvenim opštinama za centralnu eparhijsku kasu.

Moguće penzionisanje

Konačni ishod, dodaju stručnjaci za kanonsko pravo, "nezahvalno je prognozirati, jer proces ne zavisi samo od težine optužbi već i od snage argumenata odbrane optuženog arhijereja".
Sagovornici "Vesti" ne isključuju mogućnost da episkop Konstantin na Saboru bude oslobođen svih optužbi, ali da je gotovo neverovatno da bude vraćen na tron Eparhije srednjoevropske. Napominju takođe da postoji mogućnost Konstantinovog premeštaja na drugu eparhiju ili umirovljenja (penzionisanja).

 

Intervencija policije

Iz Eparhije srednjoevropske bilo je takođe optužbi na Konstantinov račun zbog finansijskog poslovanja, načina u njegovom vođenju i drugih eparhijskih poslova, a svojevremeno su zbog ozbiljno poremećenih odnosa i stanja u eparhiji, intervenisali policijski i sudski organi u Nemačkoj i Švajcarskoj.


Ćilerdžić već viđen za naslednika?

Među srpskim episkopima, već izvesno vreme može se čuti da je vladika remezijanski Andrej (Ćilerdžić), jedan od najkvalitetnijih mlađih kadrova u vrhu SPC, i da bi on bio pravi izbor za episkopski tron u Nemačkoj.


Da li će biti i postavljen znaće se u maju 2013. kada bude završeno redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Brojni angažmani

Tokom služenja u SPC vladika remezijanski Andrej učestvovao je u mnogim međucrkvenim i međunarodnim konferencijama, bogoslovskim dijalozima i tribinama širom sveta. Član je više evropskih mirovnih inicijativa i udruženja, vrstan poznavalac crkvenog pojanja, a bio je i savetnik za zapošljavanje na Ekonomskom institutu pri Ministarstvu rada grada Diseldorfa.
Bio je i naučni saradnik na Institutu za pravoslavnu teologiju u Minhenu, a u Beogradu 12 godina proveo je kao sekretar Patrijaršije SPC zadužen za međucrkvenu saradnju.

Vladika Andrej je sin čuvenog srpskog sveštenika protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića. Rođen je 21. avgusta 1961. godine u Osnabriku. Osnovnu i srednju školu završio je u Diseldorfu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Solunu i na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Potom je završio postdiplomske studije u Solunu i studije francuskog jezika u Bosoleju (Francuska). Govori, čita i piše nemački, engleski, grčki, italijanski i srpski jezik, a dobro se služi francuskim, latinskim, hebrejskim, arapskim, starogrčkim, ruskim i staroslovenskim.


Zamonašio se decembra 1986. godine u manastiru Dečani. Episkop Lavrentije (Trifunović) ga je rukopoložio u čin jerođakona u Diseldorfu 1987. godine, a episkop bački Irinej (Bulović) u čin jeromonaha, takođe u Diseldorfu oktobra 1990. Jula 1999. postao je protosinđel u Eparhiji bačkoj, a avgusta 2002. godine izabran je za arhimandrita u manastiru Kovilj. Za vikarnog episkopa remezijanskog imenovan je na redovnom majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora maja 2011. godine. On je vikar i šef kabineta patrijarha srpskog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online