Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.12.2012.
13:03
Z. Mirković - Vesti A

"Dijaspora je naša porodica"

Savetnik srpskog premijera Ivice Dačića Ivica Tončev je uslovno rečeno gastarbajter jer ima dve adrese - jednu u Beču, a drugu u rodnoj Surdulici. Svoje iskustvo stečeno u EU prenosi u Vladi Srbije i kritikuje predstavnike naše države u inostranstvu što se ne brinu o dijaspori.

Ivica Tončev, savetnik premijera Srbije za nacionalnu bezbednost
 

Koliko su vam iskustva iz EU i Beča korisna u radu i svakodnevnim obavezama?
- S jedne strane, u Beču sam naučio pre svega šta je odnos prema obavezama, sistematičnost, disciplinu i svest o tome da posao ne sme da trpi, a da svaka aljkavost izaziva posledice koje bivaju sankcionisane. To moramo svi zajedno da usvojimo od EU, a pre svega naši političari. Čini mi se da naša Vlada sada to jasno shvata i prihvata. Svako odlaganje rešavanja problema, svako vrdanje i guranje stvari pod tepih može samo nama da se obije o glavu. S druge strane, kad pogledam svoj rodni jug, uz sve teškoće, svu nemaštinu, uvek vidim samo jedno a to je smirenost našeg naroda, ali i želju da se bori i opstane, da izdrži i u nemogućim uslovima. Pošto je narod već takav onda i političari moraju da budu spremniji na odricanja, a čini mi se da to do sada nije bio slučaj i da se tek sada neke stvari postepeno, ali nedovoljno brzo menjaju.
 

Zvezda je simbol Srbije

Koja je sudbina Crvene zvezde, pošto ste član grupe koja se bavi spasavanjem ovog kluba?
- U priču spasavanja Crvene zvezde sam ušao jer ne znam da kažem neću, zato što volim taj klub i zato što je on i u srcima naših građana, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Ne smemo dozvoliti da propadaju simboli naše države, a Zvezda je jedan simbol Srbije. Mi u radnoj grupi želimo da pomognemo da klub podignemo na noge, na osnovu koja ne bi bila po starom sistemu drži vodu dok majstori odu. Želim da vidim Zvezdu koja se neće stideti sebe i koja će donositi trofeje i radost milionima navijača.

Čime se vi konkretno bavite kao jedan od najbližih saradnika premijera?
- Ono što je moj posao jeste oblast nacionalne bezbednosti i sve što spada u taj domen. Mi se kao država nalazimo u turbulentnom i specifičnom trenutku, da budem ironičan, pa kažem da taj trenutak traje više od dve decenije. Nismo mi velika zemlja ni po broju stanovnika, ni po teritoriji. Ali, kao narod smo uvek bili veliki i to nikada nikome u razgovorima ne dozvoljavam da ospori. To što se nekada nismo snalazili u društveno-istorijskim okolnostima nije krivica naroda, već onih koji narod nisu ispravno usmeravali. Evropske integracije su prioritet broj jedan, ne zato što volimo ili ne volimo zapad, već zato što je to naše prirodno tržište. Što se kosovskog problema tiče, izazovi su sever pokrajine i naši sunarodnici južno od Ibra. Na tom putu izazovi su povremene tenzije i suvišni incidenti na jugu Srbije. Sve to svakodnevno analiziramo u kabinetu premijera.


Dijaspora je još jedna vama važna tema?
- Dijaspora je moja svakodnevna tema, nešto što me izuzetno boli. Širom sveta dijaspora je izuzetno važan i koristan činilac. Ona je pitanje nacionalne bezbednosti, opstanka i izgradnje čvrste i stabilne države. Često me boli kad pomislim da našu dijasporu većina stanovništva Srbije, ali i političari najčešće posmatraju kao kasicu prasicu, koja svake godine u zemlju šalje više milijardi evra. Ti ljudi, međutim, nisu samo računi u bankama, novčanici, to su ljudi sa imenom i prezimenom, biografijom. Nisu to pokretni bankomati, već naši sunarodnici, koji mogu da pomognu matici idejama, znanjem, svojim poznanstvima. Mi ih se čak ne setimo kako treba ni kada su izbori. Ova vlada, premijer i ja kao njegov savetnik smatramo da su građani u dijaspori deo naše porodice i da treba matica da pita dijasporu šta može učiniti za nju.


Da li će se Vlada Srbije baviti tim pitanjem?
- Vlada će se sigurno u narednom periodu baviti tim pitanjem. Imali smo gomilu nekih savetnika, saradnika po ambasadama, konzulatima i drugim predstavništvima. Većina njih, uveren sam, ne kontaktira naše sunarodnike koji žive u dijaspori, iako im je to osnovni posao. Nije suština ići po prijemima, već brinuti se o svojima. Znam da će ova moja kritika naići na osudu onih koji neretko primaju ogromnu platu i čuvaju svoje pozicije u lepim prestonicama. Međutim, mnogi koji predstavljaju našu zemlju u inostranstvu malo rade u interesu dijaspore, a samim tim i u interesu naše zemlje. Insistiram na tome da se to promeni i daću sve od sebe da to bude rešeno.
 

Kamioni napravili haos

Bavite se i borbom protiv elementarnih nepogoda. Kako ste zadovoljni reakcijom na snežne padavine proteklih dana?
- Mislim da su nadležni dobro reagovali. Problem koji je izazvao haos su bili kamioni koji su u našu zemlju ušli bez odgovarajuće opreme. Inače, naložili smo svim službama koje se bave održavanjem puteva da provere svoju opremu i ukoliko se ustanovi da ne poseduju adekvatnu, raskinuće se ugovor sa njima. Ako bih poredio reakciju u Austriji na sneg i u Srbiji, onda moram reći da dobro reagujemo i da je razlika samo u novcu, koji omogućava bolju opremljenost.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 14:40
Kakvu bre "porodicu" spominjes kada nemaju uslova ni da glasaju!? Kad treba da doniraju, placaju onda je "porodica" a kad im treba pomoc i konzulatska pomoc onda je ophodjenje prema njoj priblizno stoci!? "Dobar si ti savetnik" a i "gromada" koju savetujes...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online